Kanserle İlgili Makaleler

Kanserle İlgili Makaleler

Kanserle ilgili makaleler.Kanser belirtileri ile ilgili tüm açıklamaları ve kanser tedavisine yardımcı bitkisel ürünlerimizi görmek için tıklayınız......

Dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 12.5‘i sınırtanımayan küresel bir sorun olan kanserden kaynaklanıyor. Kansernedeniyle meydana gelen ölümler AIDS, verem ve sıtma yüzündengerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazla. Her yıl 11 milyon insankanserle yüzleşiyor, 2020 yılında bu rakamın 16 milyona ulaşacağı,2030‘da 24 milyon kişinin kansere yakalanabileceği ve bu rakamın üçteikisinin gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahmin ediliyor. Yine 2030yılında 75 milyon insanın kanserle yaşayacağı ve 17 milyon kişininkanser nedeniyle öleceği öngörülüyor.Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi‘nin 2007 raporuna göre kanser,dünyada ve Türkiye‘de yüzde 22‘lik oranla kalp damar hastalıklarındansonra 2. ölüm nedeni. 2020‘ye kadar 2 milyon kişinin 2040‘a kadar 6.5milyon kişinin hastalıktan kurtarılabileceği umuluyor. Dünyada her yıl160 bin çocuk kansere yakalanırken bunların 90 bini yaşamını yitiriyor.Dünya genelinde yapılan araştırmalarda, tüm kanserlerin yüzde 30‘usigara ile yüzde 30‘u ise kilo fazlalığı ve şişmanlık ile ilişkilibulunuyor.

ŞİŞMANLIK MEME KANSERİ RİSKİNİ YÜZDE 31 ARTIRIYOR


DünyaSağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 1.6 milyar yetişkin aşırıkilolu, bunların en az 400 milyonu şişman. 2015‘te bu sayının 2,3milyarı bulacağı, bunların 700 milyonunun da şişman olacağı tahminediliyor. Son 10 yılda obezite oranı yüzde 33 arttı, 20 yıl içindedünyadaki en önemli sağlık sorununun obezite olması bekleniyor.Çalışmalar, Beden Kitle İndeksi 30‘dan büyük olan kadınlarda memekanseri riskinin, Beden Kitle İndeksi 25‘den küçük olan kadınlara göreyüzde 31 arttığını gösteriyor.

100 KİŞİDEN 15‘İ OBEZ


Kanserhastalarına danışmanlık yapan Diyetisyen Berrin Yiğit, Türkiye‘de 18yaş üstü fazla kilolu oranının yüzde 31, 18 yaş üstü obez oranınınyüzde 15 olduğunu ve 18 yaş üstü her 100 kişiden 31‘inin fazla kiloluolduğunu söyledi. Türkiye genelinde obezite görülme sıklığının iseyüzde 15 olduğunu belirten Yiğit, bazı gıdaların farklı kansertiplerine yatkınlığı artırırken, bazılarının önleyici olduğunu anlattı,“Sağlıklı beslenme, kanserde önleyici tedavi olarak düşünülmeli,iyileştirici gücünden faydalanmak için gıdaları çok çeşitli vemevsiminde tüketmeli” dedi.

ALTIN KURAL; MEYVE, SEBZE VE TAHIL


Kanserdenkorunmak için beslenmedeki altın kural; sebze, meyve ve tahıl ağırlıklıbeslenme tarzı. Yüksek kalorili besinlerin sınırlandırılması, şekerliyiyeceklerden kaçınılması, kırmızı etin haftada bir veya iki porsiyontüketilmesi, tuzlu, salamura yiyeceklerden, alkol ve sigaradan uzakdurulması ise diğer önemli noktalar. Yiğit‘e göre bazı gıdalarkanserden korunmada anahtar rol oynuyor:
“Özellikle brokoli,lahana, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana, karnabahar, yer lahanası,hardal yaprakları ve İsviçre pazısı gibi sebzeleri düzenli diyetinizinbir parçası haline getirip, her öğün mutlaka birine yer verin.Meyvelerden antioksidan içeriği yüksek böğürtlengiller familyası,turunçgiller, elma, kivi ve E vitamini kaynağı olan avokado mevsimindetüketilmeli. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve alınmalı. Sebze vemeyvelerin iyi yıkanması da çok önemli. Mide barsak florası için önemliyardımları olan kefirin de kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyicietkisi var. Bunun için günde minimum 250 ml içilmesini öneriyoruz.”

TEKNOLOJİ ENERJİ DENGESİNİ BOZUYOR


Araştırmalar,hem yetişkinlerin hem de çocukların gün geçtikte daha az hareketli biryaşam sürmeye başladığını gösteriyor. Türk Kanser Araştırma ve SavaşKurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk‘a göre, hareketsizliğin en önemlinedeni, oturarak yapılan işlerin teknolojik gelişmeler sayesindeartması:
“Çocukluk çağında kazandırılacak doğru beslenme ve fizikselaktivite alışkanlığı vücutta enerji dengesini sağlayacağından ileriyaşlardaki kanser olasılığını azaltır. Yutak, karaciğer, pankreas,endometrium, meme ve barsak kanserleri ile aşırı kilo arasında dikkatçekici bir bağlantı var, kilo fazlası arttıkça kanser riski deyükselir.”

BIRAKIN ÇOCUĞUNUZ DANS ETSİN...


Annesütü ile beslenen çocuklarda, yetişkin dönemde şişmanlık oranlarınındüşük olduğunu belirten Prof. Kutluk, fiziksel aktivite ve doğrubeslenme konusunda farkındalığın kazandırılması için aile bireylerine,toplum liderlerine ve öğretmenlere sorumluluk düştüğünü söyledi.Ailelerin, çocuklarını ip atlamak, dans etmek, koşu, yürüyüş, yüzme vetop oyunları gibi aktivitelere yönlendirmesi, spor faaliyetlerineteşvik etmesi, evde sağlıklı yemekler hazırlanması, sağlıklı vücutağırlığının korunmasına özen gösterilmesi konusunda örnek olmasıgerektiğini dile getiren Kutluk, şu önerilerde bulundu:
“Kanunkoyucular ve okul idareleri, ulaşım politikalarında fiziksel hareketeyönelik programlar geliştirmeli, boş zamanları değerlendirmek ve sporyapmak için kamu alanları oluşturmalı, şişmanlık riskini azaltmak içinbu konuda çalışan sağlık uzmanları yetiştirmeli ve iş imkanlarıyaratılmalı, vatandaşların bu konuda bilgilendirilmelerini sağlamalı.Kantin ve otomatik gıda makinelerinde satılan yiyecekler denetlenmeli,güvenli yürüyüş ve bisiklet yolları yapılmalı.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp