Hipopituitarizm Pankreas

Hipopituitarizm Pankreas : Paratiroid : Tiroid bezinin arkasında birbirinden ayrı 4 ufak bez şeklinde yer almıştır. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenleyen parathormon‘u salgılar. Böbreküstü bezleri: Bu bezler korteks denilen kabuk bölümünden salgılanan kortikosteroid hormonlar elektrolit ve karbonhidrat metabolizmasını düzenlerler. Bu bezin yetmezliğinde Addison hastalığı. (Adrenal crisis) Waterhouse-Friedrich sendromu gibi belirtiler görülür. Fazla hormon salgılanması halinde ise Cushing sendromu gelişir. Böbreküstü bezlerinin medulla denilen iç bölümünden ise adrenalin ve noradrenalin adını alan iki hormon salgılanır. Sinir sisteminin ileti maddelerinden olan bu hormonlar sempatik sistemin çalışmasında baş rolü oynarlar. Böbreküstü medullasından çıkan bazı tümörler hastada nöbet şeklinde tansiyon yükselmesine neden olurlar.
Gonadlar : Erkekte testisler, kadında ise överler kendilerine ait hormonları salgılayarak cinsel hayatın düzenlenmesinde rol cynarlar. Yeni bir yavrunun hayata getirilmeşini sağlamakla görevlidirler. Bu hormonları salgılayan organların yetersizliğinde hipogonadizm (Klinefelter sendromu), aşırı çalışmasında ise hipergonadizm söz konusudur.
Lasenta :
Çocuğun rahim içinde gelişmesini, büyümesini sağlayan bir organ olan plasentanın villuslerinden korion gonadot-ropin denen bir hormon salgılanır. Korion villüslerinin hastalıklarında (mol veya kcricnepitelycma) bu hormonun çok fazla salgılandığı idrar muayenesinden anlaşılır. Gebeliğin idrarla erken teşhisi de bu hormonun salgılanması ile anlaşılmaktadır.
Pankreas : Pankreasın hormonları karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen insülin ve glukagondur. insülin eksikliğinde şeker hastalığının meydana geldiğini çok kimse bilir. Mide ve barsaklar: Son araştırmalarda sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenleyen birçok hormon bulunmuştur. Bunlar ara-ânda gastrin, sekretin, kolesistokinin, mo-tilin vb. polipeptit yapısında olan hormonları sayabiliriz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp