Halsizliğin Nedenleri Ve Tedavisi

Halsizliğin Nedenleri Ve Tedavisi

Çoğu zaman yorgunluk, bitkinlik, uyuşukluk ve kayıtsızlık olarak da tarif edilen ‘halsizlik’ fiziksel veya zihinsel; ya da her ikisinin birden görüldüğü bir yorgunluk ve zayıflık halini tanımlar. Fiziksel ve zihinsel halsizlik birbirinden ayrı durumlardır ancak genellikle ikisi bir arada ortaya çıkar: Eğer bir kişi uzun süren fiziksel bir bitkinlik içerisindeyse, zamanla zihinsel olarak da halsiz hissedecektir. Fiziksel halsizlik söz konusu olduğunda normalde fonksiyonlarınızı yerine getirmenizi sağlayan fiziksel kapasiteniz yetmez olur. Zihinsel halsizlikte ise daha çok uykulu olmaktan ve dikkatinizi toplamakta güçlük çekmekten şikayetçisinizdir.

Halsizlik sadece belli bir hastalığa özgü bir semptom değildir ve farklı pek çok nedeni olabilir. Fiziksel halsizlikte bir kişinin kasları, normalde yaptıkları şeyleri kolayca yapamaz. Merdiven çıkmak ya da çarşı torbalarını taşımak her zamankinden çok daha yorucu gelir. Fiziksel halsizlik kas zayıflığı, zayıflık ya da güç eksikliği olarak da bilinir. Psikolojik halsizlikte ise, dikkati belli bir konuya vermek güçleşir. Belirtiler ciddileştiğinde hasta sabahları yataktan kalkmak veya günlük aktivitelerini yapmak istemeyebilir. Her zaman olmasa da, genellikle zihinsel halsizlik fiziksel halsizlikle birlikte görülür. Kişi uykulu ve dalgındır. Halsizliğin olası nedenleri saymakla bitmeyecek kadar çok olabilir ama burada belli başlı halsizlik nedenlerini sıralamaya çalışalım:

Psikolojik Nedenler
Yas tutuma, yeme bozuklukları, alkol tüketimi, uyuşturucu kullanımı, anksiyete (kaygı), ev değiştirme, can sıkıntısı ya da boşanma gibi nedenler psikolojik olarak yıpratıcı ve halsizliğe yol açabilecek nedenlerdir.

Gündelik hayatta belli bir oranda stres, aslında işimize yarar ve pek çok zor durumun altında kalkmamız için bize itici güç olur. Ancak stres oranı çok yükseldiğinde ve rahatlayacak zaman bulamadığımızda, bu durum bizde kolayca halsizlik yaratabilir. Stres ve endişe genel olarak yorgunluğa neden olduğu bilinen iki duygudur. Stres yoğun olduğunda çoğu zaman çaresizlik ve umutsuzluk gibi duygulara kapılmaktan kendimizi alamayız ve umutsuzluk hissi tüm enerjiyi çeken, yorucu bir histir. Herhangi bir durum üzerinde hiç kontrolünüz olmadığını ve elinizden bir şey gelmediğini hissettiğinizde iç sıkıntısının yanı sıra yorgunluk da baş gösterir.

Depresyon farklı nedenlerden dolayı halsizliğe yol açabilir. Depresyonun kendisi, depresyon ilaçları ya da depresyon kaynaklı uykusuzluk nedeniyle kişinin kendisini halsiz de hissetmesi mümkündür.

■Okul dönemi baş­lamadan önce, çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin. Özellikle de sonbahar döneminde yapılan ders dışı faaliyetlerin sayısını sınırlandırın.

■ Bach çiçek esanslarını kullanın. Çocuğunuz çok hareketli ise, enerjisini olum­lu yönde kullanmasını sağlayın. Çocuğunuz kendisini yorgun hissederse, zey­tin yemelidir. Zeytin kronik yorgunluğu daha başlamadan önleyebilir.

■ Uzun bir yaz tatiline çıktıktan sonra, çocuğunuzun kendisini yorgun hissetti­ğini fark ederseniz, onu hemen okula göndermeyin, kendisini toparlaması için çocuğunuza zaman tanıyın.

■ Geleneksel Çin terapisi uzmanları, kronik yorgunluk sendromunun temelinde yatan etkenin enerji kaybı olduğunu düşünmektedir. Çocuğunuzun enerji ka­zanması için akupunktur tedavisini uygun gören uzmanlar şifalı bitki ve otla­rın da yararlı olacağına inanmaktadır. Çin melek otu kökünün, beyaz kan hüc­relerini harekete geçirdiği, antikor üretimini artırdığı düşünülmektedir.

■ B vitamini kombinasyonu sinir sistemini güçlendirir, çocuğunuza enerji verir.

■ Gıda alerjileri kronik yorgunluk sendromunu tetikleyebilir. Çocuğunuzun süt ürünlerine, tahıl ürünlerine ya da başka gıda maddelerine karşı alerjisinin olup olmadığını kontrol edin.

■ Kronik mantar enfeksiyonu, kronik yorgunluk sendromunu tetikleyebilir. “Asi-dofilus” tabletleri kullanın, taze yoğurt yiyin.

■ Çuha çiçeği yağı 3 ay boyunca kullanılırsa, kronik yorgunluk sendromunda ilerleme kaydettiğinizi görebilirsiniz.

■ Homeopati tedavileri uzun vadeli olarak uygulanmalıdır.

■ Ekinezya gibi bağışıklık sistemini güçlendiren şifalı bitkileri deneyin. Ginseng §re ginko biloba da çocuğunuza enerji verir.

■ Biberiye ve ada çayı tonik olarak kullanıldığında yorgunluğu ve bitkinliği giderir.

■ Gül yağı ve neft yağı çocuklardaki gevşeme hissine engel olur ve vücuda dina­mizm kazandırır. Çay ağacı yağı ve bitkibilimciler tarafından “niaouli” adıyla bilinen yağ bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yağları masaj yaparken ya da banyo yaparken kullanabilirsiniz.

Halsizliğe hangi bitkiler iyi gelir ?

Formül 1 - Bir su bardağı kaynar suyun içine pelin otu, 1 çay kaşığı esmer şeker ve bir tatlı kaşığı bal ekleyip karıştırıldıktan sonra hazırladığımız karışım içilir.

Formül 2 - Deniz yosununu, ceviz yaprağını, çam iğnelerini ve kekik bitkilerini kaynar suyun içinde karıştırıp, bu suyla banyo yaparsanız size güzel bir zindelik kazandıracaktır.

Formül 3 - Su içme ihtiyacı hissettiğiniz zaman, içeceğiniz her seferde suyun içine biraz limon suyu ekleyerek içerseniz bu halsizliğinize iyi gelecektir.

Formül 4 - Bir adet şeftaliyi, iki adet eriği ve iki adet bademin çekirdeklerini çıkarıp blendırdan geçirip yediğiniz takdirde bu vücudunuza enerji verecektir.

Formül 5 - Bir tencerenin içerisinde, 250 gram kırmızı et ve 4 su bardağı su kaynatılıp sonra etin suyu süzülür, et suyunun içerisine 2 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı herhangi bir çeşit sirke ilave edilip şerbet yapılır ve aç karnına bu şerbetten birer bardak içilir.

Sürekli Halsizlik

1. Depresyonda mısınız? Halsizlik, yorgunluk başağrısı,iştahsızlık en sık rastlanan bulgularıdır.

2. Yeterli ve kaliteli uyku en son ne zaman uyudunuz?Yetişkinler ortalama günlük 7-8 saat uyku uyumalılar.Büyüme gelişme çağındaki çocuklar ise 9-10 saatten daha az uyumamalıdır.Uykusuzluk vücudun uykuda yenilenmesi işleminin yeterince yapılamamasına sebep olduğunu biliyor muydunuz?

3. Uyku apnesi mi yaşıyorsunuz? : Obez ve KOAH hastalarının en büyük derdi! Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur.Bu kesintiler kişiyi uykudan uyandırır yada derin ve sağlıklı bir uyku dönemi yaşamasına mani olur.Kişi yatakta yatar fakat debelenip durur.Mutlak çözüm mü istiyorsunuz: aşırı kiloları vermek sigara ve benzeri risk faktörlerini hayattan uzaklaştırın!

4. Neden yetersiz besleniyorsunuz? Az yeme sonucu oluşan enerji eksikliği,bitkinlik,kan şekerinin düşük seyretmesi kişiyi yorgun ve dermansız kılar. Ne mi yapacaksınız: 3 öğün düzgün yemek yiyerek ve ara öğünler protein ve kompleks karbonhidrat tüketimine dikkat ederek hayat daha hafif ve kolay olacak…

5. Kansızlıkla mı savaşıyorsunuz? Adet kanamasının aşırı olduğu durumlar en sık sebebi oluşturur.Buda demir eksikliğine sebep olur.Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına iştirak eder.Dokulara oksijen taşınmasını sağlar. Eksiğin yerine konması(Demir,B12,Folikasit gibi…) ve iyi ve yeterli beslenme ile çözümünü bulabilirsiniz…

6. Aşırı kafein tükettiğinizin farkında mısınız?Sinirlilik,cuykusuzluk,kalp atım hızının artması tansiyon yüksekliği…Aşırı kafein tüketimi yorgunluğa sebep olur.Kafein içeren içecek,ilaç,kahve ve çayın aşırı tüketiminden kaçının!

7. Yeteri kadar su içmiyor musunuz?

8. Vardiyalı bir işte mi çalışıyorsunuz? Çözümü uyuduğunuz alanı sessiz, loş tutarak bulabilirsiniz.

9. Herhangi bir besine karşı alerjiniz var mı? Alerji yapan besinlerin tesbitinin yorgunluğa derman olacağını biliyor muydunuz?

10. Kalbe dikkat!Özellikle egzersiz ve naktiviteye dayalı durumlar sonucunda yorgunsunuz. Giderek kolay yapılan işlerin yapılmasında zorluk çekme söz olacaktır. Vakit geçirmeden doktorunuza gitmelisiniz…

11. Şeker Hastalığı:Yüksek kan şekeri,hücreye girip metabolize edilemediğinden enerji kaynağı olarak kullanılamaz.Yeterince besin tüketilmesine rağmen enerjisiz kalan vücutta yorgunluk baş gösterir.Uygulanacak ilaç tedavisi,diet ve egzersiz hastalığı kontrol altına alacaktır.

12. Eyvah İnsülin Direnci mi var? Gün içinde acıkma atakları,tatlıçekme,yemek sonrası uyku gelmesi,halsizlik,yorgunluk sık bulgularındandır.

13. Hipotiroid ve yorgunluk: Metabolizma yavaşlar kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder,kiloalır,vücutta doku aralıklarında ödem olur.Dışarıdan verilecek tiroid hormonuyla yeniden vücut dengesininindüzelebileceğini biliyor muydunuz?

14. Yorgunluğunuz belki idrar yollarındaki bir enfeksiyondan kaynaklanıyor: İdrarda yanma hissi acil işeme hissi olmaksızın yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkar.İdrar tetkik veantibiyoterapi ile 1 haftada sorun çözülür.

15. Çok fazla Alkol tüketiminin uykuya geçişi ve derin uykuya mani olduğu için yorgunluğa sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz?
Son yıllarda popüler olan D vitamini eksikliği halsizlik ve yorgunluk duygusunun sorumlularındandır.

16. Kadınlarda Menapoz: Gece terlemeleri,sıcak basması meydana gelen hormon dengesizliği sonucu yorgunluk ve halsizlik olur.

17. Kanserler:Hastalığın kendi kemoterapi,radyoterapihalsizlik,yorgunluk yapar.

18. Antidepresanlar,alerji ilaçları,hipertansiyon ilaçları,kaygı giderici ilaçlar, tedavide yorgunluk rastlanabilir durumlardır.

19. Günlük yaşamın vazgeçilmezi:Kronik Stres: Aşırı gerilime bağlı halsizlik ve yorgunluk söz konusudur.

20. Neden Çikolata yorgunluğa çözüm? Seratonin Hormonu Yetersizliği: İştah ve uykuyu düzenlerBeyinden salgılanır,yediğimiz karbonhidratlar insulinle eş zamanlı geçici seratonin salgılatırlar.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp