Kardıyovaskuler Bozukluklar

Kardıyovaskuler Bozukluklar : Böbrek yetmezliğindeki hastada üremi, kardiyovasküler sistemi de olumsuz yönde etkiler:

a) Koroner arter hastalığı: Üremik olgularda aşağıda sıralanan nedenlerden dölayı koroner arter hastalığı (arterioskleroz) sıklığı nonüremik populasyondakinden fazladır.

-Vazopressör etkili hormonların plazma düzeylerinde artış: Katekolaminler, vazopre- sin, parathormon, angiotensin II, natriüretik faktör...
- Hipertansiyon: Hipertansif kalp yetmezliğine zemin hazırlar.
- Anemi: Yüksek debili kalb yetmezliğine neden olabilir.
- Arteriyovenöz fistül ve şantlar: Taşikar- diye ve yüksek debili kalb yetmezliğine yol açabilir.
- Koroner arter duvarında kalsiyum-fosfor presipitasyonu
- Hiperlipidemi

Serum kreatinin düzeyinin 3 mg/dl’den fazla olmasının nonkardiyak ameliyata giden bir hasta için ciddi bir kardiyak risk oluşturduğu gösterilmiştir.Diabetik üremik hastalarda koroner arter hastalığı-özellikle ağrısız miyokard infark- tüsü insidansı oldukça yüksek, kan basıncı otonom disfonksiyondan dolayı sıklıkla değişkendir. Sıvı değişiklikleri ve strese karşı uygun damarsal yanıt oluşturulamaz. Ayrıca,diabetik olgularda üremi ağırlaştıkça spontan hipoglisemi olasılığı artacağından insulin dozajında dikkatli olunmalıdır. Azalan rezidüel nefron kitlesinden ötürü renal glukoneogene- zisin yetersiz olması ve yavaşlamış renal insulin katabolizması diabetik üremik hastalardaki hiperinsülinemi ve hipoglisemi eğilimini açıklayabileçek faktörlerdir. Hipoglisemi de, koroner arter hastalığına katkıda bulunabilmektedir.

b) Üremik perikardit: Ameliyat öncesi dönemde böbrek yetmezliği olan hastada başka nedenlerle açıklanamayan hipotansiyon, üremik perikarditi düşündürmelidir. Ayrıca nabız basıncının dar olması, jugüler venöz dolgunluk ve pulsus paradoksus da bu tanıyı destekleyen bulgulardır. Ekokardiyografi ile perikardiyal efüzyonun varlığı ve miktarı hakkında bilgi edinilebilir. Üremik perikardit saptandığında hastanın etkin dializ tedavisine alınması; intraperikardiyal kanama ve tamponaddan kaçınabilmek için periton diali- zi veya rejyonel heparinizasyonla hemodiali- zin yapılması şarttır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp