Kokain Etkisi

Kokain Etkisi : Kokainin farmakolojik etkisi iki yolla ortaya çıkar. Bunlardan birincisi yerel anestezi etkisidir ve kokainin sinirler arasındaki iletiyi engellemesine bağlı­dır. İkincisi ise merkez sinir sistemini uyarma etkisidir. Bu etki aşın neşe ve bunu izleyen bir sarhoşluk evresine yol açar. Aşırı neşe evresinde içsel bir iyilik hali, hızlı düşünme, algılama ve imge­lemde canlanma, aşın konuşma ve bü­tün duygularda artma görülür.

Sarhoş­luk evresinde ise daha çok bunaltı (ank- siyete), deride aşın duyarlılık, yanılsa­malar ve izlenme sannlan görülür. Da­ha ağır durumlarda varsanılar da ortaya çıkar. Bu evreyi duygulanma ve istenç azalması ve kimi zaman derin uyku gö­rülen içine kapanma evresi izler.Bazı çok akut zehirlenmelerde koka­in ani kalp durmasına bağlı ölüme yol açabilir. Ender de olsa kokain alımına bağlı ölüm görülmesi kokainin zehirle­yici etkisinin olmadığına ilişkin yaygın inançla çelişmektedir. Kokainin tümüy­le zararsız olduğuna ilişkin inanç olduk­ça yaygındır.Kronik zehirlenmede üç evre görü­lür.

Aşın neşe evresinde tablo akut ze­hirlenmeye benzer. Bunu varsam evresi izler; hatalı, yanılsamalı algılamaların ardından yalancı varsanılar (içten gelen sesler, düşünce yankılanması, düşünce çalınması) ya da gerçek görsel ve özel­likle dokunsal varsanılar gelir. Varsam evresindeki sıkıntı ve kişinin, kendisini izlediğini sandığı kişilere karşı saldır­ganlığa dönüşebilen öfkesi savunma tepkilerine ya da intihar girişimlerine yol açabilir.Son evrede vücut işlevlerinde azal­mayla birlikte kişilik değişikliği ortaya çıkar; tepkisizlik, üretkenlikte azalma, ahlaki değerlerde ağır düşkünlük ve cin­sel dürtülerde sapma görülür.

Mukoza yolu ile alındığında en dü­şük öldürücü doz erişkinlerde 500 mg kadardır; bazı kokainmanlar günde 4 gr'ye kadar kokain alabilir.Kokain genellikle kristallerin burna çekilmesiyle alınır; bu yöntem kokainin şiddetli yerel örseleyici etkisi nedeniyle burun mukozasında burun ara bölmele­rinin delinmesine ve yaralara varabilen çok sayıda lezyona yol açabilir.Aşın dozda kokain aliminin tedavisi solunumun düzenlenmesi, çırpınma nö­betlerinin giderilmesi ve kalbin işlevle­rinin desteklenmesine dayanır; özellikle kas gevşetici etkisi nedeniyle benzodi- yazepinler kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp