hipertiroidi belirtileri nelerdir doğum

Hipertiroidi Tedavisi

Yenidoğan bebeğin eğer annesinde Basedow-Graves hastalığı varsa çocuğa o hastalığa özgü antikorlar geçecektir. Bebeğin kanında bu antikorların yüksek olması halinde yenidoğanda hipertiroidi gelişir. Dolayısıyla, bu tip hastalığa sahip hamilelere yakın takip gerekir. Böylelikle hipertroidi gelişme riski taşıyan bebekler saptanabilir. Bu nedenle yenidoğan bebeklerinin doğumdan hemen sonra topuğundan alınan kan örneklerinden tiroid hormonlarının ve TSH un değerleri belirlenir.Bazen doğumsal olarak fetüsde tiroid bezi gelişmez ve yenidoğan hipotiroidisi saptanır. Bebek hipotiroidili doğmuştur. 
 
Geçmiş yıllarda bu tablo oldukça vahim sonuçlar doğuruyordu. Hipotiroidisi fark edilmeyen bebeklerde kretenizm diye tanımlanan zihinsel ve fiziksel gerilikler görülüyordu. Ancak günümüzde doğum sonrası yapılan kan testleri ile bunu erkenden saptamak ve tedavi etmek mümkündür. Hipotiroidisi olan bebeklerde tiroksin tedavisi ömür boyu sürer.

Tiroid boynumuzun ön kısmında yer alır ve vücudumuzda hormon salgılayan en büyük bezdir. Salgıladığı hormonların metabolizmamız üzerinde çok önemli etkileri vardır. Nerdeyse bütün metabolizma hızını düzenler.Vücudumuzda ısı oluşumunu, oksijen tüketimini, kalbin kasılma gücünü, nabız hızını arttırır. Kan hücrelerinin , kemik ve kas dokusunun yıkımını arttırır. Vücuttaki şeker oluşumunu hızlandırır, yağ dokularından yağın salınımını ve parçalanmasını arttırır. Sinir sistemini gelişimi ve çalışmasını sağlar.

Tiroid bezi tüm bu etkilerini ana yapısında iyot içeren T3 ve T4 olarak adlandırılan hormonları aracılığı ile yapar. T3 ve T4 salgılanması emrini ise beynimizdeki ana salgı bezi Hipofiz, gönderdiği TSH hormonu ile yapar.

Tiroid bezinin büyümesine Guatr adı verilir. Bu yapısal bir bozukluktur. Bir grup hastalık ise yapısal değil fonksiyoneldir. Bu hastalıklarda tiroid bezi normalden daha az veya daha çok hormon salgılar. Normalden daha az hormon salgılanmasına Hipotiroidi, daha çok hormon salgılanmasına ise Hipertiroidi denir. Bu hastalıklar bazen guatr ile beraberdir, bazende değildir. Yani bezin çalışma bozuklukları ile guatr her zaman bir arada olmayabilir.

Hipertiroidi yüksek tiroid hormonlarının yarattığı bir hastalık grubudur . En sık görüleni ise Basedow veya Graves adı verilen hastalıktır. Burada Tiroid dokusu sürekli hormon salgılar ve bu hormonların aşırı etkileri görülür. Çoğunlukla 30-40 yaşları civarıda görülür. Hastalık çoğunlukla kadınları tutar. Neredeyse 10 kadına karşılık 1 erkekte görülmektedir.

Tüm vücut hastalıktan etkilenir. En tipik bulgu gözlerde oluşur. Göz kapakları çekilmesi ve gözün arkasında özel bir madde birikmesine bağlı olarak ileriye doğru fırlamış, daha iri gözüken, şaşkın gibi bakan gözler hastalık için tipiktir. Göz kapakları iyi kapanamadığından gözlerde kuruluk, yanma gibi belirtiler görülür. Hastalık tedavi edilmezse görme kaybına kadar gidebilir.Erken tedaviye başlanmazsa gözlerin dışa fırlaması gibi bazı bulgular kalıcı olabilir.

Hastalığın diğer sık görülen belirtisi kilo kaybıdır. İştahı olmasına rağmen hastala rhızla zayıflarlar ve kas gücü azalması görülür. Ateş basması ve sıcağa tahammülsüzlük neredeyse tüm hastalarda vardır.

Hastalığın tipik tablosu sinir sistemi bulguları ile tamamlanır. Ellerde titreme, reflekslerde artış, sıkıntı hissi, ajitasyon, psikiatrik bozukluklar, kol ve bacaklarda istemsiz hareketler görülebilir.

Kemik erimesi (Osteoporoz), kansızlık, cinsel fonksiyonlarda gerileme, kadın ve erkekte kısırlık görülebilir. Erkeklerde göğüslerde büyüme olabilir.. Cinsel arzularda artış olsa bile cinsel güçte azalma görülür.

Ciltte kızarma ve terleme, saç dökülmesi, tırnaklarda zayıflama görülür. Kalp hızı artar, kan basıncı yükselir. Kalpte ritm bozuklukları görülebilir. Kalp kası zayıflar. Tedavinin edilmeyen hastalarda kalp yeterszliği görülür. Göğüs kaslarının zayıflaması ile solunum zorlukları oluşabilir.

Hipertiroidi Bitkisel Tedavisi

3 ay boyunca çok basit olan kürümüzün uygulanması gerekiyor. Sabah, öğle ve akşam, aç karnınıza, öğünlerden 15 dakika kadar önce 1 yemek kaşığı dolusu taze yeşil dereotu birkaç kez çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu küre hiç ara vermeden 3 ay devam etmelisiniz.

İbrahim Saraçoğlu, dereotu kürünün ikinci ayından sonra tiroid hormonlarınızı zaman zaman kontrol ettirmenizi tavsiye ediyor. Çünkü kullandığınız ilacın miktarını azaltmanız gerekli olabilir. Sakın ilaç azaltımını hekiminize danışmadan kendi kendinize karar vermeyiniz.
Tiroid nodüllerinin küçülmesinde veya ilerlemesinde de bu dereotu kürü oldukça etkilidir. Bu kür sayesinde çok sayıda hasta, ilaç alınımından kurtulmuş ve var olan nodülleri de yok olmuştur. Gerekirse küre daha uzun zaman devam edebilirsiniz.
NOT: Hekimlerin kontrol ve önerilerini ihmal etmemelisiniz.
Tiroid hastaları için İbrahim Saraçoğlu ayrıca bitkisel bir kür daha öneriyor. Yoğurt otunun özel bir türü ile yapılan bu kür, İbrahim Saraçoğlu’nun sitesinde satılmaktadır.

Tiroid hastaları için beslenme önerileri
Şu besinler tiroid hastalarına önerilmez. Lütfen bu yiyeceklere karşı ölçülü olunuz.
Brokoli
Lahana
Kırmızı ve karalahana
Brüksel lahanası
Karnabahar
Soya
Ispanak
Yerfıstığı
Böğürtlen
Turp
Darı
Şeftali

Hipertiroidi nedir? 

hipertroidiHipertiroidi, tiroid bezinden aşırı derecede tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla meydana gelen bir hastalıktır.

Bu hastalığın sebepleri;
Graves hastalığı*
Toksik nodüler guatr (sıcak nodül-halk arasında bilinen adıyla zehirli guatr)
Tiroiditi (Tiroid bezinin iltihabı)
Aşırı iyot alımı
Aşırı tiroid hormonu alımı
* Graves hastalığı, tiroid bezinin fazla çalışmasına sebep olan, nedeni bilinmeyen otoimmün hastalıktır. Bu hastalarda guatr ve gözlerde öne doğru çıkma (fırlama) görülür. Hipertirodi rahatsızlığına sahip olanların büyük çoğunluğu Graves hastasıdır.

Hipertiroidiin belirtileri nelerdir?
  • Hipertiroid probleminde şu belirtiler meydana gelir:
  • Guatr (tiroid bezinde büyüme)
  • Kilo kaybı
  • Saçlarda cansızlaşma ve dökülme
  • Ellerde titreme
  • Uyku bozukluğu
  • Bağırsak problemleri
  • Sinirlilik
  • Çarpıntı
  • Adet düzensizliği
  • Gözlerde çıkıntılık
  • Kemik erimesi
  • Erkeklerde meme büyümesi


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp