Histerik Nöroz

Histerik Nöroz : Disosiasyondarı kaynaklanan çok çeşitli ruhsalve somatik belirtiler görülen nevrotik bozukluk. Tipik olarak ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde ortaya ortaya çıkar ve kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır.Histeri kavramının 2000 yıllık bir geçmişi olduğu için bir bozukluk olarak sınırları çok çeşitli tanımlamalar yüzünden bulanıklaşmıştır. Buradaki tanımlama her ikisi de disosiasyon ruhsal olgusu olma ortak özelliğini taşıyan konversiyon ya da bilincin Disosiatif bozukluğu olarak sınıflann olguyla sınırlandırılmıştır.

Konversiyon Belirtileri:

Hemen hemen bütün organ hastalığı belirtileri histerik olarak taklit edileblir. Örneğin, ölmüş yakınının hastalığının belirtilerini taklit etme gibi. Çok çeşitli sensorimotor belirtiler histerik nevrozun en belirgin ve göza çarpan özelliği olarak nitelenmektedir. (Konversiyon belirtilerine psikiyatri dışında klasik histerik nevrozu olmayan hastalarda da da rastlanmaktadır.) Güçsüzlük ve belli birtakım kas gruplarımı felç olması oldukçu yaygındır. Öte yandan spazmlar ve anormal hareketlere daha seyrek rastlanır. Motor bozukluklara genellikle dokunma, acı, ısı, pozisyon duyumsaması gibi değişmiş duyumsamalar eşlik eder. Özellikle motor ve sensori dağılım bakımından ortaya çıkan bozuklukların “eldiven ve çorap” biçiminde algılandığı; söz gelimi, etkilenen bölgenin sinir girdisi yerine kolun ya da bacağın algılanış biçiminin etkili olduğu görülür. Diğer bir dağılım ise bütüncül hemianesthesidir. Daha seyrek olarak, histerik körlük, sağırlık ve afoni, görsel ve işitsel varsanılar gibi başka özel duyumsamalar ve işlevler etki görebilir.

Tanı

- Histerinin sensorimotor belirtileri nörolojik hastalıklardan patolojik nörolojik işaretlerin olmaması, ateşleyici psikososyal stres ve çatışmanın saptanması ve histerik motor ve sensori bozuklukların dağılımının belirgin ve kendine özgü özelliklerinin olması ile ayrımsanır. Bilincin Disosiatif Bozukluğu, büyük beyin hastalıklarının neden olduğu belirtilerden pozitif bulguların (EEG değişimleri, anormal CT skeni, bilişsel işlevleri ölçen testlerde patognomik değişimlerin olması vb.) olması ile ayırt edilir. Histerik belirtiler tıbbi bir hastalıkların belirtilerini anımsattığı zaman tanı koymakta güçlük çekilir. En iyi ayırt etme yöntemi organsal işlevlerde bozukluğa işaret eden belirtilerin olmaması, hipnotize olmaya yatkınlık gibi histeri ile ilgili birtakım pozitif bulguların olması, hastanın geçmişinde açık seçik görülen konversiyon ya da Disosiatif belirtilerin saptanması ve belirtilerin psikolojik çatışmaların sembolik bir ifadesi veya çözüm yolu olduğuna dair bulguların elde edilmesidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp