Kalp Krizi Riskini neler yükseltir

Kalp Krizi Riski

Kalp Krizi Riski

Kalp Krizi Riski Çok Olan Kişilerden Misiniz? Sürekli Stres Yaşıyorsanız, Kapalı Ortamlarda Çalışıyor Ve Sigara Dumanına Maruz Kalıyorsanız, Uyku Ve Yemek Düzeniniz Yoksa Kalp Hastalıkları Açısından Risk Grubundasınız.


Mesleğiniz kalp krizi riskinizi belirliyor

Sürekli stres yaşıyorsanız, kapalı ortamlarda çalışıyor ve sigara dumanına maruz kalıyorsanız, uyku ve yemek düzeniniz yoksa kalp hastalıkları açısından risk grubundasınız. En çok da bankacılar, cerrahlar, borsacılar ve gazeteciler dikkat etmeli.

“Stres ve koşuşturma hangi iş kolunda varsa, o meslek risklidir. Çünkü yoğun stres, kalbi en çok yoran etkendir” diyen Kalp- Damar Cerrahı Op. Dr. Tamer Bakalım, “Mesleki stresin kalp sağlığı üzerinde önemli etki yaptığını söyledi. .

Ülkemizde son yapılan bilimsel çalışmalar, nüfusun yüzde 25-30‘unun kalp hastalıkları riski ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Sigara kullanan, stresli yaşayan, stresli mesleklerde çalışan ve koruyucu hekimliğe çok fazla önem vermeyerek doktora sağlık sorunu olmadan gitmeyen bir toplum olmak, kalp hastalıklarına yatkınlık yaratıyor.

Kalp-damar hastalıklarının dünyada en sık ölüm nedenleri arasında bulunduğunu ve bu hastalıkların strese bağlı olarak daha da artacağını belirten Op. Dr. Tamer Bakalım, özellikle stresi yoğun yaşayan muhasebeciler, bankacılar, cerrahlar, borsacılar, gazeteciler ve polislerin kalp hastalıkları açısından risk grubunda olduğunu söylüyor.
Haberin devamı ↓reklam

KALBİN EN ÖNEMLİ DÜŞMANI

Kalp krizinin, damarların zamanla daralarak tıkanması ya da orta düzeydeki bir darlığın yırtılması veya pıhtılaşması sonucunda oluştuğunu hatırlatan Dr. Bakalım, stresin kalp üzerine nasıl etki ettiğini şu sözlerle anlatıyor: “Özellikle ani ve yoğun stres, vücutta hormonal bozukluğa sebep olarak bir takım aktif salgınlara ve tansiyon yüksekliğine neden olur. Bunlar da ani kalp krizine sebebiyet verir. Ciddi heyecanlar, korkular, üzüntüler ve sevinçler de ani kalp krizini tetikleyebilir. Kalp krizi riskinin en aza inmesi için kişi yoğun stres altında kalmamalı ve damar sertliğiyle ilgili herhangi bir problemi olmamalıdır. Damarları tamamen normal olan insanların kalp krizi geçirme riski çok düşüktür.


MÜZİSYENLER DE RİSK ALTINDA

Stres damar sertliği için birinci faktör olarak sayılmasa da stres kaynaklı tansiyon yüksekliklerinin kalp krizini tetiklediği bir gerçektir. İnsulin salınımında vücudunuzda hormonal eksiklikler varsa, bunlara bağlı olarak diyabete yatkınlık ve kan değerlerinde bir takım bozukluklar ortaya çıkar. Stresi yüksek olan meslek gruplarında kalp krizi geçirme riski daha fazladır. Bu meslek grupları arasında müzisyenler de var. Özellikle orkestra içerisinde çalışanlar stres oranı en yüksek meslek gruplarındandır. Sigara tüketiminin yoğun olduğu yerlerde çalışan insanlar da risk taşıyan grupta yer almaktadır. Kahvehanede çalışan insanlar da yoğun sigaraya, tütüne maruz kaldıkları için buna bağlı damar sertliği oluşabilmektedir.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp