Hava Şartları Ve Sağlığımız

Hava Şartları Ve Sağlığımız : Yıllardan beri bilinir ki, hava sıcak ve rutubetli olunca uyuma imkânsızlaşır ve yorgunluk hissedilir.Kuru ve sıcak bir rüzgâr, baş ağrısı ve kalp üzerinde baskı yapar, çeşitli çalışmaların bozulmasına neden olur.Birbirini takip eden 2 gün arasında sıcaklık farkı 10-15 °C’ı bulunca, sıcaklığın böyle süratli artması veya eksilmesi, karaciğeri veya kalp ve damar hastalıkları olanlar üzerinde çok etki yapar ve bu hastaların o gün huyları değişir.Birçok ülkelerde ev ve bürolarda aşırı sıcaklık ve rutubet değişimini önlemek üzere klima cihazları yapılmıştır.Sıcaklık yükselince kan durulur. Barometre yükselince yani hava basıncı artınca, kalp ve damar hastaları çok etkilenir ve çeşitli rahatsızlık yapar.Sıcak hava veya rüzgâr, astım ve eklem romatizmasında krize neden olur ve ağrılar artar.

Bazı hastalıkların salgın halini alması ani hava değişimi ile ilgilidir. 1965’de Leningrat’ta kışın sıcaklık —43°C iken, sadece 1 gün + 6°C’ye yükselmiş ve ertesi gün bu şehirde 40 bin kişi grip olmuştur.Hakim rüzgârlarında sağlık (beden ve ruh) üzerinde önemli etkileri vardır. Örneğin, Afrika’dan İtalya’ya doğru esen Sirocco rüzgârı (sıcak, kuru ve tozlu), orta Fransa’da,I İsviçre’de ve Avusturya’da esen Foehn rüzgârı (ilkbahar ve I sonbaharda eser, sıcak ve kuru rüzgâr), İsrail’de esen Şa- ğave rüzgârı (kuru ve sıcak rüzgâr) esince, buralardaki in sanların çoğunda sinir gerginlikleri, uyuyamama, uykuda ağırlık basması, üzüntü, kalp üzerinde ağır baskı hissi vebenzeri rahatsızlıklar duyulur. Bu rüzgarlar süresince oralar- j da intiharlar ve cinayetler artmaktadır.Sıcak rüzgâr, havayı 10°C ısıtınca nisbi nem % 30-40 azalır. Bunun sonucunda, göğüs üzerinde bir baskı, alında baş ağrısı, otomobil ve iş kazaları artar.

Zira insanlar bu şart- / larda dikkatini toplayamazlar.Havanın pozitif veya negatif iyon yüklü olması da insan sağlığına ve ruh haline çok etki yapar. Sağlıklı yaşam İçin iyon durumunun dengeli olması gerekir. Kapalı, bulutlu, fır- tınalı havada pozitif iyon fazlalaşır. Böyle havada insanlar *, kendilerini, ağır, yorgun, rahatsız, sinirli, çöküntü içinde his sederler. Böyle günlerde yaralar geç iyileşir. Hastaların sağlığına kavuşması geç ve güç olur. Havada negatif iyon fazla olursa, insanlar kendilerini hafif, rahatlamış, dinç ve güçui hissederler, ruhi çalışma güçleri fazla ve aşırı aktiftirler. Bulaşıcı hastalıklar çabuk atlatılır.Negatif iyonlu hava daha çok dalgalı deniz kenarı ve yukardan akan nehir kenarlarında, iğne yapraklı ağaçların (çam, göknar vb.) çok olduğu ormanlarda olur.Pozitif iyon ise, apartmanlarda, kaloriferli evlerde, sıcak hava üflenmiş odalarda, sigara içilen yerlerde, fazla insanın bulunduğu yerlerde (sınıf, iş yeri, kışla, otobüs, tren vb.) bulunur.Odanın rutubeti artırılarak (elektrik ocağı üzerine su koymak, kalorifer üzerine su kabı koyma), havaya zaman zaman çam. okaliptüs, lavantin, kekik vb. esans püskürterek negatif iyon miktarı artırılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp