HALLUKS VALGUS’TAN KORUNMA YOLLARI

HALLUKS VALGUS‘TAN KORUNMA YOLLARI :

HALLUKS VALGUS'TAN KORUNMA YOLLARI

Yanlış ayakkabı giyimi Halluks Valgus oluşumunda en önemli etkendir. Eğer ailesel yatkınlık yanlış ayakkabı giyimi ile birleşirse ayakta halluks valgus gelişimi kaçınılmaz bir hal alır. Bu nedenle ayaktaki şekil bozukluklarından korunmanın en iyi yolu ayak giyimimize dikkat etmektir. Ülkemizde özellikle 40 yaş altı bayanlar ayakkabı seçerken genellikle modaya ve ayakkabının şekline önem vermekte ve sert, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmektedirler. 40 yaş üzerinde ise genelde geçmişte giyilen yanlış ayakkabılar sonucu ayak sorunları ortaya çıkmaya başladığı için ayakkabı seçiminde görünüşten ziyade rahatlık ön plana çıkmaktadır. Burada yapılması gereken ayak sağlığımız için kendi ayağımızı tanıyıp, ayak şeklimize göre ayakkabı seçimidir. Halluks valgus oluşmasını istemiyorsak yuvarlak burunlu ve 2.5-3.5 cm. topuklu ayakkabıların seçilmesi uygun olacaktır.

Eğer ayak başparmağımızda bir çıkıntı veya ağrı olmaya başladığını sezersek yapılması gereken rahat ayakkabı veya spor ayakkabıya geçmektir. Kişilere genelde önerilen parmak arası slikon makara kullanımı ağrıyı azaltmakta yararlıdır; yine önerilen diğer bir cihaz olan gece ateli'nin ise kullanması çok zordur ve hastalar tarafından genellikle terk edilmektedir. Yapılan çalışmalar adı geçen her iki yöntemin de halluks valgus oluşması veya ilerlemesini önlemede bir faydasının olmadığını göstermiştir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki halluks valgus bir şekil bozukluğudur ve ancak yapılacak bir operasyonla düzeltilebilir. Cerrahi müdahale gerekliliği kişinin ayakkabı giyemeyecek kadar bozuk şekilli bir ayağa sahip olması veya şekil bozukluğu çok fazla olmasa bile ayak ağrısının dayanılmaz olması durumunda ortaya çıkar.

Halluks valgus cerrahi tedavisi bir sanattır. Bu sanatı icra etmek için kırkın üzerinde ameliyat tekniği ortaya konmuştur. Çoğu zaman bu tekniklerden birkaçının bir arada kullanılması ile başarılı sonuç alınabilmektedir. Genellikle tek başına başparmağa müdahale ile birlikte problemli olan 2. ve 3. parmağa da müdahale gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp