hipertiroid belirtileri nedenleri

Hipertiroidi Belirtileri :

HIPERTROIDI

Tanım

Tiroit bezinin normalden çok çalışarak aşırı miktarda tiroit hormonu üretmesine hipertiroidi denilir. Çeşitli nedenlerle kanda tiroit hormonunun artmasma ise ti- rotoksikoz denilir. Her ikisinin de belirti ve bulguları aynıdır. Her iki durumda da kanda T3 ve T4 tiroit hormonlarının düzeyi artar. Kanda TSH düzeyi ise düşer. En sık görülen nedeni Graves hastalığı denilen durumdur. Sıcak nodüller özellikle yaşlı hastalarda hipertiroidinin diğer önemli bir sebebidir. Tiroit hormonlarının kontrolsüzalımı, bazı iltihabi tiroid hastalıkları, aşırı iyot alımı ve doğum sonrası tiroit hastalığı diğer hipertiroidi ve tirotok- sikoz sebepleri arasında sayılabilir. Hipertiroidinin bilinen en önemli sebebi Graves hastalığıdır. Graves hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. 
 
Bağışıklık sistemindeki bir bozulma ile tiroit bezinin çok çalışmasma sebep olan proteinler vücutta üretilir. Hipertiroidinin diğer bir sebebi yukarda da belirtildiği gibi çok çalışan nodüllerdir. Sıcak veya hiperaktif dediğimiz bu nodüller tiroit bezinden bağımsız olarak sürekli ve çok miktarda tiroit hormonu üretirler ve kana verirler. Tiroit bezinin iltihabi durumları, çeşitli sebeplerle tahrip olması, iyot alımı ve tiroid bezinin hipertiroidinin nadir görülen diğer sebepleri arasmda sayılabilir. Hipotiroidinin tedavisi sırasmda verilen tiroit hormonlarının kontrolsüz ve aşırı alımı da hipertiroidinin sık görülen sebeplerindendir.

Belirtiler

En sık görülen bulgular; sinirlilik, çarpmtı ve kilo kaybıdır. Ellerde titreme ve kaslarda güçsüzlük görülür. Vücut ısısı artar ve sıcağa karşı tahammülsüzlük gelişir. Saç dökülmesi görülebilir. Saçlar ince cansız ve yağlıdır. Cilt nemli ve incedir. Tırnaklar kolaylıkla kırılır ve zor büyür. Bağırsak hareketlerinde artma izlenir. Uzun süren hastalıklarda adet düzensizliği oluşur. Adet sayısında ve kanama miktarında azalma olur. Gözlerde şişme ve ileri doğru çıkma durumu Graves hastalannda görülür. Çift görme gelişebilir.
 
Tedavi: Hipertiroidi, hastalan çok rahatsız eden ve çok zarar veren bir klinik durumdur. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmeli ve kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Tedavide çeşitli seçenekler mevcuttur. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtileri kısa sürede ortadan kaldınlır. Ancakhastalığın ilaçla tedavisi oldukça uzun sürer. Hastalara 1-2 yıl ilaç tedavisi uygulanması gerekebilir. Buna rağmen hastaların büyük kısmında nüks görülür. Sigara içenlerde, tiroit bezi büyük olanlarda ve gençlerde nüks oranı daha yüksektir. Ayrıca ilaçların çeşitli yan etkileri vardır. Radyoaktif iyot tedavisi (atom) diğer bir tedavi seçeneğidir. Radyo iyot tedavisi hastaya ağız yoluyla verilir. Bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bugün dünyada hiperti- roidi hastalarının çoğunda ilk tedavi yöntemi olarak radyo iyot tedavisi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi ise çok az sayıdaki hastaya uygulanır, bu tedavi yönteminin hi- pertiroidi tedavisinde bugün yeri neredeyse kalmamıştır denilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp