Kolon Kanseri

Kolon Kanseri : Kolonkanseri: Kolon sindirim sistemimizin bir parçası olan kalın barsakların latince genel adıdır. Kalın barsağın ilk 1,5-2 metresine kolon, ve son 15-20 cm‘sine ise rektum ve anal kanal denir.

Anal kanal anüste(kalın barsağın vücut dısına acilan bolumu) sonlanır. Sindirim sistemi yemeklerdeki besinlerin ( vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve su) sindirilmesi, gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılması ile ilgilenen organ sistemidir. Sindirim sistemi yemek borusu (osefagus), mide , ince ve kalın barsaklardan oluşur.

Sindirim sistemi anatomisi, kolon ve diğer organlar gösterilmektedir.

Kolon kanserleri bir polip zemininde gelişirler. Normalde hergün milyonlarca kalın barsak hücresi görevini tamamlayıp ölür ve dışkı ile dışarı atılır. Bu hücrelerin yerine yeni hücreler yerleşir. Genetik veya çevresel faktörlerden dolayı bu hücrelerin genetik yapılarında değişiklik olması sonucu hücrelerin normal yaşam sirkülasyonunda bozulma olur. Böylece yeni oluşan, büyüyüp gelişen ve çoğalan hücreler zamanı gelince ölmeleri gerekirken ölmezler ve anormal şekilli hücreler şeklinde çoğalmaya devam ederler. Bulundukları kalın barsak bölümünde küçük bir polip (hiperplastik ve adenomatöz polipler) olarak belirip büyürler . Daha sonra genetik değişiklikten dolayı oluşan kanser yapıcı genler sayesinde adenomatöz polipler bulundukları organı istila ederek kanser oluştururlar ve diğer başka organları da çeşitli yollarla istila ederler.

Yaş ve hastanın hikayesi kolon kanser gelişmesinde etkili rol oynar.

Hastalığa yakalanma oranını arttıran herşeye risk faktoru denir. Fakat risk faktörune sahip olmak demek kanser olacaginiz anlamina gelmez; ayrica risk faktorune sahip olmamak da kanser olmayacaginiz anlamina gelmez. Kolon kanserlerinin yaklaşık %10-15 kadarı genetik geçişle (ailesel yatkınlık) görülür. Geri kalan ve en sık sebep ise çevresel faktörler veya bilinmeyen nedenlerdir. En çok 50 yaşından sonra görülür. Bu nedenle kolon kanserinde erken tanı için tarama yapılması gerekmektedir. Aşağıdaki risk faktörleri sizde mevcut ise , veya herhangi bir risk faktörünüz yoksa ve aşağıdaki kanser şüphesi içeren şikayetlerden muzdaripseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kolon kanseri icin risk faktorleri;

50 yas ve uzeri olmak
Ailede kolon ve rektum kanseri hikayesi olmasi
Kisinin kendisinde kolon , rektum, over, endometrium ve meme kanseri hikayesi olmasi
Kolonda daha önce saptanan polip hikayesi olmasi
Ulseratif kolit (kalin barsagin icerisindeki ulserler) yada Crohn Hastaligi hikayesi
Bazi kalitsal durumlar, Ailesel adenomatöz polipozis (FAP) ve Herediter Nonpolipozis Kolorektal Kanser (HNPCC; Lynch Sendromu)
Kolondaki polipler. Poliplerin bazilari sapli bazilari sapsiz olabilir. Kucuk resimde sapli bir polip gosterilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp