Kalp Krizi Geçirme Riski

Kalp Krizi Geçirme Riski

Aile öyküsü mevcudiyetinden başlayarak risk faktörü olarak bilinen, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara içimi, şişmanlık, hareketsiz hayat tarzı; hepsi 10 yıllık kalp krizi geçirme riskini hesaplamada kullanılan öğelerdir. Kalp hastalığı risk faktörleri kişinin yaşı, sigara içip içmemesi, tansiyonu, cinsiyeti, kolesterol düzeyleri göz önüne alınarak da belirlenir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kendinizin veya tanıdığınız birinin kalp krizi geçirdiğinden şüphe ediyorsanız derhal 112’yi arayın. Beklemeyin.

Kalp Krizinde En Önemli Belirti Göğüs Ağrısıdır
Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir; fakat, özellikle diyabet hastalarında ve yaşlılarda, bu ağrı çok belirsiz olabilir yada hiç hissedilmeyebilir (sessiz kalp krizi)

Gögüs ağrısı beş dakika ila birkaç saat sürebilir. Gezinmek, pozisyonunuzu değiştirmek veya dinlenmek ağrıyı dindirmez veya hafifletmez. Ağrı sürekli veya gel gitler şeklinde olabilir. Ağrı yorulunca veya heyecanlanınca oluyor, dinlenince geçiyorsa koroner damarlarla ilgili olma ihtimali çok fazladır.

Koroner damarların daralması veya tıkanması sonucu oluşan göğüs ağrısı, sıklıkla ağır bir yemekten sonra veya heyecanlı, sinirli, üzüntülü bir durumdayken, bazen de yorucu bir iş, yürüyüşle meydana gelir.

Ağrı sıklıkla göğüsten omuz yada kollara, ense, dişler, çene, karın veya sırta doğru yayılır. Bazen ağrı sadece bu bölgelerden birinde hissedilir. Göğüs ağrısı kalp krizini işaret etse de bazı hastalarda karnın üst kısmında mideye vuran bir ağrı da oluşur. Bu durumda oluşan bu rahatsızlığın mideyle ilişkili olduğu sanılarak hasta tarafından önemsenmeyebilir.

Ancak, göğüste hissedilen ağrıların hepsi kalp kaynaklı olmayabilir. Kas, kaburga, omurga, yemek borusuna ait ağrılar da göğüste hissedilebilir.

Kalp Krizi Sonrası

KRİZ SONRASI YAŞAMIDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Sigara içiyorsanız, bırakmalısınız.
Düzenli egzersiz yapmalısınız.
Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz.
Sağlıklı, az yağlı ve kilo yapmayan gıdaları, ihtiyacınız kadar tüketmelisiniz.
İlaçlarınızı düzenli kullanmalısınız.

KALP KRİZİ SONRASI İŞ HAYATI
Çoğu birey, bir ay içinde eski işine dönmektedir. Bu süreç,
kalbin gördüğü hasarın yaygınlığına bağlıdır. Bazı kişiler, kalp krizi sonrası daha az yorucu işlere geçmeyi isteyebilirler. Daha az yorucu işlere geçmeye kesin gereksinim olup olmadığının belirlenmesi için, kardiyak rehabilitasyon ünitelerinin değerlendirmesine ihtiyaç duyulabilir.

KRİZ SONRASI CİNSEL YAŞAM
Çoğu birey, kalp krizi sonrası eski hayatındaki tempoda seks yapabilir. Eğer cinsel ilişki sırasında göğüs ağrınız olursa doktorunuza bu konuyu bildirmeniz gerekir.

Bu durum, cinsel hayatınızın bitmesi anlamına gelmez. Sorunlarınızı çekinmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

Kalp Krizi Nedir?
Enfarktüsün nedeni kısaca kolesterolle ve yağla dolu plak tarzında lezyonların damarı tıkamasıdırTıkanma sonucu kan akımı tamamen kesilirse ölüme yolaçabilen kalp krizi (enfarktüs) ortaya çıkar.

KALP KRİZİ NASIL MEYDANA GELİR?

Kalp, istirahatte dakikada 60-80 kez tüm vücuda kan pompalayan güçlü bir pompadır. Tüm vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisinin de beslenmesi ve kan alması gerekir. Kalbin kendini besleyen bu damarlara koroner arterler adı verilir. Koroner arterlerin dolaşımında bir bozulma olduğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Koroner yetersizlik tabloları koroner damarlardaki darlıkların tipine derecesine ve yerine göre değişir. Bazı hastalarda sadece fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen göğüs ağrıları olabileceği gibi, bazen damarların ani olarak tıkanması sonucu gelişen, şiddetli göğüs ağrısıyla başlayan ani ölüme yol açabilen kalp krizi (enfarktüs) de ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp