Kan Hastalıkları Myelofibrosis

Kan Hastalıkları Myelofibrosis :

Myelofibrosis displastik anemilerin çoğu özelliğini taşıyan klonal bir malignansidir.Hastalar yavaş gelişen anemi, pansitopeni ve belirgin splenomegali ile başvururlar. Bu hastalığın en önemli özelliği kemik iliğinde görülen ilerleyen fibrosis ve bunun sonucunda karaciğer ve dalakta oluşan ekstramedüller hematopoezdir. Bu ciddi kemik iliği fibrozisinin nedeni anormal megakaryosit dizisinden salgılanan fibroblastik büyüme faktörleridir. Fibroblast hücrelerinde hematopoetik hücrelerde görülen kromazomal anormallik görülmez. Çeşitli klinik özellikler myelofibrozisi diğer displastik anemilerden ayırır. Periferik yaymada tipik olarak gözyaşı hücreleri ve çekirdekli eritrositler görülür. Eğer ektramedüller hematopoez ilerlerse normal ve anormal myelositler, az sayıda blast ve Pelger-Huet hücreleri dolaşımda görülür. Trombosit sayısı artar, azalır veya normaldir. Trombosit sayısı 1 milyon/mikrolitre'ye ulaşabilir ve dolaşımda dev trombositler ve megakaryosit parçalarına rastlanır.

A. Tanı Testleri

Kesin tanı kemik iliğinden konur. Genellikle kemik iliği aspirasyonu başarısızdır ve fibrotik lezyonu göstermek için biopsi yapılmalıdır. Kemik iliği koyu kollajen doku ile kaplıdır ya da arada hiperplastik alanlarla yama tarzı dağılım gösterir. Kemik iliği gümüş boyaması fibrosizi gösterir. Tipik olarak kemik iliğinin fibröz kısımlarında retikülin fiberlerinde belirgin artış saptanır. Anormal olgunlaşmanın görüldüğü granülosit ve megakaryosit hiperplazi görülebilir.

B. Myelofibrosis Nedenleri

Hematopoetik hücrelerin anormal görünümü arttıkça hastanın kromozomal anormallik gösterme riski artar. Kromozom 1, 5, 7, S, 9 ve 20'de delesyon ve translokasyon görülür. Myelofibrosis kemik iliğinin metastatik karsinomla infiltrasyonuna veya mikobakteri enfeksiyonuna bağlı oluşabilir. Tüberküloz myelofibrozis ve myelodisplazi ayırıcı tanısında göz önünde bulundurmalıdır çünkü tedavi verilmemesi hastanın ölümüne neden olabilir.

Yorumlar

  • Okt** Inc*
    7 yıl önce
    sayın ilgili ; akademik olarak güzel açıklamışsınız ama bunu anlayacak pek az insan var bunlardan biriside benim.Bu kadar teferruatlı bir açıklamadan sonra birde çaresini yazsaydınız daha güzel olmazmıydı.Bu hastalık annemde mevcut ve hali hazırda ilik naklinden başka bir çaresi yok deniliyor.Sizin bir çalışmanız varmı ? bitkilerden bir tedavi şekliniz var ise bilgilendirilmek isterim.saygılarımla
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Maalesef bu konuda bitkisel bir önerimiz yoktur . Allah şifa versin

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp