İzmir İli Şif Alı Suları

İzmir İli Şif Alı Suları :

İzmir ili, şifalı su kaynaklan açısından zengin bir potansiyele sahiptir.

Bademli Kaplıcaları:

Sıcaklık 70 OC.

Dikili ilçesi, Bademli köyü yakınındadır. Dikili'ye 15 km. uzaklıkta, deniz kenarındadır. iki yerden kaynar hamamlar, havuzlan vardır. Kaynaklar doğal güzellikleriyle insanı büyüler.

İçme olarak aç karnına içilirse, mideye iyi gelir. Banyo olarak romatizma, nevralji, kadın hastalıklarında büyük faydalar elde edilir.

Balçova Kaplıcaları:

Sıcaklık 63 OC.

İzmir kentinin yakınlarında, İzmir-Çeşme karayolu üzerindedir. Agamemnon adıyla da anılan kaplıcanın günümüzdeki adı Balçova Kaplıcalarıdır. Kaplıca Deve dağı ile Kaya tepe arasında ılıca deresi kenarındadır.

Bergama Güzellik (Tabaklar) Kaplıcası:

Sıcaklık 35 OC.

Bergama ilçesine 5 km. uzaklıkta, Bergama-İzmir yolu üzerindedir. Ağaçlık bir yerde bulunan kaplıca üzerinde, iki bölümlük hamam ve mermerden yapılı havuzlar vardır. tarihi, çok eskilere uzanır. İsa'dan beş yüz yıl önce, yörede hüküm süren Bergama kralı tarafından yapılmış-tır. "Eskülap" adı ile de anılır. Deri üzerinde ayrı bir etkisi olduğu bilinir. Güzellik Kaplıcası denmesinin nedeni de bu yüzdendir. Deriye güzellik verir. Cildi çirkin gösteren görüntüler, sivilceler, bu kaplıcada yapılan banyolardan sonra, kısa süre de kaybolur. Bu suyu, tabaklar derilerin yumuşaması için de kullanırlar.

Bundan ötürü kaplıcaya "Tabaklar Kaplıcası" da denilir. Sularda en çok, sodyum bikarbonat vardır.

Başlıca sofra suyu olarak ta kullanılır. Dimağı yorgun, dinlenmeye ihtiyacı olanlar, yaşlılar bu kaplıcadan çok fayda görürler. İçme ile mide ve karaciğer, banyosu ile de romatizma ve kadın hastalıklarında faydalıdır.

Ancak, bu kadar faydalı bir kaplıcayı en son gittiğimiz Nisan 1994'de kapalı olarak bulduk. Bakımsız ve o ismine yaraşmayan bir görünüm içindeydi. Bergama Belediyesinin acil ilgisini beklediğine inanarak üzüntü içinde döndük.

Bergama Paşa Kaplıcası:

Sıcaklık 39-43 OC.

Bergama ilçesine bağlı, Paşa Köyü'ndedir. Bergama'ya 30 km. uzaklıktadır. Su kaynakları, bir dere oluşturacak kadar boldur. İçmesi ile karaciğer, mide, safra yollan hastalıklarında, banyo su ile de romatizma, kadın hastalıklarında faydalıdır.

Cuma Kaplıcaları:

Sıcaklık 55 OC.

Sefer hisar ilçesine 15 km. uzaklıktadır. Kovacık dağı yamaçlarından dere boyunca devam eden bir çataktan kaynar. Bir kaç kaynak vardır. En önemlileri Uyuz Ilıcası,

Gelinboğan ve Ahmetçi Hamamıdır. Her üç kaynağın da, romatizma ve kadın hastalıklarına etkin şifa niteliği vardır.

Çeşme Kaplıcaları:

Sıcaklık 62 OC.

Çeşme ilçesine 5, İzmir iline de 90 km. uzaklıktadır. Denize çok yakın geniş bir alandan çıkar. Çeşme şitalı sulan, derin volkanik sular grubundandır. Çok tuzludur.

Denize girildiği zaman yer yer sıcak kaynaklara rastlanır. Denizin dibinden fışkıran suyun yan belden aşağısı sıcak su, yukarıda kalan suyun ise, soğuk deniz suyu olduğu saptanır.

1 Çeşme Kaplıcalar, eski dönemlerde "Deniz Ilıcalar" olarak da biliniyordu. Kaplıca sulan, 1883 yılı Ekim ayında, kuvvetli bir deprem sonunda, tamamen kurumuş ve üç gün sonra tekrarlanan bir deprem sonu, yeniden kaynamıştır. Çeşme Kaplıcalar, dünyada benzerine zor rastlanan bir doğa ve $ifa kaynağıdır.

Çok miktarda kaynaklardan oluşan bir kaplıcadır. Birbirinden uzakta 58 adet göz kaynak ve ayrıca denizin dibinde de 28 kaynak saptanmıştır. Çamur banyolar üstün şifa sağlar. Çamur gölü, kül rengindedir, kükürt kokar.

Çamur banyolar üstün şifa kaynağıdır. Banyosu, romatizma, karaciğer,. böbrek, mesane ve kadın hastalıklarına iyi gelir. Plağı, denizi, kaplıcayı yer yüzünde, ancak turistik bir yurt köşesi olan Çeşme'de bulabilirsiniz.

Dikili Kaplıcası:

Sıcaklık 42-64aC.

Dikili ilçesine 5 km. uzakta Karadere'dedir. Kaynak birkaç yerden kaynar. Bu bölge sıcak sular bakımından çok zengindir. 1939 Dikili yer sarsıntısında bazı kaynaklar kaybolmuş, yeni kaynaklar oluşmuştur. İçme olarak da kullanılır. Üstü kapalı çamur havuzu vardır. Romatizmalı hastalıklarda, kadın hastalıklarında olumlu sonuçlar verir.

Karaköy Kaplıcası:

Sıcaklık 60 OC.

Sefer hisar ilçesine 17 km. uzaklıkta, Kavak dere köyü'ndedir. Başlıca dört kaynaktan çıkar. Hamamlar ve havuzlar vardır. Çamur banyosundan eskiden beri faydalanılır. Etraf ağaçlıdır. Az tuzlu, bikarbonatlı sulardandır. Sülfat az olduğu için, içimi hoştur.

Boğaz iltihaplarında, solunum yollan rahatsızlıklarında, nezle de çok etkin şifa sağlar.

Malgaca İçmeleri:

Sıcaklık 22 OC.

Urla ilçesine 10 km. uzaklıkta, İzmir-Çeşme yolu üzerindedir. İzmir'e uzaklığı 42 km.dir. Üç kaynak vardır. Bağırsakların tasfiyesi, karaciğer, safra yollan hastalıklarında fa dalıdır.

Nebiler Kaplıcası:

Sıcaklık 57 OC.

Dikili ilçesine bağlı, Nebiler Köyü'ndedir. Dikili'ye 12 km. uzaktadır. Kaynağın bulunduğu yer ağaçlıktır. Çok eskiden kalma hamamı ve havuzu vardır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında faydalıdır. Özbek Kaplıcası:

Sıcaklık 34 OC.

Urla ilçesine bağlı, Özbek Köyü'ndedir. Romatizmalılar, mafsal hastalarına tavsiyeye değer bir kaplıcadır. içmeye elverişli değildir.

Sıgauk İçmesi:

Sıcaklık 20 OC.

Seferihisar ilçesine bağlı, Sığacık köyündedir. İlçeye 5 km. uzaklıktadır. Orta tuzlu sulardandır. içimi iyidir. Müshil olarak ekilidir. Bağırsak rahatsızlıklarında önerilir.

Şipne Kaplıcası:

Sıcaklık 38 OC.

Çeşme'ye 5 km. uzaklıkta, Reis dere Köyü'ndedir. Kaynak üzerinde kubbeli bir hamam vardır. iştahsız,• zayıf, kansız kimselere çok değerli bir şifa kaynağıdır. Bu kaplı-canın hemen yakınında bulunan bir çamurdan da çok yararlıdır.

Şipne İçmeleri:

Büyük İçme sıcaklık 24 OC.

Küçük İçme sıcaklık 25 OC.

Şifpne Kaplıcası'na 500 metre uzaklıktadır. İki içmesi vardır. Her iki içme de, bağırsak rahatsızlıklarına büyük fayda sağlar. Tuzlu sular grubundandır. Çeşme'ye 5 km. uzaklıktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp