Kolonoskopi Yapan Hastaneler

Kolonoskopi Yapan Hastaneler: Medical Park Hastaneler Grubu'nun bünyesinde hizmet veren Gastroenteroloji Bölümleri'nde, endoskopik inceleme ve işlemler için hasta konforunu ön planda tutan, hekim ve sağlık personelinin rahat çalışabileceği ideal koşullarda hazırlanmış endoskopi üniteleri bulunmaktadır.

Bölümlerimizde, sindirim sistemi kanamalarını acil olarak durdurma tedavisi, sklerozan tedavi, varis kanamaları tedavisi, gastroskopi, kolonoskopi, ERCP yöntemiyle kronik pankreatit tedavisi, safra yolu taşları ve darlıkları tedavisi, safra yollarından taş alma, tıpta polipektomi adı verilen mide ve bağırsak poliplerinin çıkartılması, ülser tedavisi, reflü hastalığının tedavisi, Crohn hastalığı, ülseratif kolit hastalığının tedavisi, safra yolları ve yemek borusuna stent yerleştirme gibi uygulamaları yapılmaktadır.

Endoskopi

Endoskopi mide ve benzeri iç organların iç kısımlarının gelişmiş optik cihazlarla doğrudan görüntülenerek incelenmesi işlemidir.

Kolonoskopi

Ucunda kamera olan ince ve bükülebilir bir boru ile anüsten girilerek bütün kalın bağırsağın ve ince bağırsakların kalın bağırsağa komşu kısmının görüntülenmesi yöntemidir. Sigmoidoskopi, kalın bağırsağın anüse yakın kısmının incelenmesine verilen addır.

İşlemden önce bağırsakların müshil ilacı yardımıyla temizlenmesi gerekir. Kolon (kalın barsak) kanseri tanısında en güvenilir yöntemdir. Ayrıca; polip ve benzeri kanser öncesi lezyonları saptayıp alınmasını sağlayarak hastaları kanserden korumaktadır. Kolon kanserinden korunmak için 50 yaşını aşmış herkese yapılması önerilmektedir.

Yakın akrabalarında kolon kanseri olanların ise, ailedeki en genç kanserli hastanın yaşından 10 yıl önce kolonoskopi yaptırmaları gerekir. Kolon kanserlerinin büyük çoğunluğu polip denen iyi huylu tümörlerin üzerinde gelişir. Uygun zamanda yapılan kolonoskopi, kanser gelişmeden önceki aşamada poliplerin bulunup alınmasını sağlar (Polipektomi). Bu şekilde hastaları hem kanserden hem de ameliyattan kurtarır.

Kalın Bağırsağından polip alınanların, polipin özelliğine göre, 1 ile 3 yılda bir takip kolonoskopiler yaptırması gerekir. Kolonoskopi, Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı gibi kanser dışı kalın bağırsak hastalıklarının tanı ve takibinde de kullanılır. Kolonoskopi, kalın bağırsak kanamalarının tanı ve tedavisini sağlayarak hastaları ameliyat olmaktan kurtarabilir.

ERCP Nedir?


ERCP, safra ve pankreas kanallarındaki tıkayıcı hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan endoskopik bir girişimdir. Kelimenin açılımı "Endoskopik Retrograt Kolanjiyo-Pankreatografi" dir. Doktor, "duodenoskop" adı verilen bir endoskopi tüpünü oniki parmak barsağına göndererek karaciğer, safra kesesi, safra kanalları ve pankreastaki problemleri görüntüler, teşhis koyar ve aynı seans içinde tedavi için bir dizi işlem uygular.

İşlem, bu konuda özelleşmiş gastroenteroloji uzmanı, asistan, hemşire ve anestezi uzmanından oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilir. ERCP başlıca safra kanalları ve pankreas kanallarının tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılır. Böyle hastalarda genellikle sarılık, karın ağrısı ve ateş şeklinde belirtiler vardır. Bunun dışında, safra kesesi, karaciğer ve pankreasın diğer bazı bozukluklarında da kullanılmaktadır. Doktorunuz klinik belirtileriniz, kan tetkikleriniz, ultrason veya tomografi gibi testlerden elde ettiği bulgulara göre, sizin için ERCP gerekli olup olmadığına karar verecektir.

MRCP Nedir?


"Manyetik Rezonans Kolanjiyo-Pankreatografi"nin kısaltmasıdır. Safra kanalları, safra kesesi ve pankreas kanalının MR cihazı ile görüntülenmesi anlamına gelmektedir. Elde edilen görüntü ERCP'deki ile aynıdır. MRCP girişimsel bir işlem değildir ve ERCP'de olduğu gibi uyutulma, pankreatit veya delinme gibi riskleri yoktur.

MRCP sadece teşhis amacıyla kullanılır, tedavi edici yönü yoktur. Ultrason, tomografi veya MRCP ile teşhis edilen bozukluklar ERCP yöntemiyle tedavi edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp