Kalp Krizi Belirtileri Ve Tedavisi

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Doktor Gräfin şöyle diyor:“Devamlı şunu hatırlamalısın: Eğer sen her Amerikalı gibi yersen, kalp veya beyin krizine (felce) yakalanma ihtimalin daima vardır.”Bunun sadece erkekler için geçerli olduğunu sanma. Zira kadınlar da bu hastalığa yakalanmaktadırlar.
 
Gerçek şudur ki, Amerika Birleşik Devletlerinde altmış beşyaşın üzerindeki kadınların birinci ölüm sebebi, kalp damar hastalıklarıdır. Çünkü bu hastalık, orada her sene 250 bin kadının hayatına son vermektedir. Bu, Amerika’da göğüs kanserinden ölen kadınların tam yedi katıdır.

Kalp krizi acil bir durumdur. Hastaneye yatmayı ve yoğun bakımı gerektirir. Sürekli EKG takibi hemen başlatılmalıdır, çünkü ölümcül ritim bozuklukları (aritmiler) kalp krizinin ilk bir kaç saatinde ölümün başlıca sebebidir.
Tedavinin amaçları kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak, iyileşebilmesi için kalbin taleplerini azaltmak ve komplikasyonları önlemektir.

Eğer hasta ilk 12 saat içinde gelmiş ise tıkalı damarın açılması ile kalp kasının ölmesi önlenebilir. Bunun 2 yöntemi var:

Damardaki tıkanmadan sorumlu pıhtıyı eritmek (trombolitik tedavi),
Tıkalı bölgeyi balon+stent ile açmak.
Aspirin çiğnetilmesi önemlidir. Kanın sulanmasını sağlayan aspirin mutlaka verilir. Hatta şiddetli göğüs ağrısı olanların hastaneye giderken, zaman geçirmemek için mutlaka aspirin (300-500 mg tablet) çiğnemelerinde yarar vardır. Damardan verilebilen kan sulandırıcı ilaç olan heparin tedavisi de başlatılır.

Hastanede ilaçların ve sıvıların kontrollü bir şekilde verilebilmesi için intravenöz (damar içi) yol açılacaktır. Bazı görüntüleme cihazları gerekli olabilir. Sıvı durumunu yakından takip etmek için bir idrar sondası yerleştirilmesi gerekebilir.

Kandaki oksijen seviyesi normal olsa bile genelde oksijen verilir. Bu, dokular için hazır oksijen sağlar ve kalbin yükünü azaltır.

Ağrı kontrolü için ilaçlar: Kalbin oksijen gereksinimlerini azaltmak ve ağrı için dil altı veya intravenöz nitrogliserin gibi ilaçlar verilir. Morfin yada morfin türevleri kalp krizi için de verilebilecek etkili ağrı kesicilerdir.

Kan sulandırıcı ilaçlar: Eğer kalp krizi EKG’de "ST-segment yükselmesi," şeklinde ise ve balon anjiyoplasti işleminin yapılabileceği anjiyografi laboratuarı bulunmuyorsa, göğüs ağrısının hissedilmesinden sonra 6 saat içinde “pıhtı çözücü” (trombolitik) tedavi başlatılabilir. (Streptokinaz veya tPA). Trombolitik tedavi damar içinde oluşan pıhtıyı eritmek amacıyla verilir. Eğer başarılı olursa hastanın ağrısı geçer, EKG değişiklikleri geriler.

Ancak trombolitik tedavi her hastaya yapılamaz:

Son 6 hafta içerisinde büyük bir ameliyat, organ biyopsisi ya da ciddi bir travma geçirmiş,
Yakın zamanda beyin ameliyatı operasyonu geçirmiş,
Son bir ay içerisinde kafa travması geçirmiş,
Bağırsak kanaması geçirmiş,
Beyin tümörü olan,
Son 6 ay içinde inme yaşamış,
Ciddi şekilde artmış kan basıncı olan,
hastalar için uygun değildir çünkü; trombolitik tedavinin en önemli komplikasyonu, kanama oluşturabilmesidir.

Kalp Krizi Belirtileri

Göğüs Bölgesinde Rahatsızlık ve Ağrı: Kalp krizinin neden olduğu göğüs ağrısı bıçak gibi giren bir ağrıya benzetilebilir. Sanki göğsün ortası sıkılıyor ya da üzerine baskı uygulanıyor gibi hissedebilirsiniz. Bu ağrı 3-4 dakika sürebilir, ara ara geçip tekrar geri gelebilir.

Vücudun Üst Kısmında Ağrılar: Göğüste yaşanan ağrılar vücudun üst kısmında herhangi bir bölgeyi etkisi altına alabilir. Omuzlar, kollar, sırtın üst kısmı, dişler ya da çene ağrılarının tümü kalp krizinin belirtisi olabilir.

Karın Ağrısı: Kriz anında yaşanan ağrılar mideye inebilir ve mide yanmasına, reflü belirtisine benzer ağrılar yaşanabilir.

Solunum Güçlüğü: Derin nefes almaya çalıştığınız zaman bunu yapmak mümkün olmayabilir. Bu durum genellikle göğüs ağrısından önce gelir.

Kaygı: Herhangi bir neden olmaksızın aniden kaygılı bir ruh hali yaşanabilir.

Baş Dönmesi: Göğüs ağrısıyla birlikte bayılacakmış gibi hissedebilirsiniz ve başınız dönmeye başlayabilir.

Terleme: Aniden terleme başlar ve cilt ısısı düşer.

Mide Bulantısı ve Kusma: Mideniz aşırı derecede bulanabilir ve kusma ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi, kalbe kan taşıyan damarlardan birinin (çoğunlukla koroner arterin) tıkanması sonucu oluşur.
Damar tıkandığında kalp fonksiyonunu yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz ve çalışması yavaşlar ya da durur. Bu zamana yayılan bir süreçtir ve damar tıkanıklığına bağlı olarak kalbin zarar görmesi yıllar sürebilir.
Damar tıkanıklığı genellikle, damarlarda biriken ve zaman içinde damarı tıkayacak kadar hacim kazanan plaklar nedeniyle meydana gelir.
Kalp kasının, tıkanan damarın bulunduğu bölgesi ölmeye ve kas dokusunun yerini ölü doku almaya başlar. İşte bu noktada damar tıkanıklığına zamanında müdahale edilmesi hayati önem taşımaktadır. Çünkü damar ne kadar çabuk temizlenirse, kalbin oksijensizlik nedeniyle işlevini kaybeden bölgesi o kadar sınırlı kalır.
Kalp krizinin daha az görülen bir diğer nedeni ise koroner arterde meydana gelen ani kasılmalardır. Bu ani kasılmalar, damarı tıkayan plağa bağlı olmaksızın yaşanabilir. Damar kasıldığında kalbe kan akışı durur ve bunun sonucunda kalp krizi yaşanabilir.
Her iki durumda da kalp çalışamaz hale gelir ve vücudun ihtiyaç duyduğu kirli kanı toplama, temizleme ve temiz kanı vücuda pompalama görevini yerine getiremez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp