İlaç Bağımlılığı

İlaç Bağımlılığı : Genellikle uyuşturucu bağımlılığını te­davi için kullanılan ilaçlar zamanla baş­ka bağımlılıklara yol açar; bazı kişiler­de bu durum kalıcı olur. Başka bir de­yişle, uyuşturucu bağımlılığının ruhsal etkinliği olan ilaçlarla tedavisi tümüyle düş kırıklığına yol açabilir; hasta tedavi için verilen ilacı uyuşturucu olarak tü­ketmeye başlar.Kimi zaman hiç uyuşturucu madde kullanmayanlar, özellikle genç ve orta yaşlılar, benzodiyazepin, antidepressif, barbitürat gibi ilaçların ve bazı ağrı ke­sicilerin bağımlısı olurlar. Bunların dav­ranışları gerçek uyuşturucu bağımlılan- nınkine çok benzer.

• Psikofarmakoloji - Uyuşturucu mad­de yoksunluğu olgularında bazı belirti­leri gideren ilaçlar, kimi zaman uyuştu­rucu madde bağımlılarınca kötüye kul­lanılır ve bu tür ilaçlara karşı bağımlılık gelişir.Hekimin başlangıçtaki uyuşturucu bağımlılığını tedavi etmek için yazdığı, ama bağımlının gerek uyuşturucularla birlikte, gerek iki doz arasında geçen sürede aldığı ve destek maddeye dönü­şen ilaçlar çok yaygındır.Bu ilaçlardan benzodiyazepinler tar­tışmasız farmakolojik yararları nedeniy­le en fazla yazılanlardandır. Ne var ki, benzodiyazepinler kolayca ilaç bağımlı­lığına yol açabilir. Ortalama dozun bile aniden kesilmesi titreme, baş dönmesi, huzursuzluk, terleme, çarpıntı, bulantı ve uykusuzlukla ortaya çıkan bir tablo­ya yol açar; bu tablo afyon türevlerinin yoksunluk belirtilerini anımsatır.

• Ülser ilaçları - Son zamanlarda uyuşturucu bağımlılarının ülser ilaçları­nı (ranitidin, simetidin) giderek daha fazla kullandıkları görülmektedir.Bu ilaçlar damar yoluyla yüksekKronik benzodiyazepin zehirlenmesiBelirtiler- ileri derecede huzursuzluk- tükürük salgısında belirgin artış- açıkça ortaya konan düşmanlık duygulan- bellek kaybı- uykusuzlukla ortaya çıkan aşın uyuşukluk- yemek yemeyi reddetme Laboratuvar bulguları- kanda sodyum artışı- kandaki şeker düzeyinin düşmesi- kandaki albümin düzeyinin düşmesi- sıvı kaybı- kanda asitlik düzeyi yükselmediği halde idrarda aseton çıkmasıdozda verildiğinde merkez sinir sistemi­ni doğrudan etkileyerek bilinç duru­munda değişikliklere yol açar. Bu etkiyi karaciğer ve böbreklerin durumu belir­ler; bu organlann işlevleri afyon türevi bağımlılanndaki ruhsal ve sinirsel etki­lerin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Bu ilaçların yüksek ve yinelenen dozlarda kullanımı istenmeyen yan et­kilerin daha da ağırlaşmasına yol açar; bu durum ruhsal ve zihinsel yetilerdeki duyarsızlaşmayı sağlar. En iyi tedavi yolu, ilacın kesilmesidir.

• Ağrı kesiciler - Özel bir ilaç olan buprenorfin çeşitli ağrılı sendromlarda kullanılır; uyuşturucu dünyasına hızla girmiş ve son zamanlarda uyuşturucu bağımlılarının en fazla istediği ilaçlar arasında yer almıştır. Etki süresi uzun­dur; tedavi dozlarında alındığında, etki­si 6-8 saat kadar sürdüğünden morfinin yerine geçebilir.Tedavi dozunun üzerindeki miktar­lar yoksunluk belirtilerine yol açar.Yüksek dozlarla elde edilen ağnsız- lık ve aşın neşe etkisi afyon türevi ba­ğımlılarının başlangıçtaki yoksunluk sı­kıntılarına dayanmalarını sağlar; uyuştu­rucu bağımlıları özellikle ruhsal gevşe­me ve ağnsızlık duygusundan hoşlamr.Başka uyuşturucu bağımlıları, aldık­ları uyuşturucuların etkilerini güçlen­dirmeye yarayacak ilaç miktarını dene­yip bulurlar.Buprenorfînin aşın dozunda nalok- sonun panzehir etkisi yoktur; aşın doz durumunda kalp ve solunum işlevlerini yeniden düzenleme girişimleri pek ba- şanlı olmaz.

• Öteki ilaçlar - Uyuşturucu bağımlı- lan sıklıkla aradıklan etkiyi (örneğin uyuşukluk, ağnsızlık ya da aşın neşe)sağlayabilecek herhangi bir maddenin kullanımına sığındıklarından, son za­manlarda değişik hastalıklarda yaygın olarak kullanılan ilaçlara bağımlılığın gelişmesi şaşırtıcı değildir. Bu ilaçlar arasında özellikle uyuşturucu özelliği olmayan öksürük kesiciler, aynca ağn kesici ve sara ilaçlan sayılabilir.Bu ilaçlar önerilen dozlann 5-10 ka­tı alındığında ve genellikle sulu eriyik­ler halinde vücuda şınnga edildiğinde ileri derecede karmaşık ve şiddetli ruh­sal ve fiziksel tablolara yol açar. Teda­vi, belirtileri gidermeye yönelik olsa da, zehirlenme kuşkusu ortaya çıkınca, çevreden alman bilgiler değerlendiril­meli, idrar ve kandaki metabolizma ürünleri araştınlmalıdır.İlaçlara bağlı akut zehirlenmelerde yönlendirici sayılabilecek belirtiler tü­kürük salgısında önüne geçilemez artış ve bilinci açık hastada sara nöbetine benzer kasılmalardır.

îlaç bağımlılığının alışkanlık yanın­da birçok tehlikesi daha vardır. Bunlar­dan biri steril olmayan iğnelerin kulla­nılmasıyla ortaya çıkan enfeksiyonlar­dır. Öte yandan bağımlılıkla birlikte beslenme alışkanlıkları da bozulduğun­dan vücudun hastalıklara karşı direnci azalır. İlaç bağımlılığının doğurduğu zararlı etkilerden biri de bireyin top­lumsal ilişkileriyle etkinliklerinde kö­relmeye ve bozulmalara yol açmasıdır. Dolayısıyla ruhsal çöküntü ve intihar olaylarına sık rastlanır. İlaç bağımlılığı ile ilgili sorunlar ilaç olmayan madde­lerle de ortaya çıkabilir. Tutkal kokla­ma olarak bilinen kimyasal çözücü ba­ğımlılığı özellikle ergenler, hatta ço­cuklar arasında giderek büyüyen bir so­rundur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp