İnflamasyon

İnflamasyon nedir?

İnflamasyon; Enfeksiyonlar, travma, sıcak gibi faktörlere bağlı olarak çeşitli mikrobik ajanlar,toksinler ve doku harabiyetine karşı, hararet artması, kızarıklık ile karakterize iltihabi reaksiyon''a verilen isimdir.
Halk arasında yangı veya iltihaplanma olarak bilinir.

İnflamasyon belirtileri

1. Kızarıklık

2. Isı artışı

3. Şişkinlik

4. Ağrı

5. Kapsanan organlarda disfonksiyon yani işlev bozukluğu

İnflamasyon''un amaçları nelerdir?

1. Vücuda yabancı olan ve patojen nitelikte olan tüm etkenleri yok etmek.

2. Yok edilemeyen etkenleri sınırlandırarak vücuttan ayrı tutmaya çalışmak.

3. Yara iyileşmesinin sağlanması için gerekli uyarım ve biyoaktivite.

4. Nekroz ve gangrenin sınırlandırılması.

İnflamasyon''un sebepleri

1. Bakteri, virus, riketsiya, mantar, protozoon, ve helmintler gibi canlı etkenler.

2. Mekanik travmalar (kesici ve delici cisimler, vurma, çarpma gibi darbeler vs.) sıcak ve soğuk etkiler, elektrik, ultraviyole ışınlar, iyonizasyon yapan ışınlar, çeşitli yabancı cisimler gibi fiziksel etkenler.

3. Asitler, alkaliler, dezenfektanlar, ağır metal bileşikleri kimyasal nedenler.

4. İmmunolojik reaksiyona neden olan maddeler,

5. Anoksemi ve nekroz,

6. İdiopatik (sebebi bilinmeyen) yangılar,

7. Doku hasarı ve iyileşme,

8. Kontakt yangı.

İnflamasyon''a karşı olan besinler
1. Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinler; Somon , tuna balığı , sardalya , fındık ve diğer yağlı tohumlar , keten tohumu , chia, haşhaş tohumu gibi...

2. Antienflamatuar ve ibuprofeni doğal olarak içeren besinler Sarımsak , zeytinyağ , soğan, zerdeçal  ve zencefil gibi...

3. Üzümsü meyveler çilek, nar,böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi...

4. Yüksek fitonütrientl içeren brokoli, kuşkonmaz, havuç gibi koyu turuncu ve koyu yeşil renge sahip sebzeler.

5. Anti-enflamatuar etkiye sahip yeşil çay.

İnflamasyon türleri

1. Akut İnflamasyon

2. Kronik İnflamasyon

3. Eksudatif İnflamasyon

4. Alteratif (nekrotik) İnflamasyon

5. Proliferatif İnflamasyon

inflamasyon aşırı kullanım veya tekrarlayan travma sonrası dokuda oluşan şişmeye verilen isimdir. Çoğunlukla iltihaplanma ile karıştırılır. İltihaplanmaya mikro organizma yani bakteri veya virüs neden olmaktadır. İnflamasyon olmuş ise yaralanmayı iyileştirmeye mikroskopik düzeyde hücreler ve vücut sıvıları da katılmıştır. Travma tekrarladığı için bu hücreler ve sıvılar bölgede birikir ve doku şişerek kalınlaşır. Çok ender durumlarda kistik yapılar oluşur veya kalsifikasyon adı verilen kemikleşme benzeri tablo ortaya çıkar. İnflamasyon spordagenelde yüklenme öncesi yeterli ısınma yapmayan veya zayıf omuz kas kuvvetine sahip bireylerde oluşur.Inflamasyon tendon kılıfında olursa buna tendinit adı verilir. 
 
Tendinitte öncelikle yapılması gereken uzman hekime başvurmaktır. Sterodi olmayan ağrı kesici (analjezik) ve şişliği azaltıcı (anti inflamatuvar) ilaçlar hekim tarafından önerilir. Daha önce de belirtildiği gibi bu süreçte kronik yaralanmaya neden olan spor faaliyetine ara verilmesi önemlidir. Sıcak uygulama geçici bir rahatlık sağlamakla birlikte inflamasyonu şiddetlendirir. Bu nedenle buz uygulaması tercih edilmelidir. Diğer bir değişle inflamasyonun olduğu her durumda buz uygulaması öncelikle seçilecek tedavi yöntemidir. Acıyı ve ağrıyı arttırıcı ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Hekim önerisi ve gözetiminde omuz hareket açısını arttırmak amacıyla düşük yoğunlukta egzersizler yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp