Habitüel Abortus

Habitüel Abortus

Ýlk gebeliði düþükle sonlanan kadýnlarýn en büyük korkularýndan biri bir daha hiç çocuðunun olmayacaðý ya da sonraki gebeliklerinin de düþükle sonuçlanacaðýdýr. Bu gerçek deðildir. Ancak düþük yapan kadýnlarýn daha sonraki gebeliklerinde düþük yapma ya da düþük tehditi yaþama olasýlýklarý hiç yapmamýþlara göre biraz daha yüksektir.Arka arkaya 3 ya da daha fazla sayýda gebeliðin düþük ile sonuçlanmasýna tekrarlayan düþük ya da habitüel abortus adý verilir. Burada önemli olan nokta düþüklerin birbirini takip eden gebeliklerde yani arka arkaya olmasýdýr.
Çok yakýn bir geçmiþe kadar altta yatan herhangi bir anomalinin bulunamadýðý düþüklerde olay açýklanamayan düþük olarak adlandýrýlmaktaydý. Oysa bugun biliyoruz ki bu ve bunun gibi bazý açýklanamayan durumlarda altta yatan etken büyük olasýlýkla kiþinin baðýþýklýk sistemi yani immunolojik sistemdir. Bu sistemin desteklenmesine baðlý tedavi yaklaþýmlarý tekrarlayan düþük yaþýyan kadýnlarda oldukça fayda saðlamaktadýr.

Tekrarlayan düþük tanýsý konulan kiþilerde ikinci adým altta yatan belirli bir patolojinin olup olmadýðýnýn saptanmasýdýr.

Nedenleri
Rahim'e ait anomaliler
Habitüel abortusu olan kadýnlarýn yaklaþýk %12-15'inde sorun rahimden kaynaklanmaktadýr. Rahimde çift göz olmasý olarak bilinen durum ya da rahim aðzýnýn gereðinden fazla açýk olmasý tekrarlayan düþükler ile sonuçlanabilir. Bunun anlaþýlmasý için rahim aðzý açýklýðýnýn deðerlendirilmesi ve rahim filmi çekilmesi gereklidir.

Eðer problem rahim aðzý yetmezliði ise gebeliðin erken dönemide konulacak bir dikiþ ile (serklaj) gebelik miada kadar götürülebilir. Çift gözlü rahim ya da benzer bir þekil bozukluðu olanlarda ise bunu gidermeye yönelik operasyonlar planlanýr.

Hormonal Nedenler
Tekrarlayan düþüklerde önemli bir sebepte hormonal bozukluklardýr. Pekçok hormon bozukluðu düþüðe neden olabilir. Örneðin tiroid hormonlarýndaki azalma ya da artýþlar düþük nedeni olabilir. Bu durumun tedavi edilmesi genelde gebeliðin sorunsuz devam etmesini saðlar.

Yine önce yumurtalýklardan daha sonrada plasentadan salgýlanan ve görevi gebeliðin idamesi olan progesteron hormonunun yetersizliði de düþükle sonuçlanýr. Luteal faz yetmezliði denen bu durumun tedavisi eksik olan hormonun dýþarýdan verilmesidir. Günümüzde luteal faz yetmezliðinin olup olmadýðý tartýþmalýdýr.

Süt hormonu olarak da bilinen prolaktin hormonunun düzensizlikleri de önemli bir infertilite ve düþük nedenidir. En sýk kanda fazla miktarda bulunmasý yani hiperprolaktinemi görülür. Týbbi tedaviden fayda görür.

Kromozomal nedenler
Düþüklern en önemli nedenlerinden biri de kromozomal bozukluklardýr. Eðer ailede sonraki bireylere aktarýlabilecek genetik bozukluklar mevcut ise tekrarlayan düþüklerin nedeni bu olabilir. Böyle bir durumdan þüphelenildiðinde eþlerde kromozom analizi yapýlýr ve eðer patoloji saptanýr ise genetik danýþmanlýk gerekli olur.

Baðýþýklýk sistemi
Son yýllarda giderek daha iyi anlaþýlan ve bugüne kadar nedeni açýklanamayan pekçok hastalýðýn altýnda yatan sebep baðýþýklýk sistemidir.Bu sistem kabaca vücudun savunma mekanizmasýdýr. Gerek dýþarýdan gelen gerekse vücudun kendi içinde yer alan hastalýk etkenlerine karþý koruma saðlar. Bu sitem kendisini aktive eden faktörleri (bunlara antijen adý verilir) kendinden ya da yabancý olarak algýlar. Yabancý antijenlere karþý tepki yaratýr. Bazen hatalý olarak kendine ait antijenleri de yabancý olarak algýlar. Buna otoimmün antijen adý verilir. Baðýþýklýk sistemi hafýzasý olan bir mekanizmadýr. Yani bir kez karþýlaþtýðý ve mücadele ettiði etkeni unutmaz. Hastalýk etkeni vücuda girdiðinde baðýþýklýk sitemi buna karþý bir antikor üretir. Bu antikorlar daha sonra ömür boyu vücutta kalýr.Bu nedenle ayný etkenle yeniden karþýlaþýldýðýnda bu etken vücutta hastalýk yaratmaz. Çocukluk çaðýnda geçirilen bazý hastalýklarýn ikinci kez geçirilmemesinin nedeni budur.

Otoimmün problemler

Annenin kendine normalde bulunan bazý faktörleri yabancý kabul ederek antikor üretmesidir. Bu tablo bazen tekrarlayan düþüklere neden olabilir. En sýk antifosfolipid antikor varlýðýnda düþük olur. Fosfolipidler vücudun hücre sisteminin yapýtaþlarýndan birisidir. Özellikle hücre zarýnda bulunurlar. Antifosfolipid antikor varlýðýnda plasentadaki kan akýmlarý bozulur, bu dolaþýmda pýhtýlaþmalara neden olur ve sonuçta düþük görülür. Antifosfolipid antikorla dýþýnda hücre çekirdeðine hatta tiroid bezine karþý geliþen antikorlar da düþük nedeni olabilir.

Otoimmün nedenlere baðlý düþük yapan kadýnlarda ilk tedavi yaklaþýmý kanýn pýhtýlþamasý önleyecek ilaçlarýn verilmesidir. Bu amaçla en sýk aspirin kullanýlýr. Mutlaka hekim kontrolünde verilmelidir. Ayrýca baðýþýklýk sistemini baskýlayacak kortizon türü ilaçlar da kullanýlabilir. Bu tür hastalarda çok yakýn takip gereklidir.

Baðýþýklýk sistemi ile ilgili dünyada heryýl pekçok çalýþma yapýlmakta ve bu sistem her geçen gün daha iyi anlaþýlmaktadýr. Bu konu ile ilgili bilgilerimiz arttýkça pekçok hastalýðýn sebebi açýklýða kavuþacak ve tedavileri mümkün olabilecektir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp