Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer :

Hamilelik, bağışıklık siteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişikliklere neden olarak komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olmalarına yol açıyor. Öte yandan hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme olasılığı da fazla.

Hamilelikte öksürük nedenine bağlı olarak öksürük tedavisi için kullanılabilecek temel üç tür ilaç vardır. Bunlar öksürük kesici ilaçlar, balgam söktürücüler ve alerjiye karşı kullanılan antihistaminiklerdir. Öksürük kesiciler öksürme isteğini baskılamak için kullanılırlar. Balgam söktürücüler balgamı incelterek daha akışkan hale getirerek atılımını kolaylaştırırlar. Antihistaminikler genellikle alerjinin neden olduğu belirtilerini gidermek için recete edilirler.

Gebelikte alerjiye karşı kullanılabilen antihistaminikler cetirizine, klorfeniramin, loratadine, prometazin, feksofenadin ve hidroksizindir. Bu ilaçlar doktor kontrolü ile reçetelendirilmeden asla kullanılmalıdır. Antihistaminikler burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi alerji semptoplarını giderebilirler. En belirgin yan etkileri ise uykuya neden olmalarıdır.

Hamilelikte kullanılan balgam söktürücü ilaç, öksürük şurupları içerisinde kullanılan guaifenesindir. Bu madde hakkında insanlar üzerinde yapılmış yeterli çalışma mevcut değil fakat hamileliğin ilk 3 ayında kullanıldığında bebekte kasık fıtığına yol açtığı konusunda şüpheler bulunmakta. Hamileliğin son 6 ayında kullanıldığında bebekte herhangi bir olumsuz etki bildirilmemiştir.

Hamilelikte en yaygın kullanılan öksürük kesici ilaçsa öksürük şuruplarında ve bir çok nezle-grip haplarında bulunan dekstrometorfandır. Yine bu ilaç içinde insanlarda yapılmış yeterli çalışma mevcut değildir. Gebelikte dekstrometorfan kullanmış olanlarda ise herhangi zararlı bir etki bildirilmemiştir. Ancak bu ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.

Yine nezle-grip ilaçları ve bazı öksürük şuruplarına burun açıcı özellik kazandırmak için kullanılan Fenilefrin bazı hayvanlarda sakatlığa neden olduğu bildirilmiştir. Hamilelikte psödoefedrin veya fenilefrin ilaçlarının kullanımı plasentanın kanlanmasını etkileyebilir. Bunun için hamileliğin ilk 3 ayında bu ilaçlarının kullanılmaması önerilir. Bu iki ilacın bebekte neden olduğu sakatlık riski oldukça düşüktür. Fakat sigara içenlerde bu risk daha yüksek olabilir.

Hamilelikte Öksürüğe Doğal Tedavi
Ağır ve başka semptomlarla seyretmeyen hafif veya orta şiddetteki öksürüğü evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle tedavi edebilirsiniz. Bol bol sıvı tüketimi balgamı seyrelterek sökülmesini kolaylaştıran etkin bir yöntemdir. Günde en az 8 bardak su için. Sıcak, açık çay veyahut tavuk çorbası gibi et sulu bir çorbanın da su tüketiminizi karşılamakta faydalı olacağını unutmayın. Daha rahat nefes almak ve burun tıkanıklıklarını önlemek amaçıyla geceleri odanızdaki nemi artırmak için soğuk buhar kaynağı kullanabilirsiniz ve nemli havanın öksürük yapma etkisi de daha azdır. B

Burun tıkanıklığı için tuzlu su içeren burun damlaları da kullanılabilirsiniz ve yatarken burun tıkanıklığı ve akıntısının daha az rahatsız etmesi için başınızın altına birkaç yastık daha oyarak başınızı yükseltebilirsiniz. Vics gibi mentollü ürünler öksürüğe geçici bir çözüm olarak göğüse ve sırta sürülebilirler. Nane veya ökaliptus yağı koyduğunuz suyla banyo da yapabilirsiniz banyo sırasında çıkan buhar göğsünüzü rahatlatacaktır. Benzer olarak ılık bir tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrısına iyi gelecektir. Yine boğazınız için boğaz pastilleri kullanmak faydalı olacaktır ve öksürüğünüzü de azaltabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp