Herpes Enfeksiyonları Nedenleri

Herpes Enfeksiyonları Nedenleri : İnsanda uçuk virüsünün iki tipi vardır: Üreme organları dışındaki dokulara yerleşen 1. tip ve üreme organlarına yerleşen 2. tip. 1. tip insan vücuduna tükürük damlacıklarıyla ağızdan ya da göz ve deri yaralarından girer. 2. tip cinsel ilişkiyle bulaşır. Bulaşma ve çoğalma yeri üreme organları olduğu için doğum sırasında dölyolundan geçen yenidoğana da bulaşabilir. Yenidoğanda uçuk enfeksiyonu genellikle bu yolla ortaya çıkar ve erken doğan bebeklerde ya da antikordüzeyi düşük annelerin çocuklarında çok ağır bir hastalığa neden olur. Bulaşmanın anne kanında virüs bulunması sonucu etene (plasenta) yoluyla ya da dölütü saran zarların yırtılması sonucu dölyatağında gerçekleşerek anne karnındayken ortaya çıkması da olasıdır.

Olguların büyük bir bölümünde birincil enfeksiyon belirti vermez. Bazen sinir sistemi, lenf düğümleri, deri ve iç organlar gibi çeşitli dokulara yerleşerek değişen şiddette, genel ya da yerel belirtilere neden olur. Birincil enfeksiyonu bazen ömür boyu sürebilen sessiz bir dönem izler. Bu dönem dudak, göz ve üreme organı uçuklan gibi yerel belirtilerin ortaya çıkmasıyla kesintiye uğrayabilir. Bazı özgün durumlarda uçukların yinelemesi çok ağır klinik tablolara yol açabilir. Bazı olgularda görülen ensefalit (beyin iltihabı) önceden belirtisiz olarak geçirilmiş beyin enfeksiyonunun yeniden alevlenmesinin bir sonucu olabilir. Sessiz dönemden sonraki alevlenmeler hemen her zaman aym yerde ya da yakın bölgelerde ortaya çıkar.

Bazı olgularda ise âdet dönemleriyle çakışan ya da mevsimlere bağlı olarak ortaya çıkan uçuklar gibi belirli aralıklarla yineleyen bir gidiş görülür. Ama düzenli aralıklarla yinelenme, oldukça seyrek rastlanan bir durumdur. Yinelemelerin birçok yerel, ve genel nedeni olabilir. Bunlar ateş, yaralanmalar, aşın yorgunluk, zehirlenmeler, uzun süre güneş altında ya da soğukta kalma, ışm tedavisi, âdet görme, heyecan, trigeminus siniriyle ilintili cerrahi girişim, ruhsal tedavi, deride örselenme gibi büyük bir çeşitlilik gösterir. Özellikle ateşin etkisi iyi bilinmektedir. Zatürree (pnömoni) ve menenjit (beyin zan iltihabı) gibi ateşli hastalıklar sırasında yineleyen uçuldara da yaygın biçimde rastlanır. Buna karşılık tifo ve bruselloz (Malta humması) gibi bazı enfeksiyonlarda uçuk oldukça seyrek ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp