kaşıntı alerji nasıl geçer

Kaşıntı

Kaşıntı (Latince: Pruritus) , deri ve üstderide sonlanan serbest sinir uçlarının uyarılmasıyla duyulan, tırnakların deriye sürtülmesi isteği. Kaşıntının ağrı eşiğinin altında algılanan bir duyum olduğu öne sürülür; bununla birlikte kaşıntı ve ağrı, aynı sinir yollarından iletilmesine karşılık genellikle ayrı duyumlar olarak kabul edilir. Kaşıntı değişik şiddetlerde duyulabilir; kolayca yatışan bir kaşıntı duygusundan, bir deri ya da ya da sistem hastalığının belirtisi olan patalojik kaşıntılara kadar değişebilir.

Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntının tıp dilindeki adı ‘pruritus‘tur. Vücudun genelinde ya da belli bir bölgede hissedilebilir ve inatçı kaşıntılar sinir bozucu bir seviyeye ulaşabilir. Bazı durumlarda kaşıntıyla birlikte ciltte kızarıklık ya da kabartı gibi başka belirtiler de görülür. Egzama benzeri cilt hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, böcek ısırıkları, mantar enfeksiyonu, bağırsak parazitleri, sistematik hastalıklar ya da hormonal değişimler kaşıntının başlıca nedenleri arasındadır. Bağışıklık sistemindeki anormallikler, böbrek, karaciğer ya da tiroid bezi hastalıkları, tüm vücutta genel bir kaşıntıya neden olabilir. İsilik ya da kurdeşen dökmek de bilinen kaşıntı sebepleridir.

Kaşıntının nedenleri
Kaşıntı sorununun nedenleri tek bir probleme dayanmaz. Hastaların yaşları, mevcut kronik rahatsızlıkları, sürekli olarak kullandığı ilaçlar, bireyin psikolojisi ve banyo alışkanlıkları gibi konular göz önüne alınmalıdır. Bazı ilaçların yaptığı alerjik durumlarda deride bir şey olmadan kaşıntı oluşabilir. Bağırsak parazitleri, iç organlardaki kanserler, diyabet, safra kesesindeki taşlar, sarılık sebebiyle meydana gelen safra yolu tıkanıklıkları, lösemi ve lenfoma türü kan hastalıkları, böbreklerde yetmezlik, AIDS gibi sistemik rahatsızlıklarda ilk belirtilerle beraber görülebilmektedir.

Kaşıntı tedavisi

Deri kuruluğu kaşıntının en sık görülen nedenlerinin başında gelmektedir. Daha çok yaşlı kişilerde görülmektedir. Banyo alışkanlıkları da önemli. Sert alkali sabunlar ile birlikte çok sıcak su kullanılarak yapılan sık banyo nedeniyle de deri kuruluğu oluşur ve kaşıntıya neden olur. Herhangi bir belirti göstermeyen kaşıntıların, yani deride görünen bir belirtisi olmayan kaşıntıların altında bir hastalığın olduğu düşünülebilir ve doktora başvurulmalıdır.
Çoğu vak’ada kaşıntının altında yatan rahatsızlık tedavi edildiğinde, kaşıntı da son bulur. Bu arada soğuk suyla yıkanmak, cildi nemlendirmek, cildi kaşındıracak türde giysiler giymemek, parfümsüz cilt bakım ürünleri kullanmak, kaşınan bölgeye kalamin losyonu sürmek veya soğuk kompres yapmak, biraz rahatlama sağlayabilir. Ayrıca antihistaminik ya da steroidli kremleri gibi, kaşıntı tedavisi için kullanılan ilaçların da faydası dokunabilir.

Kaşıntı Bitkisel Tedavisi
Kanlıkökü toz haline getirin ve sert Karaağaça sirkesinde demlendirin ve günde 3 ila 3 kez uygulayın. Bu, hastalığı iyileştirir.
Ayrık Otu Köklerinin kaşıntı için iyi olduğunu keşfettiğimi anlatmak istiyorum. Kuru köklerden bir avuç alın ve bir kaç dakika bir litre suda demleyin. Günde bir kaç kez için.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp