Histeri Kimlerde Görülür

Histeri Kimlerde Görülür : Yunanca rahim yani dölyatağı anlamına gelmektedir. Histeri ilk defa Hipokrat tarafından ortaya atılmış ve kadınlarda daha çok meydana geldiği için döl yatağı ile ilgili görülen bazı ruhsal ve fiziksel değişmeleri ifade etmek için kullanılmıştır. Freud ise histerinin sebebinin rahim olmadığını, akli sorunlar olduğunu düşünmüş ve o zamandan beri ancak belli bir tip insanı tanımlamak için histerik deyimi kullanılmıştır.

Histeride bellek, bilinç, zekâ, hareket ve algı bozuklukları çok çeşitlidir. Kişisel olaylara ilişkin olarak yarım hatırlama (amnezi) veya kimliğini unutma, evden veya işten ayrılıp bilinçsiz olarak dolaşma (füg), kaslarda paralizi, kısmen yürüyememe, tremor, konuşamama (disfoni) gibi hareket bozukluğu, genellikle deride duyu kaybı veya körlük ve sağırlık gibi algı bozuklukları histeride görülen belirtilerdir.Dikkat çekme isteği, canlılık, egoistlik, bağımlılık ve aşırı duygusal tepki eğilimi gibi karakter özellikleri histerik tiplerde çok görülür.

Hysteron: Döl yatağı anlamına gelir. Histeri belirtileri, doyurulmamış döl yatağının kadının bedeninde dolaşarak, başka bir yere yerleşmesidir.
Charcot: İlk kez histerinin yalnız kadınlarda değil, erkeklerde ve çocuklarda da görülebileceğini, histerinin ruhsal bir bozukluk olduğunu ileri sürmüştür. Hipnozla histeri belirtilerinin ortaya çıkabileceğini dile getirmiştir.

Konversiyon Bozukluğu

.Organlarda yapısal organik bir temele dayanmayan; İşlev yitimi, İşlev azalması ya da işlev çoğalması gibi belirtiler bulunur.
.Genel görünüm ve davranış: Bir miktar yapaylık ve abartı olabilir. Somatik belirti dışında dikkat çeken bir özellik yoktur.
.Konuşma ve ilişki kurabilme: Ses kısılması (afoni) ve Konuşmama (mutizm) görülebilir. Hasta fısıltıyla ya da kısık sesle veya yazarak durumunu anlatabilir.
.Duygulanım: Belirtilere karşı özel bir aldırmazlık dikkati çeker. Buna 'Güzel aldırmazlık' denir. Önemli bir ayırıcı tanıdır fakat her zaman görülmez. Bazen çökkünlük olabilir.
.Bilişsel yetiler: Bilişsel yetilerde bozukluk yoktur fakat travmatik olaylar ya anlatılmaz, ya da unutulur. Dolayısıyla bunaltı verici olayın anısı yerine somatik belirtiler geçmiştir.
.Düşünce akımı ve içeriği: Bozukluk görülmez.
.Fizyolojik belirtiler:
.Devinim Belirtileri: Ayakta duramama, yürüyememe, kasılmalar tikler, dil tutulmaları (mutizm) afoni vb. en sık karşılaşılanı ise inmelerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp