katarakt nedenleri nelerdir

Katarakt

Katarakt, temelde yaşlanma ile lensimizin de yaşlanması sonucu gelişen bir durumdur. 52 ve 64 yaşları arasında katarakt olma durumu yaklaşık yüzde 50'dir, ancak görmede azalma 65 yaşından sonra başlar. 75 yaşına gelindi-ğinde herkesin bir parça kataraktı vardır. 75 ve 85 yaşları arasındakilerin yaklaşık yüzde 50'si katarakt nedeniyle görme kaybı yaşamaktadır. Katarakt, normalde saydam olan lensin matlaşması sonucu gelişir. Katarakt bir tümör yada gözün üzerinde gelişen yeni bir doku değil, ancak lensin kendisinin sislenmesidir. Katarakt geliştiğinde buzlu bir camın ardından bakılıyor gibi görme ağrısız bir şekilde azalır. Lens, irisin arkasında yer alır ve keskin bir görüntü oluşturmak üzere ışığı retinaya odaklar. Katarakt geliştiğinde lens ışığı düzgün bir şekilde odaklayamaz ve retinada net bir görüntü oluşmaz. Katarakt başlangıçta lensin tümünü kaplamaz ve görmede belirgin oranda bozukluk yapmaz. Katarakt lensin büyük bir bölümünü kapladığında görme bozulur. Katarakt, gözden göze yayılmaz ancak her iki gözde aynı anda geli-şebilir. Katarakt, gözün aşırı kullanılması yada kötü kullanılması sonucu gelişmez. Katarakt, nadiren aylar içerisinde gelişir, genellikle yıllar içerisinde yavaşça gelişir;

Belirtileri

Görmede ağrısız ve zaman içerisinde gelişen bir bulanıklık ve azalma.ışığa karşı hassasiyet, geceleri araba farlarından aşırı rahatsız olma. Yakıngörmenin bozulması ve yakın gözlüklerinin sık sık değiştirilmesi ihtiyacının doğması. Görüntülerin netliğini yitirmesi.

Tedavisi

Erken katarakt bulguları, yeni gözlükler, daha parlak ışık ya da okumak için büyüteç kullanmak gibi önlemlerle azaltılabilir, ancak bu tür önlemler işe yaramadığı durumlarda, tek tedavi seçeneği cerrahidir. Katarakt hastalığının bilinen ve günlük kullanımda kanıtlanmış bir ilaç tedavisi yoktur.Cerrahi tedavi saydamlığını yitirmiş doğal lensin alınarak yerine suni bir lensin (merceğin) konulması ile yapılır. Katarakt yalnızca günlük yaşam aktivitelerinde belirgin bir oranda kısıtlamaya neden olduğunda cerrahi tedavi düşünülmelidir. Gazete okumak, araba sürmek, televizyon seyretmek gibi işleri katarakta bağlı görme kaybı ile istediğiniz seviyede yapamıyorsanız, katarakt tedavisini düşünmeniz gerekir. Katarakt ameliyatı hemen yapılması gereken acil bir ameliyat değildir. Katarakt ameliyatı için riskleri ve kazançları göz doktorunuzia konuşarak karar vermelisiniz. Bazı durumlarda, kataraktınız görmenizi etkilemese bile cerrahi ile kataraktınız alınmalıdır. Örne-ğin şeker hastalarında lazer tedavisini engelleyen bir katarakt ya da göz tansiyonunun da artışa neden olan bir katarakt görme şikayeti yapmasa da alınmalıdır. Eğer her iki gözünüzde de katarakt varsa ameliyatınızın genellikle aynı seansta değil ama 4-8 haftalık aralıklı iki ayrı seansta yapılması uygundur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp