Karpal Tünel Sendromu Nasıl

Karpal Tünel Sendromu Nasıl :

Öncelikle karpal tünel hakkında biraz bilgi verelim:

Karpal tünel el bileğindeki alanda bulunur. Bu dar kanalı kemik ve dokular oluşturur. Tünelin içinden median sinir adında bir sinir geçer. Median sinir, yüzük parmağı, orta parmak, işaret parmağı ve baş parmaktan aldığı duyuları baş parmaktaki kaslara iletir.

Karpal tünel sendromu tüneldeki bağ ve tendonların median sinire baskı yapmasıyla oluşan bir bilek hastalığıdır. Bu hastalığın oluşmasında aynı hareketlerin tekrarlanması önemli rol oynar. Örneğin, daktilo ve klavye kullananlarda, müzisyenlerde, marangozlarda bu hastalığa sık rastlanır. Karpal tünel sendromu, eyleme bağlı gerçekleştiği gibi vücuttaki herhangi bir hastalığa bağlı olarak da gerçekleşebilir. Örneğin, romatizma, guatr ve şeker hastalığının seyri sırasında bu rahatsızlığa rastlamak mümkün. En sık kadınların gebelik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Özellikle gebeliğin son haftalarında görülür ve bu durum doğumdan sonra geçmeye başlar.

TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Hastalığın bir çok belirtisi vardır. Avuç içi, bilek ve kolda ağrılar oluşur. Eller kullanıldıkça bu ağrılar artış gösterir. Başparmakta güçsüzlük oluşur. Yüzük parmağı, işaret parmağı ve başparmakta uyuşma ve karıncalanma oluşur. Uyuşukluk ve ağrı geceleri artış gösterir. Cisimleri kavramada güçlük çekilir.

Doktor hastanın bu şikayetlerini dinledikten sonra tetkikler yapar ve sonuçlar doğrultusunda karpal tünel sendromu teşhisi konur.

Peki tedavisi nasıldır ve nasıl önlem alınmalıdır?

Karpal tünel sendromu önemli bir rahatsızlık değildir. Tedavisi çoğunlukla cerrahi olsa bile kolayca iyileşmesi mümkündür. Cerrahi tedavi dışında, hastalığın ilk aşamalarında ise hastaya egzersiz veya el sabitleyici aparatlar önerilir. Ayrıca karpal tünel sendromu başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa önce o hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir.

Hastalığa engel olmak için şu önlemler alınabilir:

Klavye kullananlar sandalyelerini el bileğini bükmeyecek şekilde ayarlamalılar.

Sürekli aynı hareketi tekrarlayanlar ellerini dinlendirmeyi ihmal etmemeliler.

Hastalığa neden olacak bir rahatsızlık varsa tedavi ettirmeliler.

Bütün gün aynı pozisyonda kalmamalılar.

  • Kullandıkları aletlerin ellerinden büyük olamamasına dikkat etmeliler.

  • SENDE YORUM YAP!

    Whatsapp