Kamburluk

Kifozis: Kamburluk, sırt omurlarının farklı açılardaki öne eğriliğidir. Hareket kayıpları kadar kalp akciğer sistemlerini de zora sokar. Kamburluk ergenlik çağında ve yaşlılıkta olmak üzere iki dönemde görülür. Gelişme çağında daha çok duruş bozukluklarının bir sonucu olarak yuvarlak sırt görülebilir. Çocuk ve gençlerdeki psikolojik dalgalanmalar, sosyal etkileşim veya okul sıralarının ergonomik olmaması gibi nedenler kamburlaşma eğilimini provoke edebilir. Diğer taraftan, özellikle 'kelebek' stilde yüzen ergenlik dönemindeki sporcularda ve gençlerde görülebilir. Bu tabloya yüzücü sırtı denir." Kamburluk, yuvarlak sırttan çok daha ileri bir deformiteyi tanımlar.

Ergenlik kamburluğu ise omur gövdelerinin kusurlu veya gecikmiş gelişimiyle ortaya çıkar. ilk defa 1920'de Danimarkalı Scheurman tarafından tanımlandığı için onun adıyla da anılır. Scheurman hastalığı, adelösan kifozis veya juvenil kifozis olarak da bilinir. Gençler arasında görülme sıklığı yaklaşık % 30 dur. Bir gelişim bozukluğu olan bu hastalıkta emurlarm büyüme plaklarında değişimler görülür. Bir veya daha çok omurda kama biçiminde kemik büyümeleri vardır.

Ergenlik kamburluğu 11 yaşına kadar hiçbir belirti vermez. Ancak 13 yaşından sonra kamburlaşmanın arttığı gözlenir. Bu tip kifozda tabloya % 60 oranında skolyoz da eşlik edebiür." Sırt bölgesindeki kamburlaşma, omurilik kanalında daralmaya ve omurilik basısına yol açarak alt ekstremitelerde nörolojik bozukluklara neden olabilir. Korunma için, gelişme çağında verilecek uygun ve doğru duruş eğitimi çok faydalıdır. Omurgada gelişme süreci tamamlanana kadar aşırı yüklenmelerden kaçınılmalıdır. Halter, tramplen, atlama, jimnastik, kelebek stil yüzme ve kürek çekme gibi sporlar kontrollü yapılmamdır." "Alexander tekniği" gibi duruşu düzeltici çeşitli yöntemler koruyucu olabilir.

Tedavi egzersizi programları özellikle, sırt kaslarını güçlendirici ve omurga esnekliğini artırıcı alıştırmaları içermelidir. Gövde kas sisteminin dengeli olarak güçlendirilmesi omurga kontrolü açısından çok önemlidir. Baş edilemeyen kamburluğun tedavisi için bazen cerrahi tedavi gerekebilir."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp