Kör Çıban Nasıl Geçer?

Kör Çıban Nasıl Geçer? : Çıbanların tıbbi tedavisi antibiyotiklerle olur. Antibiyotikleri dışarıdan sürülen merhemler yada ağız ağız yoluyla alınan antibiyotikler olmak üzere 2 ye ayırabiliriz.

Başlangıç aşamasındaki,kızarıklık,ağrılı aşamadaki çıbanlar için evimizdeki bulunan merhemi günde 2-3 kez sürerek 4 -5 gün boyunca en azından takip edebiliriz.

Eğer gerileme oluyorsa bu süreyi 1 hafta 10 güne tamamlayabiliriz ama kendi kendimize uyguladığımız tedavi sonuç vermiyorsa, yada ağrı artıyorsa yada çıban büyüyorsa doktora başvurmalıyız.

Doktorlar hastanın yaşına , bağışıklık durumuna ve genel sağlık durumuna göre ya ağızdan tedavi veriyorlar yada şeker hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere serumlu tedavi uyguluyorlar.

Altta yatan kronik hastalığı olmayan , sağlıklı kişilerde ortaya çıkan çıbanlar da kişinin kendi kendine kompres uygulaması, bağışıklı sistemini aktive eden doğal besinlerden oluşan zengin bir diyet uygulaması çıbanın iyileşmesini hızladırabilir.

Aroma terapi gibi toksin atıcı yöntemler yine vücudun direncini artırarak iyileşmeyi hızlandırır. Geleneksel tedavi yöntemlerinin içinde kara merhem dediğimiz katran içeren bir takım merhemler vardır, bunlar ciltteki yabancı maddelerin bir noktaya toplanarak dışarı atılmasını sağlarlar.

Bunların dışında bir takım yiyecek maddelerinin sıcak soğan olsun hamur olsun bu tarz şeylerin iltihaplı yüzeye yapıştırılması ise tavsiye edilen bir yöntem değildir. Bu uygulama diğer bakterilerinde bu bölgeye gelmelerine neden olabilir.

Alkolizm, beslenme bozukluğu yani tek yönlü beslenme, vitaminlerden, proteinlerden fakir beslenme, şeker hastalığı ve bazı vücudumuzun savunma mekanizmasını zayıf düşüren kan hastalıkları, kansızlık sürekli çıkan çıbanın işaret ettiği hastalıklar olabilir.

Kanser hastalığı yada tam tersine kanser hastalığı nedeniyle kemoterapi tedavisi gören kişilerde bağışıklık zayıflamıştır ve bu kişilerde sürekli çıban çıkabilir.

Tek yönlü beslenme yani vitaminlerden, proteinlerden fakir bir beslenme, hareketsiz yaşam tarz, sürekli oturarak çalışmak ki bunda özellikle şöförler, masa başında ofiste çalışanlar ön plandadır.

Kilolu olmak sıcak bölgelerin fazla terlemesine ve hava almamasına neden olduğu için bu bölgeler de çıban çıkma ihtimali çok fazladır. Bazı hastalıklarda çıban çıkmasını kolaylaştırır.

Bu hastalıkların başında bağışıklık sistemini zayıf düşüren şeker hastalığı gelir. Kanser, kansızlık ve kan hastalıkları olan kişilerde de çıban sık görülür.

Çıban başlangıçta yara şeklinde değildir yani sulantılı hali yoktur. Bir kızarıklık şeklinde başlar, dokunmakla hassaslaşır ve bu hassaslık zamanla ağrıya dönüşür. Özellikle kalça ve sırt bölgelerinde çıban çıkan kişiler şiddetli ağrı duyarlar.

Bu kızarıklık gitgide gelişir ve kabarık kubbemsi bir hal alır daha sonra rengi koyulaşır ve morumsu bir renk alır. Çıban olgunlaştıkça bu morumsu kubbenin ortasında beyaz iltihap oluşur. Kendi haline bırakıldığında ortasından delinir içindeki iltihap dışarı boşalır ve daha sonra iyileşme sürecine girer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp