kırıklar çay evi

Kırıklar :

Kırık

Kırık; kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar, darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşur.

Kırık çeşitleri

·Kapalı kırık: Kemik bütünlüğü bozulmuştur ancak deri sağlamdır.
·Açık kırık: Deri bütünlüğü bozulmuştur. Kemik uçları dışarı çıkmıştır, beraberinde kanama ve enfeksiyon riski taşırlar.
·Parçalı kırık: Kemik birden fazla yerden kırılmıştır.

Kırık belirtileri

·Bölgenin hareket edilmesi ile artan yoğun ağrı,
·Şekil bozukluğu (Diğer sağlam organ ile karşılaştırılır),
·Bölgede şişlik ve kanama sonucu morarma,
·İşlev kaybı,
·Hareketlerde kısıtlanma,
 
Kırığın yol açabileceği olumsuz durumlar
·Kırık yakınındaki damar, sinir, kaslarda yaralanma ve sıkışma. (Kırık bölgede nabız alınamaması, soğukluk, solukluk, aşırı hassasiyet)
·Kanamaya bağlı şok.
·Açık kırıklarda enfeksiyon riski görülebilir.
 
Kırıklarda ilk yardım
·Yaşamı tehdit eden başka yaralanma varsa ona öncelik verilir.
·Hasta ya da yaralı hareket ettirilmez.
·Ani hareketlerden kaçınılır, kırık kemik düzeltilmeye çalışılmaz.
·Kırık kolda ise; şişlik oluşacağından yüzük, saat vb. takılar ya da eşyalar çıkartılır.
·Kırık bölge hareket ettirilmez.
·Açık kırık varsa; tespitten önce yara üzeri temiz bir bezle kapatılır.
·Kırık olan bölge, bir üst ve bir alt eklemi de içine alacak şekilde karton, tahta vb. sert cisimle tespit edilir(sağlık ekiplerinin ulaşamayacakları ve taşıma yapılması gereken durumlarda).
·Tespit edilen bölge yukarıda tutularak dinlenmeye alınır.
·Kırık bölgede sık aralıklarla (3-5 dk.) nabız, derinin rengi kontrol edilir.
·Hasta sıcak tutulur.
·Tıbbi yardım istenir (112).

Kırıklar genelde alınan darbe sonucunda kemik bütünlüğünün bozulması sonucu oluşur. Spor yaralanmalarına bağlı kırık çeşitleri açık ve kapalı kırıklar şeklinde özetlenebilir. Kemik parçaları deri bütünlüğünü bozarak dışarıya çıkmış ve açıkta görülüyorsa açık kırık, deri bütünlüğüne zarar vermemiş ve kırık kemik parçaları gözle görülmüyorsa kapalı kırık olarak tanımlanır. Kırık belirtileri kırık bölgede ve/veya çevresinde ağrı, şekil bozukluğu, hareket kaybı, şişme, morarma, dokunulduğunda hassasiyet, kırık kemiklerin görülmesi şeklinde karşımıza çıkabilir. Kırık olduğu belirlenen bölgede uygulanması gereken ilk müdahale bölgenin hareket ettirilmemesidir.Açık kırık olduğu durumlarda, deri bütünlüğü bozulduğu, dokular zarar gördüğü ve bazı durumlarda kırılan kemik uçları damarlara zarar verdiği için, kırık olan bölgede kanama meydana gelmesi riski büyüktür. Bu durumda yapılması gereken ilk şey kanamanın durdurulmasıdır. 
 
Kanamanın durdurulması esnasında kırık olan kemik uçlarına doğrudan baskı yapmamayaözen gösterilmelidir. Onun yerine yaranın kenarlarına baskı yaparak kanamayı durdurmak daha doğrudur. Kırılan bölgeye üzerine baskı yapmadan steril bir bez koyarak yaralı bölgeyi kapatmak enfeksiyon riskini azaltacaktır. Kırık bölgede gözle görülen kırık kemik parçaları temizlenmeye çalışılmamalıdır. Açık kırık durumunda kemikler düzeltilerek sabitlenmeye ça- lışılmamalıdır. Acil yardım ekiplerine haber vermek ve yaralıyı hareket ettirmeden beklemek en uygun müdahale olacaktır.Kapalı kırıklarda uygulanması gereken müdahale yine açık kırıklarda olduğu gibi kırık olan bölgenin hareketini engellemek olacaktır. Özellikle hasta taşınacaksa kırık olan kemiğin sabitlenmesi gerekir. Sabitleme işlemi kırık olan kemiğin her iki yanına karton, tahta ve benzeri malzemeler koyulması ve sarılarak hareketsiz hale getirilmesi ile yapılır. 
 
Bunlara ek olarak kırık olan bölgeye soğuk uygulama yapılır ve özellikle kol ve bacak bölgelerindeki kırıklarda, sabitleme işlemini takiben kırık bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılır. Kapalı kırıklarda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta kırığın bulunduğu biçimi ile sabitlenmesidir. Kırık kemikleri düzeltmeye ya da yerine koymaya çalışmak dokulara zarar verecektir. Buna ek olarak, kapalı kırıklarda kırılan kemik uçlarının damarları kesmesi sonucu ortaya çıkan iç kanamalara dikkat etmek gerekir. Özellikle uyluk kemiği kırıklarında sıklıkla karşımıza çıkan ve dışarıdan görülmeyen büyük bir kanama yaralının hayatını tehlikeye sokacaktır. Bu yüzden iç kanama riski her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp