kör çıban nasıl patlatılır

Kör Çıban : Özellikle sırt, ense veya yüzde meydana gelip, kıl diplerinin iltihaplanmasıyla beliren bir çeşit çıbandır. Küçük, kırmızı ve sert bir şişliktir.

Büyüdükçe, ağrı artar, fakat çoğu zaman baş verme görülmez. Kör çıbanları kesinlikle sıkmamak ve kurcalamamak gerekir. Hastalık bir çıban türüdür ve deri hastalıklarından bir tanesidir. En çok sırt, ense ya da yüzde ortaya çıkan ve kıl diplerinin iltihaplanmasıyla beliren bir çeşit hastalıktır. Küçük, kırmızı ve sert bir şişliktir ve büyüdükçe, ağrı artar, fakat çoğu zaman baş verme görülmez. Kör çıbanları kesinlikle sıkmamak ve kurcalamamak gerekir. Tedavi amacıyla aşağıdaki bitkisel yöntem de uygulanabilir.

Ayrıca çıbanı çabuk olgunlaştırarak iltihabını boşaltmak ve hızla iyileşmesini sağlamak için aşağıdaki formüllerden yararlanabilirsiniz:
1 çorba kaşığı keten tohumu havanda dövülür. Üzerine 1 tatlı kaşığı süzme bal konup, karıştırılır. Sonra gaz bezine dökülüp, çıbanın üzerine sarılır. Aynı işlem, çıban patlayıncaya kadar tekrarlanır.

1 bardak süte; ikiye ayrılmış 1 tane incir konup, pişirilir. Sonra pişen incir, çıbanın üzerine konup, sarılır. Aynı işlem, çıban patlayıncaya kadar tekrarlanır.

5 adet zeytin tanesi, iyice ezilir. Gazbezine konup, çıbanın üzerine kapanır. Aynı işlem, çıban patlayıncaya kadar tekrarlanır.

4 bardak suya; 2 su bardağı kepek konup, lapa yapılır. Sonra gazbezine konup, çıbanın üzerine sarılır. Aynı işlem, çıban patlayıncaya kadar tekrarlanır.

1 miktar zeytinyağına, 1 tane lahana yaprağı konup, haşlanır. Yaprak, ılık ılık çıbanın üzerine sarılır. Aynı işlem, çıban patlayıncaya kadar tekrarlanır.

1 kahve kaşığı dövülmüş karasakız ile 1 kahve kaşığı balmumu karıştırılır. Gaz bezine konup, çıbanın üstüne sarılır. Aynı işlem, çıban patlayıncaya kadar tekrarlanır.

1 su bardağı çiğ süte; küçük bir kalıp kullanılmamış sabunun beşte biri rendelenir. Lapa hâline gelinceye kadar kaynatılır. Sonra gazbezine dökülüp, çıbanın üzerine sarılır.

Orta boyda 1 kuru soğan, külde pişirilir. Ortasından kesilip, çıbanın üzerine sarılır.

Kibrit kutusu byüklüğünde tahin helvası parçalanır. Üzerine çiğ bir yumurtanın akı dökülüp, karıştırılır. Sonra gazbezinin üstüne konup, çıbanın üzerine bağlanır.

Bir bardak suya; 2 çorba kaşığı keten tohumu konup, lapa yapılır. Sonra gazbezine yayılıp, çıbanın üzerine sarılır.

1 kahve fincanı vazeline, 3 çorba kaşığı dövülmüş keten tohumu konur. İyice karıştırıldıktan sonra çıbanın üzerine konur.

Dilimlenmiş yabani turplar ılık su pansumanından sonra, yarım saat ara ile çıbanın üzerine konarak bandajlanır.

İnce kıyılmış lahana yaprakları ve çıban otu 15 dak. kaynar suyun içinde bekletilir. Daha sonra posası sıkılır ve elde edilen karışım, krem kıvamına gelinceye kadar çavdar unu ilave edilir.Arkasından zeytinyağı ilave edilir ve yoğrulur. Elde edilen merhem pansumandan sonra yara üzerine sürülerek bandajlanır.

Közde pişirilmiş sarmısaklar çavdar unu ile birlikte sert bir zeminde dövülerek ezilir. Ezilen karışım merhem kıvamına gelinceye kadar zeytinyağı ilave edilerek yoğrulur. Elde edilen merhem temiz bir beze yaydırılarak yara üzerine konarak bandajlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp