İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri

İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri :

Kadınlar anatomik yapıları nedeniyle idrar yolu enfeksiyonlarına çok daha yatkındır. Hamile kadınlar ise hamile olmayanlara göre enfeksiyon açısından daha çok risk altındadırlar ve hamile kadınların yaklaşık yüzde 8''inde idrar yolu enfeksiyonları görülmektedir. Bazı kadınlarda sistit belirtilerini göstermez veya ''sessiz''dir. Öyle ki ancak rutin idrar kültürü ile tanımlanabilir. Bazılarında ise belirtiler hafiften başlayarak ciddi ağrılara kadar gidebilir. En sık belirtiler idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma isteğidir. Bazen sıkışma sonrası idrar kaçırma şikayeti de gelişebilir. Basit sistitte ateşe sık rastlanmaz.

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonlarının arttığı görülmektedir. Bu enfeksiyonlar basit bir sistit şeklinde olabileceği gibi, ciddi bir böbrek enfeksiyonu şeklinde de olabilir. Böyle bir durum erken doğumu, hamileliğe bağlı yüksek tansiyonu, düşük doğum ağırlığını, anemi gibi riskleri de beraberinde getirebilir.

İdrar vücuttaki atık maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bir madde olmasına rağmen normalde steril yani mikropsuzdur. Bunu sağlayan da, böbreklerden inen idrarın idrar yolunu sürekli olarak yıkaması ve temizlemesidir. Ayrıca idrarın dışarı boşalmasını sağlayan mesanedeki kanal yapısı, içeriden dışarıya doğru akışa izin vermektedir. Dolayısıyla dışarıdan içeriye bakteri girişine izin vermez. İdrar yollarında enfeksiyonun oluşması için, mikropların bir şekilde idrar yollarına girip burada çoğalması gerekir. Böyle bir durum için en uygun yol da, vajinadan mesaneye giden yoldur. Buradan da böbreklere doğru çıkarak ciddi enfeksiyonların oluşmasına neden olmaktadırlar.

Hamilelik döneminde ise idrar yollarının çalışma mekanizması olumsuz etkilenmektedir. Fazla miktarda salgılanan progesteron hormonları düz kasları gevşetir ve idrar akımı yavaşlar. Bakteri geçişini engelleyen kanal yapısındaki mekanizmaların da işlevleri azalır. Dolayısıyla mikroplar şartlar elverdikçe mesaneye ve böbreklere kadar ulaşır. Öte yandan hamile kadınların idrarında glukoz yani şeker bulunur. Bu tamamen normal bir durum olmakla birlikte bakteriler için uygun bir üreme zemini hazırlar.

Hamilelerde idrar yolu enfeksiyonları genelde 6-7. haftalarda görülmeye başlarken en sık 22-24. haftalarda ortaya çıkar. Hamilelik sırasında tedavi edilmeyen idrar yolu iltihaplarında vakaların ortalama yüzde 30''u böbrek iltihaplarına dönüşür. Bu da anne ve çocuk için tehtid oluşturmaktadır. Böbrek iltihabına dönüşme çoğu kez hamileliğin son üç ayında ortaya çıkar ve erken doğuma yol açabilir. Belirtiler sistit rahatsızlığındaki gibi başlar ama daha sonra ateş çok yükselir, titremeler başlar, idrarda kan gözlemlenir, bel ve karında ağrılar şiddetini artırır. Bu durumda mutlaka hemen doktora gidilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp