kepek tedavisi ahmet maranki

Kepek Tedavisi

Elma sirkesi: Dr. Mehmet Öz, elma sirkesinin kepeği tedavi edebildiğini söylüyor. Elma sirkesinin asitlik oranı cildinizin pH seviyesini değiştiriyor ve kepek oluşumunu zorlaştırıyor. Çeyrek bardak suyla, çeyrek bardak elma sirkesini sprey şişesinin içinde karıştırın ve saç derinize püskürtün. Saçlarınızı havluyla sarın ve 15-60 dakika oturup bekleyin, daha sonra saçınızı her zamanki gibi durulayın. Bunu haftada 2 kez yapın.

Limon: Saç derinize 2 yemek kaşığı limonla masaj yapın ve sonra suyla durulayın. Daha sonra 1 fincan suyun içine 1 çay kaşığı limon suyu karıştırın ve bununla saçınızı durulayın. Kepeklerinizden kurtulana kadar bunu her gün tekrarlayın. Limonun asitlik seviyesi cildinizin pH dengesine yardım ediyor ve saçınızı kepekten uzak tutuyor.

Tuz: Sıradan sofra tuzunun asidi sayesinde saçınızı şampuanlamadan önce kepek döküntülerini tuzla ovalamak oldukça işe yarar. Tuzluğu elinize alın ve kuru olan saç derinize biraz tuz serpin. Yavaş yavaş saç derinize masaj yapın. Kuru ve kepekli cildinizin iyileştiğini ve şampuan için hazır hale geldiğini göreceksiniz.

Aloe vera: Saçlarınızı şampuanlamadan önce alove verayla masaj yaparsanız saçınızın kaşınmasından kurtulursunuz. Aloe veranın serinletici etkisi kaşınmayı hafifletecektir.

Sarımsak: Sarımsağın anti-mantar özelliği kepeğe yol açan bakteriyi bertaraf etmede mükemmeldir. Sarımsağı ezin ve saç derinizi bununla ovalayın. Sarımsağın kokusundan kurtulmak için ise ezilmiş sarımsağı balla karıştırın, bu karışımla saçınıza masaj yapın. Saçınızı normal şekilde durulayın.

Zeytinyağı: 10 damla zeytinyağıyla saçınıza masaj yapın ve saçınızı sarıp sabaha kadar bu şekilde yatın. Sabah olunca normal şampuanınızla saçınızı yıkayın. Daha hızlı bir iyileşme için zeytinyağı içeren şampuan kullanın.

Hindistan cevizi yağı: Güzel kokan Hindistan cevizi yağı iyi ve denenmiş bir kepek tedavisidir. Duş almadan önce, 3-5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağıyla saç derinize masaj yapın ve yaklaşık bir saat bu şekilde bekleyin. Sonra normal olarak şampuanlayın. Ayrıca Hindistan cevizi yağı içeren şampuan kullanabilirsiniz.

Aspirin: Kepek şampuanlarında bulunan salisilik asit aspirinde de var. İki aspirini parçalayın, toz haline getirip her seferinde kullandığınız normal şampuanın içine ekleyin. Saçınızı şampuanlayıp 1-2 dakika bekleyin, sonra iyice durulayın ve normal şampuanla tekrar saçınızı yıkayın.

Kepek Nedir?

İnsan vücudunu kaplayan tüm deri (cilt) sürekli yenilenir. Örnek vermek gerekirse yazın sıcaktan yanan kollarımızın üst tabakası soyulabilmektedir. 7 kattan oluşan cilt yapısı en üstteki ölü katman (stratum korneum) dökülür. Çünkü yeterince eskimiş olup, en alttan gelen yeni hücreler ile değişir. Ölü cilt tabakası açık veya elbiseyle kapalı alanlarda fark edilmeden vücuttan uzaklaşır ancak saçlı deride küçük pulcuklar halinde görünür, işte bu döküntüler kepek olarak adlandırılır.

Saçta Kepek En Yaygın Saç Sorunlarındandır

Kepek saçlı derinin en sık rastlanan sorunlarındandır. Kepeklenme daha çok kıllı alanlarda olur ve fark edilir. Çünkü kıllı alandan uzaklaşması daha zordur.Cildin yenilenme hızının arttığı dönemlerde kepeklenmede artış gözlemlenir. Normalde hafif düzeyde kepek herkeste olur.Ancak bazen kişinin sosyal yaşamını bozacak kadar yoğun kepeklenme de olabilir.

Saçta Yağlanma ve Kepek İlişkisi
Bir önceki konumuzda saçta yağlanma sorununu ele alırken, yağlı saç problemi yaşayan bireylerde, yağ salgılarının normalden fazla olduğunu belirtmiştik. Saçta kepek problemi herkeste olup, bazı bireylerde ise normalin üstündedir. Bunun sebebi ise saçta yağlanma sorununa neden olan aşırı yağ salgısı (sebum) üretimidir. Kepek ve aşırı kepek sorunu olan kişilerde ise yetersiz yağ salgısı nedeniyle normalin üzerinde saçta kepeklenme olur.

Sabun ve Şampuan Kepek Yapar mı?

Yukarda saçta kepeklenme konusunu özetle ele aldık ve neden nasıl kaynaklandığını öğrendik, bir çok insanımız bu sorunun sabun ve şampuan kullanımı ile alakalı olduğunu sanır. İşte sabun kullanma kepek yapar, şu şampuanda bende kepek yapıyor vs halk arasında tasvir edilen bilgiler tamamen yanlıştır.

Kuru Saçlarda Kepek Daha Sık Görülür
Bir üst satırda yetersiz yağ salgısının saçta kepeklenmeye neden olduğunu vurguladık, biliyorsunuz yağlı saçlar sanki yeni yıkanmış kadar nemli olurlar, yetersiz yağ salgısı olan kişilerde ise saç kuru olmaktadır. Saçlarda kuruluk kepek ve kırılarak saç dökülmesi sorununa neden olur.

Aşırı Kepek Neden Olur?

Cildin değişimi ve son kat tabakanın pul pul dökülmesi olduğunu, ve tüm vücutta olduğunu saç ve sakal bölgesinde belirgin olmasının nedeni ise kepek kıllı bölgelerde kolayca ayrılamadığını bilmelisiniz. Çünkü sadece saçlarda değil vücudumuzun her yerinde kepek oluşumu mevcuttur. Peki anlık gelişen aşırı kepek içinse saç uzmanı Op. Dr. Atilla Kaya’nın bilgisini aktaralım.

Saçta Mantar ve Kepeklenme İlişkisi
Aşırı kepek durumunda ciltte değişim süreci çok hızlanmıştır. Ölü hücre atılımı hızlandığından, bu hücreler kümeler oluşturarak dökülmeler gözle görülebilir. Aşırı kepeklenmede sıkça deri altında yerleşen malassezia furfur adlı mantar tespit edilir. Bu tarz mantarlarda mantarın tedavi edilmesi gerekir. Saçta mantar tedavi edilmezse şampuanlarla kepek kısmen azalsa da kısa sürede yeniden rahatsız edici düzeylere gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp