İltihabi Barsak Hastalıkları İle Birlikteki Artritler

İltihabi Barsak Hastalıkları İle Birlikteki Artritler : Eş İsim: Enteropatik artritler.

Tanımı: Kolitis ülseroza, Crohn hastalığı ve Whipple hastalığı seyrinde ortaya çıkan artritlere verilen isimdir.Sıklık: Kolitis ülseroza'nın toplumdaki sıklığı binde bir, Crohn hastalığının ise binde yarım (2 binde Ddir. Kolitis ülserozalı hastalardaki artrit sıklığı %10, Crohn'dâ ise %20 civarındadır. Ayrıca her iki hastalıkta spondilitis ankilopoetika’ya %5 oranında rastlanır. Kadınlarda daha sıktır, fakat spondilitli vakaların çoğu ise erkektir. Hastaların çoğu 20-40 yaşları arasındadır, çocuk ve yaşlılarda nadirdir.

Nedeni: Kesin bir neden bilinmiyor. Bu hastalıklarda da kalıtımın önemli rolü olduğu kabul ediliyor. Özellikle spondilitli vakaların %50-60’ında B-27 doku antininin pozitif bulunması bu görüşü desteklemektedir. Barsak infeksiyonlarında reaktif artrit ve Reiter sendromunun görülmesi de ayrıca bu hastalıkların oluşumunda mikropların rol oynamakta olduğunu düşündürmektedir.

Barsak iç zarındaki (mükoza) bağışıklık bozukluğunun, mikropların kolayca kana karışabileceği ve onlara karşı gelişen bağışıklık maddelerinin mikrop antijenleri İle birleşerek çeşitli dokulara (bu arada eklemler dahil) oturarak hastalık yapabileceği ileri sürülmektedir.

Klinik özellikler: Bu hastalıklardaki romatizmal belirtilerin en önemlileri etraf eklemlerinin (periferik artrit) ve belkemiğinin (spondilit) iltihabıdır.

Barsak hastalığından sonra görülen periferik artrit çoğu kez az sayıda eklemi akut olarak hastalandırır, 1-2 ayda geçer ve arasıra tekrarlayabilir. Seyrek olarak kronik olabilir. En çok diz, ayak bileği, dirsek ve ei bileği tutulur.Spondillt: Primer spondilitis ankilopoetika'ya benzer. Bazen barsak hastalığı ortaya çıkmadan başlar.

Tedavi: Hafif ve orta şiddetteki vakalarda aspirin, kortizonsuz anti-inflamatuvar ilaçlar, bazen kortikosteroidler yetenidir. Altın ve penisi- lamin verilmez. Asıl hastalıkları için verilen İlaçlar (salazoplrin, kortikos- teroid, azatioprln, metotreksat) artrit için de yararlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp