kalp hastalıkları isimleri nelerdir

Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Bunlar hastalığın türüne göre: Bypasss, balon anjioplasti, stent yerleştirilmesi, kapak tamiri, yapay kapak takılması, kalp defektlerinin onarımı, ritim bozuklukları için ablasyon tedavisi, kalıcı kalp pili yerleştirilmesi, kalp transplantasyonu, kök hücre implantasyonu gibi geniş tedavi spektrumu içerir.

En sık karşılaşılan hastalıklar kalp odacıklarının arasındaki delikler, kalp kapaklarındaki hastalıklar, kalpteki kan akışını sağlayan atardamar ve toplardamarlardaki rahatsızlıklar, kalbi besleyen damarlardaki sorunlar ve kalpteki gelişim bozuklukları sayılabilir.

Kalp Hastalıkları Belirtileri

Kalp Damar Hastalıklarında görülen en önemli belirtiler göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi ve öksürüktür. Başka belirtiler de gösterebilir. En doğru teşhis doktor tarafından yapılacak tetkik ve muayeneli ile konulacaktır.

Kalp Çarpıntısı

Bazı aritmiler ciddi bir tehlike göstermese de çok fazla şikayet nedeni olabilmektedir. Bunun yanında çok sessiz ama '' Atrial fibrilasyon'' gibi kendisi şikayet nedeni olmadığı halde hiçbir yakınması olmayan bazı hastalarda ölüme ya da sakat kalmaya neden olan inme riski taşıyan bir hastalık veya ailesel geçişli çok tehlikeli ilk bulgusu ani kardiyak ölüm olabilen başka bir grup hastalıkta aritmik hastalıklar içinde yer almaktadır. Aritminin hissedilmesinde kişisel faktörler belirleyicidir. Öncelikle bazı hastalar olağanüstü doğrulukla kalp ritimlerindeki hafif değişiklileri bile algılarken bazıları ise çok ciddi aritmik değişiklerin bile farkında olmayabilmektedir.

Kalp Hastalıkları Tedavisi

Tedavi, kalp hastalığının türüne ve kişiye göre şekillenir. Önce hastalığın teşhisi, doktor tarafından yapılacak tetkik ve muayeneler ile yapılır. Hastalığa neden olan etkenler varsa giderilmeye çalışılır. Teşhis ve tedavi için mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Kalp Hastalığı riskini arttıran başlıca faktörler

Yaş,alkol ve sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, şişmanlık, stres ve kalıtımdır.

Düzensiz bir hayat, yorgunluk, sinir bozuluğu, şiddetli romatizma veya doğuştan meydana gelen kalp hastalıklarında; daha geniş bir ifadeyle bütün kalp hastalıklarında aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir:

- Sinirlenmeyin,
- Sigarayı bırakın,
- Şişmanlamamaya ve kilonuzu muhafaza etmeye çalışın,
- Fazla yorucu işler yapmayın,
- Uyku ve dinlenmenizi ihmal etmeyin,
- Koşmayın, acele etmeyin,
- Her gün bir öncekinden daha iyi olduğunuza inanın,
- Kabız olmamaya dikkat edin,
- Çürük dişleriniz varsa, tedavi ettirin,
- Fazla miktarda yağlı sığır veya koyun eti, sütlü şeyler yemeyin. Konserve, pastırma, salam, peynir, turşu, balık ve çikolata gibi şeyleri mümkün               olduğunca azaltın,
- Yemeklere tuz koymayın. Yemeklerinizi mısırözü, ayçiçeği veya haşhaşyağı ile hazırlayın,
- Bol bol taze sebze ve meyve yiyin,
- Bol bol yoğurt yiyin.

Kalp Krizi Belirtileri

Bu yazının devamında kalp krizi belirtileri hakkında geniş bilgiler bulabilirsiniz. Ancak şu anda kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız 112 Acil Hattı‘nı arayın.

Acil durumlarda kullanabileceğiniz bu kısa bilgiden sonra “kalp krizi belirtileri nelerdir” sorusuna cevap vereceğimiz yazımıza devam edelim.
Kalp krizinin en yaygın olarak görülen belirtileri; yoğun bir halsizlik, kalbin çok hızlı çarpması ya da düzensiz kalp çarpıntısı, nefes darlığı, kalbe yetersiz kan gelmesi sonucu oluşan göğüs ağrısıdır. Eğer bunları normal günlük aktiviteleriniz sırasında yaşarsanız bu kalp krizi belirtisi olabilir.
Kalp krizi sırasında göğüste yaşanan baskı, doluluk hissi ve göğüs sanki eziliyormuş gibi yaşanan ağrı genellikle bir kaç dakikadan uzun sürer. Ağrının derecesi, krizin şiddetine göre orta dereceliden şiddetliye doğru farklılık gösterebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp