Kolonoskopi Merkezleri

Kolonoskopi Merkezleri: Gazi hastanesi kolonoskopi laboratuvarı op.dr.hakkı köse: işlemin yapılacağı Ünitede kan basıncı, nabız hızı hemşire tarafından kaydedilir. İşlem sırasında sakinleştirici ve Ağrı kesici ilaç vermek için hemşire bir damar yolu açar ve serum takar.

Kolonoskopi işlemini yapabilmesi için sedye üzerine sol yan pozisyonda yatılır ve ayaklar karına Doğru çekilir.doktor önce anal (makat) bölgesini muayene eder. Eldiven kullanarak parmağı ile kalın Bağırsağın son kısmını ve anüsü (makat) değerlendirir.

Bunu takiben kolonoskopi cihazını anüsten ilerleterek kalın bağırsağı incelemeye başlar. Bu İncelemeyi yapabilmesi için bağırsak içine hava vererek şişirmesi gerekir.

Bu işlem sırasında bazı hastalarda gerginlik ve kramp tarzında ağrı oluşabilir. Bu şikayetlerin Hepsi işlem bittiğinde geçer. İnceleme, kalın bağırsağın ince bağırsak ile birleştiği yere kadar Devam eder. Böylece tüm kalın bağırsak (kolon ve rektum) incelenir. İşlem sırasında gerekli
Yerlerden biyopsiler alınabilir (doku parçaları) ve varsa polipler (kalın bağırsak içindeki kabarık İyi huylu oluşumlar) çıkarılabilir.

Kolonoskopi işlemi

İşlem hafif sedasyon altında, çok az ağrılı olarak, genellikle bir saatten daha az bir süre içinde Yapılabilir ve hasta aynı gün normal besinini yiyebilir. Kolonoskopi sonrası gerginlik, şişkinlik Hissi, gaz çıkarılması ile azalır.

İşlem sonrası nelere dikkat edilmelidir ?

Kolonoskopi sırasında bazı sakinleştirici ilaçlar verilir. Buna bağlı olarak o gün araba kullanmamak Veya işlem sonrası yalnız olmamak gerekir. İşlem sonrası yorgunluk hissedilir, refleksler uzar, Sağlıklı karar verme güdüsü baskılanır. Bu nedenle birisinin eşlik etmesi en doğru olanıdır. İşlem Sonrası iyice uyanana kadar, ünitede gözlem altında bir süre daha kalmak gerekir.

Günün geri kalan kısmında işe gitmemek, önemli kararlar almamak, küçük çocukların sorumluluğunu Almamak, alkol kullanmamak, dinlenmek gerekir.

Sadece kolonoskopi yapılırsa: (herhangi bir biyopsi (parça) alınmazsa) Aynı gün normal diyete geri dönülebilir

İşlem sonrası 12 saat dikkat gerektiren iş, araba kullanımı ve egzersiz yapılmamalıdır

Kanı sulandıran ilaç veya aspirin kullanmak gerekiyorsa ilaçlara aynı gün başlanabilir

Kolonoskopi ve biyopsi veya polipektomi yapıldı ise: (parça alındı ise) Doktor aksini söylemedikçe aynı gün normal diyete dönülebilir. Kuruyemiş, mısır vb gıdaları 72 (yetmiş iki) saatten önce yememek gerekir.

İşlem sonrası 12 (on iki) saat dikkat gerektiren iş, araba kullanımı ve egzersiz yapılmaması gerekir.

Aspirin ve benzeri ilaçları 7 (yedi) gün boyunca kullanılmaz. Çok gerekli ise asetaminofen türevleri Kullanılabilir.

Kanı sulandıran ilaçlar için doktor ile görüşmek gerekir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp