kaşıntıya ne iyi gelir evde

KAŞINTI

Kaşıntı kaşınma arzusu uyaran bir duygudur. Kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Şiddetli olduğunda uykusuzluğa, gerginliğe ve depresyona neden olabilir. Kaşıntının gerçek nedeni bilinmemektedir. Derideki sinirler etkilenerek, histamin adlı bir kimyasal salgılanınca, beyinde kaşıntı duyusunu oluşturur. Kaşıntı bazen bir cilt hastalığı ile birlikte olabilirken, bazen de bir iç hastalığının belirtisi olabilir. İç organ hastalığı bulunmayan diğer kaşıntılı hastalarda kaşıntının nedeni psikolojik olabilir.

Atkuyruğu

Nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. Zemberek otu olarak da bilinir. Boyu yarım metreye kadar uzayabilir. Acı madde, saponin, tanen, silisik asit, çeşitli alkoloidler ve potasyum içerir. Soğuk suyun içine atılan atkuyruğu bir gün bekletildikten sonra kaynatılır ve suyu ile kaşıntılı bölge yıkanır.

Ceviz

Yaklaşık 30 metreye kadar yükselebilen, kışın yapraklarını döken ağaç ve onun meyvesidir. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kokuludur. Ceviz vitamin, mineraL, protein ve lif açısından çok besleyici bir besindir. Ceviz yaprağı suda kaynatılı r, kaynatılan su süzülüp kaşıntılı bölgeye sürülür.

Havuç

Maydanozgillerden; uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. İçeriğinde şeker, A vitamini, fosfor ve karotin vardır. Havuç yaprağı sıkılarak suyu çıkarılır ve elde edilen su, kaşıntılı bölgeye sürülür.

Hindiba

Mersin

Mersingiller familyasından,3 metreye kadar boylarıabilen, mor renkte meyveleri olan, beyaz çiçekli bir ağaçtır. Yaprakları uçucu yağ, tanen, reçine ve acı madde; meyvesi yine uçucu yağ ve tanen ile şekerler ve organik asitler içerir. Mersin yağı ise terpen ve pinen gibi maddeler içermektedir. Mersin ağacı filizi kaynatılıp günde iki defa birer çay bardağı içilir.

Muz

Sıcak bölgelerde yetişen, çok yıllık ve çok büyük bir otsu bitki cinsidir. Yurdumuzda Antalya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Muz ağacının gövdesi toprak altında kök, sap veya soğan halinde bulunur. Tabandaki çiçekleri meyve verir. Meyvelerin tamamı sarkık bir sapın

Hindiba

Yol kenarında, çayır ve hendeklerde yetişen bir çeşit bitkidir. Aslan dişi olarak da bilinir. Yaprakları rozet şeklindedir. Çiçekleri sarıdır. Taze yaprakları salata olarak da yenilebilir. Yaprakları ilkbahar; kökleri ise, sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Hindiba kökü kaynatılır ve elde edilen suyu balla karıştırılarak günde iki defa birer çay bardağı içilir.

Isırgan

lsırgangillerden daha çok yol kenarlarında ve duvar diplerinde kendiliğinden yetişen ve üzerinde yakıcı tüyler bulunan bir bitkidir. Tüylerinin içeriğinde formik asit vardır. Sürüldüğü yeri kaşındırır ve yakar. Tohumları da kullanılır. Isırgan kaynatılıp günde iki defa birer bardak içilir. üzerinde toplu halde bulunur. B6 vitamini, potasyum ve folik asit bakımından çok zengin bir besin olan muzda Bl, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri vardır. Bir adet soyulmuş muz ezildikten sonra üzerine bir su bardağılimon suyu ilave edilerek iyice karıştırılıp kaşıntılı bölgeye sürülür.

Sinameki

Sıcak bölgelerde yetişen ve bir metreye kadar boylanabilen sarı çiçekli otsu veya ağaçsı bir bitkidir.Çiçekleri yapraklarının dibinden çıkar.Uzun salkım şeklindedir. Meyvesi baklaya benzer. Basık silindirimsi, odunsu ve sert kabukludur. Bir su bardığı kaynatılmış sirkenin içine sinameki konulup bir süre beklendikten sonra kaşıntılı bölgeye sürülür. Söğüt: Söğüt yaprağı kaynatılır ve elde edilen suyu kaşıntılı bölgeye sürülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp