Kılcal Damar Hastalıkları

Kılcal Damar Hastalıkları ve merak ettikleriniz

Kılcal Damar Hastalıkları için şifalı bitkiler olarak hazırlanan bu terkipler sayesinde böbrek ağrınızdan kurtulacaksınız. Damar sertliği için şifalı bitkiler ve tedavisine yardımcı olacak biligiler için aşağıdaki makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Pulse dye lazer tedavisi derinin damarsal yapıdaki oluşumlarını tedavi etmek için son 20 yıldır kullanılan bir teknoloji. Laserler, kullanılan dalga boyu ve atış süresine bağlı olarak spesifik hedefi tahrip eder. Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Savaş, kılcal damar rahatsızlıkları için tedavi edilecek yapıya göre değişik laser çeşitleri geliştirildiğini belirterek, "Damarsal lezyonların tedavisinde 585 nm pulse-dye laser (PDL) kullanılıyoruz.

PDL, damar içindeki oksihemoglobini hedef alır. PDL, bugün için portwine stain (şarap lekesi) nin standart tedavisi kabul edilmektedir. Bunun yanında ince kılcal damarlar olarak anılan telenjiektazilerde, kiraz angiomlarında(cherry angiom), civatte‘in poikilodermasında da etkilidir. PDL, akne rozasede (gülleme), güneş hasarına bağlı fotoyaşlanmada ve kortizon kullanımı yan etkileri olarak oluşabilen yaygın kızarıklık ve ince kılcal damarların tedavisinde de kullanılabilir.

Pulse dye lazerin yaydığı ışık, dokudaki hemoglobin tarafından absorbe edilir ve böylece damar içerisindeki kan pıhtılaşır. Lazer tedavisi dokulara zarar vermez. Kolay, etkili ve az acılı bir yöntemdir. Başarılı sonuca ulaşmak için birkaç seans tedavi gereklidir" dedi. Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Savaş, hastalıklar ve laser tedavilerini şöyle açıkladı;

Kılcal Damar (Telenjiektazi)

Küçük 0,1-1 mm çapında damarlardır. Genelde yüz ve bacaklarda görülürler. Yüzdekiler bir neden olmadan da oluşabilir. Güneş ışınlarına aşırı maruziyet, kollajen vasküler hastalıklar, akne rozase, gebelik, alkol ve östrojen alımı, kortizonlu kremlerin uzun süreli uygulanması sonucu da gelişebilirler. PDL, özellikle yüz bölgesindeki telenjiektazilerde başarılı ve güvenli sonuçlar sağlar. Bacaklardaki damarlar genelde kadınlarda görülür. Genetik olabilir. Gebelik sonrası gelişebilir.

Örümcek Angiom (Spider Angiom)

Spider angiomlar sağlıklı yetişkin ve çocukların % 10-15inde görülebilen oluşumlardır. Çoğu bir hastalıkla ilişkili değildir. Doğum sırasında ya da doğum kontrol hapları kullanırken gelişebilirler. Bazıları karaciğer hastalığıyla ilişkili olabilir. Genelde bir rahatsızlık vermez, kozmetik problem oluştururlar. Nadiren kanama yapabilirler. Tek seans lazer tedavisiyle % 93‘e varan oranda gerilerler. Yan etki riski çok azdır.

Şarap Lekesi (Portwine Stain)

Doğuşta mevcut olan bu lekeler çocuk büyüdükçe orantılı olarak büyürler. Yenidoğan bebeklerde % 0,1-2 oaranında görülürler. % 90 Baş ve boyunda bulunur. Başlangıçta açık pembe renkli olan lekeler yıllar içinde koyulaşır, morumsu renge dönüşebilir. Yüzeyi sıklıkla kabalaşır ve üzerinde kabarıklıklar gelişebilir. Bulundukları yere göre bazı anomalilerle birlikte olabilirler.

Pulse-dye laser, şarap lekelerinin tedavisinde bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış başarılara sahiptir. Bugün için standart tedavi olarak kabul edilmektedir. Seanslar halinde uygulanır. Erken çocukluk yaşlarında tedavi yapılınca daha başarılı sonuçlar alınır.

Kiraz Angiom (Cherry Angiom)

Küçük, iyi sınırlı, parlak kırmızı renkte, hafif kabarık damarsal oluşumlardır. Yaşla birlikte sayıları artar. PDL ile tedavi edilebilirler.

Güneş Hasarı - Civatte‘in Poikiloderması

Üzerinde ağ şeklinde telenjiektazilerin olduğu güneş hasarı sonucu oluşan kahverengi, kırmızı renk değişikliğidir. Genelde boyun, ense ve yüzün alt taraflarında bulunur. Seanslar halinde PDL ile başarılı bir şekilde tedavi edilir.

Akne Rozase (Gülleme)

En sık 30-40 yaşlarında görülür. Genelde simetriktir ve en sık burun, yanaklar, alın ve çenede görülür. Yüzde kızarıklık, kılcal damarlar, kabarıklık ve içi iltihaplı olşumlar gelişebilir. İleri evrede yüzde şişlik ve burunda şekil bozuklukları oluşabilir. Göz problemleri olabilir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Genetik faktörler, sıcak yiyecekler, alkol, güneş ışınlarına maruziyet ve psikolojik etkilerle yüzdeki kızarıklık artabilir ve hastalık şiddetlenebilir. Tedavide özellikle yüz kızarıklığını arttıran faktörlerden uzak durulmalıdır. İlaç tedavisi başarılı olmakla birlikte hastaların özellikle şikayetçi oldukları kızarıklık ve damarlanmada az etkilidirler. PDL kalıcı damarsal lezyonlarda iyi kozmetik sonuçların alınmasını sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp