havale geçirmek nedir

Havale

6 ay-5 yaş arası çocuklarda görülen, merkezi sinir sistemi dışındaki bir nedenden kaynaklanan ateş sırasında ortaya çıkan nöbetlere febril konvülsiyon denir.Bu yaş grubunda görülen epileptik nöbetlerin yaklaşık yarısını oluşturur. Prevalansı yüzde 3-4 kadardır ve en sık 18-22 ayarasında ortaya çıkmaktadır. Erkek çocuklarda kızlardan daha fazla görülür. 5 yaşa kadar beyin olgunlaşmasının henüz tamamlanmamış, nöronlar arası ileti geçişini baskılayan ve kolaylaştıran mekanizmalar arasındaki dengenin henüz olgunlaşmamış olması kolaylaştırıcı sebeptir.

Belirtileri

Çocuk aniden sararır, bilincini kaybeder vücudu katılaşır, gözleri döner;kol, bacaklar ve yüzde sarsıntılar olur. Birkaç dakika sonra kriz biter, çocuk sesli olarak nefes alır, gevşer ve uyur. Çoğu zaman kriz, hafif bir sertleşme, birkaç sarsılma, güçsüz kalıp yere düşme, çok kısa süren bir bilinçsizlik şeklinde ortaya çıkar ve havale geçirdiğini anlamak mümkün olamaz. Hafif krizlerde, gözlerin devrilmesi çocuğun bilincini kaybettiğinin kanıtıdır.

Tedavi

Çocuk havale geçirdiğinde anne babaların sakin olması, çocuğun da yararına olacaktır. Nöbet sırasında boğulma, tıkanmayı önlemek için çocuğun başı yana çevrilir. Ağzını açmaya çalışmak doğru değildir. Üzerinde sıkı giysiler varsa, açılıp gcvşctilmesi uygun olur. Nöbet sonrası, ateşi düşürmek için ilaç verilebilir. ilk ateşli havale mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe neden olan etken saplanıp buna uygun tedavi başlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp