B2 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur

B2 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur

-bira mayası
-süt
-peynir
-yoğurt
-badem
-tavuk
-sığır eti
-böbrek
-buğday
-Açık yeşil sebze ve meyvelerde

Riboflavin bütün bitkiler ve birçok mikroorganizma tarafından yapılır. Süt, karaciğer, böbrek, kalp, ıspanak, kuru fasulye, balık, yumurta iyi kaynaklandır. Normal pişirme usulleri ile kaybolmaz fakat ışığa karşı dayanıksızdır.
 
Etkileri
 
Çok sayıda enzimin çalışmasında kullanılan önemli bir vitamindir. Metabolizmanın sağlıklı işlemesinde etkilidir.Riboflavin fazla alınırsa idrarla atılır. Bilinen bir toksik etkisi yoktur.

B2 Vitamini Eksikliği

Eksikliğinde ağız çevresi, yüz ve deride bazı bozukluklar görülür. Ancak, bu bulgular riboflavin için spesifik değildir. Kaynaklan bol olduğu için eksikliği çok nadirdir.

 B vitamini, sinir, DNA ve kırmızı kan hücresi üretimi başta olmak üzere vücudun sağlıklı bir şekilde varlığını devam ettirebilmesi için birçok hayati öneme sahip bir vitamindir. Diğer vitaminler gibi vücut tarafından üretilmediği için gıdalar yoluyla veya dışarıdan takviyelerle alınması gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerin gıdalardan aldıkları vitaminler günlük B vitamini ihtiyacını karşılayacağı için dışarıdan desteklenmesine gerek kalmıyor.

B2 Vitamini Ne İşe Yarar

Besinlerden enerjinin serbest bırakılmasında rol oynar.A vitamini ile birlikte kullanıldığında solunum, sindirim, dolaşım ve boşaltım sisteminin mukozasının sağlıklı olmasını sağlar. Sinir sistemi, deri ve gözleri korur. Normal büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Enfeksiyon, alkolizm, yanık, mide ve karaciğer hastalıkları tedavisine yardımcı olur.Antioksidan aktivitesinde gerekli olan Glutation un rejenerasyonunda gereklidir. Migren, katarakt, orak hücreli anemi tedavisinde kullanılır.

Vücut dokularının nefes alması için gerekli flavin mononucleotide ve flavin adenine dinucleotide adlı iki koenzimin bir parçası gibi davranır. Vitamin ve
minerallerdeki piridoxin i harekete geçirir.

B2 Vitamini Nedir

B2 vitamini yani riboflavin, pentoz şeker olan ribitol ve lumikromdan oluşur. Görünür ve uv ışında bozulur. Göz yorgunluğu, kataraktların önlenmesi ve tedavisi için gereklidir; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur.

Ayrıca deri dokularının, tırnakların ve saçların oksijen kullanımına destek verir, kepekleri giderir.

Bunların yanı sıra demir ve B6 vitamini alımına yardımcı olur, eksikliği ise hamilelikte bebeğin gelişimine zarar verebilir. heterosiklik bir yapıya bağlı ribitolden oluşur. Renkli, ısıya dayanıklı, uv ye duyarlı, bitkisel kaynaklıdır. Hayvanlarda sentezlenemez.

Riboflavin flavokinaz enzimi ile aktif formu olan FMN'ye dönüşür. FMN'ye ATP'nin AMP grubu bağlanarak FAD sentez edilir. Koenzim olarak FMN ve FAD'ye ihtiyaç duyan enzimler flavoproteinler denir.

Hücrede enerji oluşumu ve hücre solunumunda önemlidir.

Kaynakları: en çok yer fıstığı,süt ve süt ürünleri, bira ve ekmek mayası. böbrek, domates kuru baklagiller, balık, yeşil yapraklı bitkiler, süt, yumurta, karaciğer. tahıllarda yetersizdir.

ince barsakta riboflavin binding prot.e bağlanarak taşınır.

Riboflavin. B2 vitamini ilk defa sütten elde edilir ve bu nedenle laktaflavin denilir. Bütün bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından sentezlenebildiği halde hayvansal organizmalar tarafından sentezlenemez. riboflavin bir izoalloksazin türevidir.

izoalloksazinin 10 nolu azotu riboz şekerinin indirgenmesiyle oluşan ribitole bağlanır. riboflavinin, ribitol grubunun 5'C atomuna bağlanmasıyla (ester bağıyla) flavinmononükleotid (FMN) oluşur.

FMN'ye Adenilat (AMP) bağlanması ile Flavinadeninnükleotid (FAD) meydana gelir. Flavoproteinler veye flavoanzimler olarak bilinen indirgenme yükseltgenme enzimlerinin prostetik gruplarıdır.

Bu enzimler piruvatın yağ asitlerinin aminoasitlerin oksidatıi yıkımına ve taşınım olaylarına katılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp