Konya İli Şifalı Suları

Konya İli Şifalı Suları :

Topraklarının çokluğu bakımından, ülkemizin en büyük ili olan Konya sınırlan içinde, çok sayıda şitalı su kaynağı vardır.

Çavuş köyü Açık Ilıcası:

Ilgın-Akşehir karayoluna 8 km. uzaklıktadır. Toprak alkalin ve hidrokarbonatlı sulardandır.

Romatizmaya iyi gelir.

Doğan beyli Hamamı:

Sıcaklık 21 OC.

Beyşehir ilçesine bağlı Doğan beyli Köyü'ndedir. Kaynağın bulunduğu yer ağaçlıktır. Kükürt kokusu uzaktan duyulur. Ilık olduğu için banyosu, deri hastalıklarında ve teneffüs yollan rahatsızlıklarında önerilir.

Görünmez Köyü Madensuyu:

Sıcaklık 18OC.

Beyşehir ilçesi, Görünmez Köyü'ndedir. Diyüretik bir sudur. Bağırsakların işlemesini sağlar. Mide rahatsızlıklarına, sindirim güçlüklerine iyi gelir. Beyşehir'e 41 km. uzaktadır.

Höyuk-Köşk Kaplıcası:

Sıcaklık 35 OC.

Beyşehir ilçesine bağlı; Köşk köyü yakınındadır. İki yerden fışkırarak çıkan sular, büyük kubbeli bir hamamın havuzunda toplanır. Kaplıca, Selçuklular döneminden kalmadır. Eşref oğlu yaptırmıştır. Çevre halkı çok ilgi duyar.

Nevrit, çocuk felçleri ve böbrek rahatsızlıklarında etkilidir.

Ilıca Pınar:

Sıcaklık 24 OC.

Cihanbeyli İlçesi'ne 10 km. uzaklıktadır. İki kaynaktan çıkar. içme ve yıkanma kürleri, mide,'ve deri hastalıklarının tedavisinde etki sağlar.

Ilgın Kaplıcaları:

Sıcaklık 42 OC.

Ilgın ilçesine 2 km. uzaklıktadır. Konya-Akşehir yolu üzerindedir. Ilgın Kaplıcalarının tarihi çok eski yıllara uzanır. Romalılar döneminde işletilen kaplıcalar, Bizanslılar döneminde de varlığını sürdürmüş, Selçuklular döneminde Başkent Konya'nın değerli bir su merkezi olmuştur. Evliya Çelebinin verdiği bilgiye göre, Selçuk Sultanı Alaaddin Keykubat, yakalandığı nikris hastalığı nedeniyle burada tedavi görmüş ve harap olan Bizans hamamlar yerine 1236 yılında kaplıca üzerinde Türk hamamlarını yaptırmıştır.

Bu hamam, daha sonra 1267 yılında Hüseyin oğlu Ali adında bir hayır sahibi tarafından onarılmış ve genişletilmiştir. 12 Kaplıca, Selçuklular döneminde "Ab-ı Gem" (Sıcak su) adı ile ünlüydü. Daha sonra ılıca anlamına gelen "Ilgın" adıyla tanınmıştır. Kaplıca tesisleri zaman zaman yapılan eklerle, bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

Suyu boldur. Kadınlar. hamamında 14, erkekler hamamında ise dakikada 35-40 litre su verir. Halka açık 6 mermer su havuzu, özel yıkarıma kabinleri, çeşitli adlarla anılan çok sayıda otelleri ve çam ormanlarıyla kaplı dağ yamacında yer alan kaplıca, bakımlı bahçesiyle de, aynı zamanda bir dinlenme yeridir.

Ilgın Kaplıcalar, çeşitli hastalıklar tedavi edici bir güce sahiptir. Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, felç, göz ağrılar, kadın hastalıklar, sinir, yorgunluk, içme kürleriyle de böbrek taşlarının düşürülmesinde üstün şifa nitelikleriyle bilinen bir kaplıcadır. Denizden yüksekliği 1027 metre bulunan bu şifa merkezine, tren ve karayolu ile ulaşabilmek kolaylığı vardır. Yıl boyunca açıktır.

Kaşaklı Kaplıcası:

Sıcaklık 37 OC.

Beyşehir ilçesine 25 Km. uzaklıktadır. Modern tesisleri yoktur. Banyosundan ve çamurundan romatizma, çıban, egzama ve diğer deri hastalıklarının tedavisinde yararlanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp