Kolonoskopi Sonrası

Kolonoskopi Sonrası: Kolonoskopi işlemi nasıl yapılır?hastaya işlemin nasıl yapılacağı, olası risk ve komplikasyonlarının ne olabileceği konusunda ayrıntılı bilgilendirme yapılır.

Hasta ve yakınlarının onayı alınır. İşlem öncesi damar yolu açık olan hasta işlemin rahat yapılabilmesi, kusma ve sekresyonlarının hava yoluna kaçmaması için sol yan kısmı aşağıya gelecek şekilde yatırılır.

İşlem endoskopi ünitesinde kontrollü sedasyon denilen hastayı işlem esnasında uyutan ve işlem sonrasında ise işlemi hatırlamamasını sağlayan ilaçlar damar yoluyla verilerek yapılır. Hastanın parmak ucundan sürekli olarak kan oksijen düzeyi ölçülür, gerekirse oksijen desteği sağlanır. İşlem sonrası ise gerekirse hastanın uyanmasını sağlayan ilaçlar verilir. 30-60 dakika dinlenen hasta ve yakınlarına işlem sonucu açıklanır.

İşlemin fotoğraf, video kayıtları ve işlem raporu verilir. Bu işlem sonrası hastanın 2 saat kadar araç kullanmasının ve yalnız hareket etmesinin sakıncalı olacağı önceden bildirilir.

Kolonoskopi ile tek başına kesin tanı konulabilir mi?

Kolonoskopi işlemi ile sindirim sistemi organlarının mukozal yüzeylerinin (sindirim sisteminin en iç yüzeyi) gözle görülebilen hastalıkları tanınabilir. Alınan parça ve poliplerin histopatolojik incelemesi ise tanıda kullanılan en önemli aşamalardan birisidir.

Kolonoskopi vücutta iz bırakır mı?


Kolonoskopi işlemi insan sindirim sisteminin doğal bir açılımı olan anal kanal yoluyla yapılmaktadır. Tüm alt sindirim sisteminin incelenebilmesi için cerrahi endoskopist bu yolun açık olduğundan emin olmalı ve endoskopu ilerletirken her zaman dikkatli olmalıdır. Bu nedenle işlem öncesi hastanın yakınmalarının, geçirilmiş hastalık ve ameliyatlarının öğrenilerek değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kimler kolonoskopi yaptıramaz?


Kolonoskopi bu işlemi tamamen reddeden hastalara yapılamaz. Kolonoskopi işleminin yapılabilmesi için sindirim sistemi yolunun açık olması gerekir. Alt sindirim sistemi organlarının görüntülenebilmesi için tüm kalın bağırsağın işlem öncesi temizlenmesi gerekmektedir.

Hastanın kusması, sindirim sisteminde tıkanıkların olması durumunda yeterli temizlik yapılamayacağı için kalın bağırsağın inceleme işlemi mümkün olmamaktadır. Bu durumda gerekirse anal yoldan temizlik yapılabileceği unutulmamalıdır. Sindirim sistemi yolu tıkalı hastalarda daralmış ve kapalı kısımlar endoskopla genişletilerek veya stent denilen borularla dar kısımlar açılarak işlem gerçekleştirilebilmektedir.

Kolonoskopi yaptıran hastalarda ne gibi komplikasyonlar oluşabilir?


Endoskopi yapılacak olan hastalara işlem öncesinde ve işlem esnasında bazı ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlara alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu nedenle alerji riski olan hastaların bu durumu belirtmeleri gerekmektedir.

Hastanemiz endoskopi ünitesinde bu gibi durumları önlemek için gerekli tedbirler alındığı gibi gerekirse endoskopi işlemi anestezi ekibi eşliğinde de yapılabilmektedir. Kalın bağırsak üst gastrointestinal sistem organlarının aksine düz bir boru şeklinde olmadığı ve bazen de kişiye göre değişen kıvrımları olduğu için daha uzun süren ve dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Bu kıvrımların geçilmesi esnasında zorlanma ve ağrı meydana gelebilir.

Bu ağrı işlem sonrası da devam edebilir. Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalara işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır.

Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bu kanamalar geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak kaybolur. Kolonoskopi sonrası kanama polip denilen kanser öncüsü lezyonların çıkartılması ve biyopsi sonrasında meydana gelir. Kanamanın giderek artması, hasta da baş dönmesi ve halsizlik gelişmesi durumunda işlemi yapan endoskopikte başvurulması gereklidir.

Kolonoskopi esnasında bağırsak delinmesi en ciddi yan etki olup çok seyrekte olsa meydana gelebilir.

Erken tanı konulmalıdır ve tedavisi genellikle cerrahi olarak delinen bağırsağın tamiridir.

Kolonoskopi işlemi hangi durumlarda tekrarlanmalıdır?

Kolonoskop i işlemi bazı durumlarda tekrarlamak gerekebilir. İşlemin ne kadar sıklıkla yapılacağına hastalığın ilk tanısı konulduktan sonra veya histopatolojik inceleme sonuçlarına göre karar verilmedir. Aşağıdaki durumlarda kolonoskopi işlemi işlemin tekrarı gerekebilir;

-50 yaş üzerinde 5 yılda bir kolonoskopi işlemi yapılması tavsiye edilmektedir
-aile de kolon kanseri hikayesi mevcutsa bu tarama 30‘lu yaşlardan başlar
-ailesel polip hastalığı olanlarda 10 yaşından itibaren 2-3 yıl aralıklarda
-kolon kanseri ameliyatı sonrasında
-polipektomi sonrasında
-barsağın ülseratif kolit veya crohn gibi hastalıklarında tedavi etkinliğinin araştırılmasında

Yaptırması gereken hastalar hangi hazırlıkları yapmalıdır?


Alt gastrointestinal sistemin yeterli bir şekilde incelenebilmesi için bağırsağın bu son kısmının ilaçlarla ve işlem öncesi alınan saydam sıvılarla çok iyi bir şekilde temizlenmeleri gerekmektedir. Bağırsak boşaltıcı ilaçlar bu katı atıkların boşalmasını sağlarken alınan bol sıvı ise bu atıkların saydamlaşmasını sağlar.

Bu nedenle verilen hazırlık programına uyulması gerekmektedir. Verilen ilaçlar bazen genel durumu bozup tansiyon düşüklüğüne neden olacağı için bol sıvı alınmalıdır. Diabetik hastalarda kan şekerini artırmayan ilaçların kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. İlaçların kusulması veya ishale çıkılamaması durumunda bağırsağın iç kısmını incelemek güçleşebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp