Kalp Kapağı Hastalıkları nedir

Kalp İltihabı

Kalp İltihabı

Kalp İltihapları Kalp Boşluklarının İç Yüzünü Çevreleyen Endokard Denilen Tabakanın Bazı Kesimlerini Etkileyen Bir Enfeksiyondur (İltihaptır). Sıklıkla Kalp Kapakları Etkilenir. Hayatı Tehdit Den Ciddi Bir Enfeksiyondur. Bu Konu Hakkında Detaylar Aşağıdaki Makalede Yer Almaktadır.

Kalp İltihabı


Kalp boşluklarının iç yüzünü çevreleyen endokard denilen tabakanın bazı kesimlerini etkileyen bir enfeksiyondur (iltihaptır). Sıklıkla kalp kapakları etkilenir. Hayatı tehdit den ciddi bir enfeksiyondur. Sıklıkla bakterilere bağlı nadiren de mantar enfeksiyonlarına bağlı oluşabilir. Normalde kanda bakteri yoktur. Enfeksiyonun başlaması için kanda bakterinin (veya mantarın) olması gerekir. Herhangi bir enfeksiyon sonrasında veya cerrahi müdahale, diş çekimi, bazen de sadece diş fırçalama gibi işlemler sonrasında kana bakteri karışabilir. Normalde kana karışan bakteriler vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Nadiren bakteriler kalbin endokard denilen iç yüzeyine çoğunlukla kapaklara yerleşerek bağışıklık sistemi tarafında yok edilemez hale gelebilir.

Bakteriler, kan hücreleri ve pıhtı ile beraber vejetasyon adını verilen hareketli kitleleri oluşturabilirler. Bu kitleler kapağın açılmasını veya kapanmasını etkileyebilir. Ayrıca yerleştikleri kapağı zedeleyip, kalıcı hasara neden olabilirler.

Risk grupları: Enfektif endokardit herkeste olabilir.


Fakat bazı durumların varlığına risk artar:

  • Kapak Hastalığı,
  • Protez Kapak,
  • Doğuştan Kalp Hastalıkları (ASD, VSD, PDA)
  • Hipertrofik Kardiyomiyopati (Kalp Kası Hastalığı) varlığında,
  • Damar içi ilaç kullananlarda,
  • Bağışıklık Sistemini Etkileyen Hastalığı olanlarda (AİDS Gibi).
  • Belirti ve bulgular:


Bazı hastalarda enfeksiyon yavaş geliştiği için belirtiler haftalar, aylar içinde gelişebilir. Halsizlik, yorgunluk, kendini iyi hissetmeme, ateş, titreme, kas ağrısı, nefes darlığı, eklem ağrısı, solukluk, kilo kaybı gibi şikayetler olabilir.

Hastanın kalbi dinlendiğinde kapaklarda zedelenmeye bağlı olarak daha önce duyulmayan üfürüm adı verilen anormal sesler duyulabilir. Bazı hastalarda ise belirtiler çok hızlı gelişir. Genel durum bozukluğu, kalp yetmezliği bulguları oluşabilir.

Oluşabilecek istenmeyen durumlar (komplikasyonlar): Kapak zedelenmesine bağlı kalp yetmezliği tablosu gelişebilir. Kalbin içinde apse, kalp boşlukları arasında geçiş gelişebilir. Kitleden kopan parça vücudun diğer kesimlerine giderse o bölgelerde de enfeksiyon kaynağı olabilirler veya atardamarda tıkanmaya neden olabilirler. Etkilenen bölgeye bağlı olmak üzere felç, böbrek yetmezliği gibi değişik sorunlar ortaya çıkabilir.

Tedavi:


Hastalıktan şüphelenince antibiyotik tedavisi (profilaksi / korunma için)) başlanır. Tedavi etken olduğu düşünülen veya ispatlanan bakteriye göre ayarlanır. Antibiyotiklerin yeterli olmadığı durumlarda veya bazı özel durumlarda cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp