Histerik Kişilik

Histerik Kişilik : Histerik belirtiler genellikle yatkın nörotik kişilikte görülür. Histerik kişiliğin özellikleri hakkında çok çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bu konuda Kretchmer, H. Ey ve Dupre, Bernheim, Babinski ve Janetün görüşleri dikkati çeker. H. Ey histerik kişilik özelliklerini şu şekilde özetlemiştir.* Psikoplastisite (kesin bir kişiliğin gelişmemiş olması) ve bu nedenle histerik hastanın kolay etki altında kalan bir birey olması (telkine yatkın olması).»Mitomani (yalan uydurma eğilimi), histerik kişinin geniş bir hayal gücü vardır, yalan uydurma ve hastalık taklit etme eğilimi dikkati çeker.«»

Cinsel düzensizlikler: Histerik, genel olarak cinsiyete düşkün görünmekle beraber cinselalanda çeşitli inhibisyonlar ve düzensizlikler gösterir. Kretschmer ise Histerikleri, (normal zekası olan, fakat duyguları çocuksu kal; mış, bencil, ego-sentrik, ilgi çekmeye meraklı, hassas, alıngan, kaprisli, aşırı heyecanlı ve rol yapma özellikleri olan kişiler) olarak tanımlamış ve ayrıca ikinci bir grup olarak normalin altında zekâsı olan, utangaç, ürkek ve heyecanlı histerikleri tanımlamıştır.


Klinik Belirtiler :Histeri, belirtileri motris, sansoryel, sensitif senestezik ve psişik gibi çeşitli gruplara ayrılarak incelenebilir, çünkü histeri, çok çeşitli ve çok sayıda belirtilerle seyreden bir hastalıktır.Modern dinamik psikiyatri görüşüne göre histeri belirtileri iki ana gruba ayrılarak incelenir: Konversiyon Histerisi belirtileri ve Histerik Dissosiasyon belirtileri.Konversiyon Histerisinde genellikle motor, duyusal (sensoriel) organlarda bir görev yitimi, azalması ya da çoğalması görülür, örneğin, histerik felçler, histerik paraliziler, histerik tikler gibi.

Duyusal olanda ise, histerik körlük, sağırlık gibi belirtiler görülür.Dissosiyatif histeride ise, bilinçaltı çatışma, bilincin veya kişiliğin sembolik bir dağılması, yarılması veya başkalaşması şeklinde olur, örneğin, histerik stüpör, bayılmalar, çoğul kişilikler gibi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp