İştahsızlığa Ne İyi Gelir

İştahsızlığa Ne İyi Gelir

Acı yeşillik
Annem her zaman tüm sebzeleri ye derdi. Tabii ki düzgün yemekler yemelisiniz fakat bunun yanında annenizin sözünü de dinlemelisiniz. Acı yeşillik roka, radicchio, karalahana, hindiba, mizuna, kuzukulağı, karahindiba, su teresi ve kırmızı/yeşil hardal ve bir sürü örnekler olmak üzere başlıca bu okuduğunuz yeşilliklerden oluşmaktadır Diğer bir deyişle, bu sebzeleri yemek sırasında ya da yemekten sonra tüketmelisiniz. Bir restorana gittiğinizde mutlaka bu sebzelerden oluşan bir salata istemelisiniz. Sindirim uyarıcı acı yeşillik ile iştahınızı açabilir ve bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Acılı yemekler iştahı açar mı?
Acı gıdaların vücudun içinde salgıladığı sindirim salgıları ve sindirim enzimleri sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Bu durumda daha çabuk sindirilen besinler midenin daha çabuk boşalmasını ve bu yüzden daha çabuk acıkmamızı sağlar. Acı gıdaların içindeki enzimler, onların safra kesesindeki enzimlerle daha kolay etkileşime geçmesi nedeniyle sindirimini hızlandırır. Aynı şekilde bu sindirimin hızlanması nedeniyle yemek sırasında yenilen yağlı gıdalar bile enzimler tarafından kolayca sindirilip emilir. Yağlar temel yağ asitleri, kalp-sağlıklı omega-3s, yağda çözünen vitaminler A, D, E ve K ve beta-karoten gibi karotenoidler birlikte gibi taşır ve sindirilmeleri sırasında bu ayrışması zor maddelerinde ayrışmasını sağlar.

Su
Su harikalar yaratır. Vücudun onarım ve kendine gelmesinde kullanılan başlıca madde olduğu için her zaman eksikliği giderilmesi gerekir. Günlük olarak vücuda alınması gereken belirli bir su miktarı vardır ve bu miktar alınmadığı sürece vücudun tüm işlevleri yavaşlar. Günde en az 8 bardak su içilmelidir. Suyu asla eksik etmeyin ve mutlaka vücudun günlük su ihtiyacını karşılayın

Kimyon
Erken Yunanlıların kimyonu bir mide sakinleştiricisi ve sindirim kolaylaştırıcısı olduğunu biliyor muydunuz? Kimyon sezonluk değil sene boyunca kullanılabilen bir baharattır. Bugün kimyonu, aşçılar yaptıkları yemeklerine lezzet katmak için kullanmaktadırlar. Kimyon kekremsi bir tadı bulunmaktadır. Çavdar ekmeği, lahana yemekleri, lahana ve lahana salatası, peynir soslar, krem çorbalar, kaz ve ördek yahnilerine kimyon eklenerek gelenek devam ettiriliyor.

Almanlar tarafından “kummel” olarak adlandırılan bir likör de kimyondan yapılmaktadır. Bu likör ağır yemeklerden sonra, vücudun rahatlaması için servis edilir. Lahana turşusu kimyonla beraber çok lezzetli olabilen besinlerden biridir. Orta boy bir soğanın 1⁄2’sini, 1-2 yemek kaşığı tereyağında soteleyin. Soğan koyu kahverengi bir renge dönüştüğü zaman, içine 1 lahana turşusu,1 veya 2 yemek kaşığı kahverengi şeker ve 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu katarak bir karışımı bir cezveye dökün ve cezveyi taşmamasına dikkat ederek su ile doldurun. 1 saat boyunca cezvenin ağzı kapalı bir şekilde kaynamasına izin verin. Bu karışımı et garnitürlerine ve yağlı et yemeklerine sos olarak kullanabilirsiniz. Yemeklerin sindiriminin kolay olmasını sağlayan bir sos olarak kullanılabilir.

Acı biber iştahı azaltır mı artırır mı?
Bilinen en eski yöntemlerden biri olarak bilinen bu yöntem çok basittir; acı biber yemelisiniz. Acı biberin iştahı arttırdığı yapılan deneyler ile kanıtlanmıştır. Patates salatası, baharatlı ve acılı yumurta, biber ve diğer sıcak yemekler ve çorbalara acı biber ekleyerek bir süre baharatı emmesini bekleyin.

Rezene
Rezene kimyonla aynı bitki ailesinden gelen bir bitkidir. Kimyonun kuzeni olarak bilinir ve aynı kimyon gibi mide düzenleyici ve iştah açıcı etkileri bulunmaktadır.

Zencefil
Zencefil, iştahsızlığa çare olarak tıbbi özellikleriyle ve ferahlatıcı etkisiyle bir çözüm olarak kullanılır. Zencefil tedavisi çoğunlukla çayıyla ya da içinde zencefil esansı bulunan bir soda veya gazozla uygulanır. Çoğu yararlı etkisinin yanında zencefil çayının aynı zamanda iştah açıcı bir etkisi bulunmaktadır ve kanıtlanmıştır. 1/2 çay kaşığı zencefil tozu veya taze zencefil kökünü bir fincan kaynar suyun içine koyun ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Bu çayı günde en fazla 3 kere için, daha fazla içmeyin! Tadını beğenmezseniz 1 çay kaşığı bal koyarak tatlandırabilirsiniz.

UYARI: Hamileler zencefil kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmaları gerekir!

Nane
İştahsızlığın çaresi olan nane ağız tadını artırır yeniler ve iştah canlandırır. Naneli çay yapmak pişirilen yemeğe nane eklemekten çok daha etkili bir yöntemdir. 1 çorba kaşığı naneyi 1 cezvede kaynattığınız suya ekleyin. Bu karışımın 20 dakika kadar demlenmesine izin verin. Süzerek içmeye hazır ettiğin çayı kendini zorlamadan ve katlanabildiğin kadar iç. Yorgunluğunuzu da almak istiyorsanız bu karışımın içine yarım limon sıkın. Eğer tadını beğenmiyorsanız 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

İştahı çoğaltmak için yapılması gerekenler:

• Evlerde çokça bulunan ve çok sevdiğiniz gıdalar da iştahınız açılmasına yardımcı olabilir. Kötü bir iştaha sahipken özellikle tadını çok sevdiğiniz ve tüketmekten zevk aldığınız yemekleri yapmanız iştahınızı açacaktır. Örneğin; Makarna ve peynir, patates, yeşil fasulye güveç, kızarmış tavuk veya büyük bir dilim çikolatalı kek. En sevdiğin gıda senin için bir ziyafet olacaktır ve yeme isteğini arttıracaktır. Bu yüzden eğer stresliyseniz ve moraliniz düşükse bunun da düzelmesini yardımcı olacak bir çözüm olacaktır.

• Stres düzeyinizin artmasına engel olun! Endişeler, kaygılar ve diğer yoğun yaşanan tüm iştahınızın kapanmasına neden olabilecek faktörlerdir. Bu yüzden sizi strese sokan şeylerden uzaklaşmalısınız. Stres durumunuz devam ettiği sürece iştah kaybınızın önüne geçemezsiniz. Bu yüzden bir uzmandan da yardım alabilirsiniz. Veya kendinizi rahatlatmak için sıcak bir banyo veya kısa bir tatil seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

• Egzersiz yapmanız iştahınızı açacaktır. Her gün yapılan düzenli spor vücudun daha hızlı çalışmasını, yani metabolizmanızın hızlı çalışmasını sağladığı için vücudunuzun çalışmasını düzene sokar ve iştah kaybı yaşamazsınız.

İştahsızlık Nedenleri

Kişinin yaşadığı bazı mide ve bağırsak rahatsızlıkları, iştahsızlık hastalığına sebep olabilmektedir. Özellikle midenizde hassasiyetler ve mide yaraları, bağırsaklarda oluşan yaralar iştahsızlık yapabilir. Kişi bu yara ve hassasiyetler ortaya çıkan gaz sıkıntısı, mide bulantısı gibi nedenlerle yemek yemek istemez. Bunların yanında bazı tehlikeli kanser türleri de iştahsızlık nedenleri olabilir. Bu sebeple iştahsızlık sorunu yaşadığınızda bunu önemsemeli ve gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Ayrıca bir takım beslenme yetersizliği gibi hastalıklarda iştahsızlığın sebeplerinden olabilir. Örneğin çinko ve demir eksikliğine bağlı anemi hastalıklarında iştahsızlık görülebilir.

İştahsızlığın psikolojik sebepleri nelerdir?
Kişi sosyal hayatında büyük üzüntüler yaşamış ise yemek yemek dürtüsünü kaybedebilir. Ani ölümden kaynaklanan kayıplar, kişinin depresyona girmesi, işini kaybetmesi gibi büyük psikolojik yıkımlar yaşaması ile beyni bu sorunlarla fazlaca meşgul olup yemek yemeyi unutabilir, erteleyebilir ve yemek yemek istediğinde mide bulantıları yaşayarak beslenmeden uzaklaşarak iştahsızlık problemi ile baş başa kalabilir.

İştahsızlığın fiziksel nedenleri nelerdir?
Kişinin yaşadığı iştahsızlık 2 haftayı geçmesine rağmen hala devam ediyorsa, bu sorunu ciddiye alması gerekir. Zira iştahsızlık beyin merkezinden ortaya çıkan bir sorundur ve bu sorun neden ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Çünkü beyinden kaynaklanan bir tümörün iştahsızlığa sebep olduğu riski göz ardı edilmemelidir. Bunun yanında kişi diş ağrısı gibi dişle ilgili sorunlar yaşıyorsa, mide sorunları var ise, yutkunma güçlüğü çekiyorsa, sık sık yüksek ateşlenme yaşıyorsa muhtemelen iştahsızlık sorunu yaşayacaktır. Ayrıca bazı kanser türleri de iştahsızlık durumu baş gösterebilir. Bunun dışında aneroksiya hastalığı da hat safhaya ulaşmış ise kişi sürekli iştahsızlık sorunu yaşar.

İştahsızlık vücudu nasıl etkiler?

Kişi iştahsızlık sorunu yaşamaya başladığında, kabızlık, hazımsızlık, gaz sancıları, sinirlilik gibi sorunlar yaşamaya başlar. Bunun yanında iştahsızlıkla gelen vitamin eksiklikleri kişide saç, tırnak gibi bölgelerde bir takım sorunlar yaşamaya başlar.

Yaşlılıkta iştahsızlığın sebepleri nelerdir?
Kişi yaşlandıkça ağzının içinde tat alma tomurcukları azalarak kişi yediklerinden tat alamadığı için iştahsızlık sorunu baş gösterebilir. Kişi tatlı ve tuzlu besinleri ayırt etme sorunu ortaya çıkmaya başlar. Bunun yanında kişi yaşlandıkça midenin eritme kapasitesi yavaşladığı için, kişi daha geç acıktığı için daha iştahsız bir hale bürünebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp