k vitamini aşısı

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. En önemli görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır ve K vitaminindeki “K” Almanca Koagulationsvitamin’den (pıhtılaşma vitamini) gelmektedir. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri kırılmaya karşı korur, menopoz sonrası kemik kaybını önler, damar sertliği riskini azaltır, karaciğer ve prostat kanseri riskini düşürür. K vitamini eksikliği sık görülen bir durum değildir, çünkü günlük olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzelerin çoğu bu vitaminden bol miktarda içermektedir. Ayrıca bağırsaklarda bulunan “iyi” bakteriler K vitamini üretebilmektedir. Ancak antibiyotik kullanımı, K vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen hastalıklar (safra kesesi veya safra yolu hastalıkları, kistik fibrozis, çölyak hastalığı), karaciğer hastalıkları, kan inceltici ilaçlar, ciddi yanıklar ve hemodiyaliz tedavisi K vitamini eksikliğine neden olabilir. Bu gibi durum ve hastalıklar sırasında doktorunuz K vitamini takviyesi önerebilir.

K Vitamini Bulunan Besinler

Düzenli olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketiyorsanız (kale, ıspanak, brokoli…) büyük ihtimalle yeterli miktarda K vitamini alıyorsunuz demektir. Çeşitli sağlık koşulları nedeniyle beslenmenizi K vitamini bakımından zenginleştirmek istiyorsanız aşağıda K vitamini içeren yiyeceklerin bir listesini bulabilirsiniz. Ancak bu listede yer alan bazı yiyeceklerin herkes tarafından tüketilmesi uygun olmayabilir. Sizin sağlık koşullarınıza en uygun beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. K vitamini desteği için yemeklerinizde ve salatalarınızda daha çok fesleğen kullanabilirsiniz.

Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar. Aynı zamanda demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini, bakır ve C vitamini bakımından oldukça iyi bir kaynaktır.

Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir. Yani 2 yaprak çiğ ıspanakla hazırlayacağınız salatadan günlük alınması önerilen K vitaminini fazlasıyla alabilirsiniz.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir. Karalahana aynı zamanda A vitamini, C vitamini, folat, kalsiyum, demir, manganez bakımından zengindir.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler

Maydanoz
Marul
Lahana
Kuşkonmaz
Köri
Paprika
Pul biber
Salatalık turşusu
Kurutulmuş domates
Havuç
Kereviz
Soya fasulyesi
Kuru karanfil
Kaju
Böğürtlen
Yabanmersini
Dut
Ahududu
İncir
Armut

Günlük Olarak Alınması Önerilen K Vitamini Miktarı

K vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişebilir. Bazı ilaçlar K vitamini ihtiyacını arttırabileceğinden (antibiyotikler, kan inceltici ilaçlar gibi) düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, K vitamini takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki rakamlar U.S. National Library of Medicine’den alınmıştır.

0-6 Ay Arası: 2 mcg
7-12 Ay Arası: 2.5 mcg
1-2 Yaş Arası: 30 mcg
4-8 Yaş Arası: 55 mcg
9-13 Yaş Arası: 60 mcg
14-18 Yaş Arası: 75 mcg
19 Yaş Üstü: 90 mcg

K Vitaminin Öne Çıktığı Durumlar
K vitamini, aşağıdaki durum ve hastalıklardan korunmak veya bu hastalıkların tedavisinde önemli olabilir.

Antikoagülan tedavi
Kemik kırığı
Kronik karaciğer hastalığı
Kistik fibrozis
Damar sertliği
İnflamatuar bağırsak hastalığı
Karaciğer kanseri
Pankreas kanseri
Böbrek taşları
Gebelikte bulantı ve kusma
Osteopeni (kemik kaybı)
Osteoporoz
Tromboz

K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı

K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi belirtiler görülebilir. Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar görülebilir.

Fazla K vitamini tüketiminin ise (sentetik K vitamini dışında) herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yapılan bir çalışmada günlük 340 mcg (günlük önerilen miktarın yaklaşık 4 katı) K vitamini alımında dahi herhangi bir toksik etki belirlenmemiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp