Hamilelikte Sinüzit Tedavisi

Hamilelikte Sinüzit Tedavisi :

Hamilelik öncesinde ve hamilelikte sinüzit problemi olanların mutlaka tıbbi yardım almaları önerilir. Aksi takdirde hamilelikte sinüzit tedavisi bir an önce uygulanmazsa doğum sırasında büyük problem oluşturabilir.

Hamilelikte sinüzit tedavisi erken uygulanırsa hastanın iyileşmesi mümkün olan bir hastalıktır.Hamilelik dönemi içinde normal kadın doku/organları ve sistemlerindeki fizyolojik ve hormonal değişiklikler, Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun bölgelerini ilgilendiren bazı rahatsızlıkları ortaya çıkartır. Bazen de, bu şikayetler ciddi boyutlarda olabilir.

Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler sonucu, salgı bezlerinde artış ve burun damarlarının genişlemesi ile burun tıkanıklığı değişik derecelerde ortaya çıkar. Bazı anne adayları için burun tıkanıklığı çok rahatsızlık vericidir. Burun etleri (polipler) aşırı derecede büyüyüp, burun deliğinden dışarıya doğru sarkabilir.

Normal doğum esnasında da bu durum, bebeğin dışarıya itilmesi eylemi için de sorun oluşturabilir. Önceden Allerjik nezle, burun polibi, kronik sinüzit gibi şikayetleri olan ya da tüm hamilelik boyunca belirgin şikayetleri olan bayanların, KBB hastalıkları açısından muayenesi yararlı olacaktır.

Cerrahi bir tedavi, ancak lokal anestezi altında planlanacak büyümüş bir polip'in veya konka'ların alınması/küçültülmesi şeklinde olabilir. Genel olarak yaklaşım, Anne ve bebeğe zarar vermeyecek ilaç tedavisinin kısa veya uzun dönemli olarak kullanımı şeklinde olmalıdır. Budesonid içeren anti-allerjik spreyler, diğer antiallerjik sprey lere göre allerjik nezle vaya poliplerin küçültülmesi için hamilelikte daha güvenle kullanılırlar. Basit analjezikler (Parasetamol içeren ilaçlar) ve penisilin/sefalosporin grubu antibiyotikler (doktorunuz tarafından)de güvenle tercih edilirler.

Hamilelikte Sinüzit Tedavisi Hakkında.

Sinuzit tedavisinde öncelikle altta yatan sebebi ortadan kaldırmak gerekir. Ortam kuru ise nemlendirmek yardımcı olabilir. Enfeksiyonun kontrolü amacıyla en az 10 gün uygun antibiyotik kullanılır. Mukoza ödemini azaltıp kısır döngüyü kırmak amacıyla dekanjestan adı verilen burun sprey veya damlaları kullanılabilir. Ancak bunlar uzun süreli kullanıldığında şikayetlerin geri dönmesine neden olurlar. Bu nedenle 5 günden fazla kullanılmamalıdırlar. Ayrıca cerrahi gereken durumlarda bugün endoskopik girişimlerle başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Sinuzit tedavi edilmediği takdirde, iltihap çevre dokulara ve hatta beyin içine yayılabilir. Özellikle göz çevresiyle yakın ilişki içindeki sinuslerin iltihabında, aradaki kemik dokuların zedelenmesiyle, göz çevresinde ödem, gözün ileri itilmesi, göz hareketlerinde kısıtlılık, görme kaybı oluşabilir.

İltihabın gerek kan, gerekse direkt yayılımıyla beyine ulaşması, beyin apsesi, beyin dış zarlarında apse, menenjit gibi çok ciddi sorunlar doğurabilir.Böylesi ciddi rahatsızlıklara meydan vermemek için sinuzitin tedavisi geciktirilmemelidir.Hamilelikte sinüzit tedavisi tapılırken mutlaka hamilelikte kullanılması uygun olan ilaç tedavisi seçimleri ve kadın hastalıkları ve doğum hekiminin önerileri de dikkate alınması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp