Gut Hastalığı Beslenme

GUT HASTALIĞI BESLENME

Gut hastalığı, vücutta ürik asit birikmesiyle oluşan bir tür eklem iltihabıdır. Bir eklemde, genellikle ayak başparmağında oluşan ürik asit kristalleri ağrı ve yanmaya yol açar. Ürik asit, aslında pürin olarak bilinen bir grup maddenin parçalanmasıylaortaya çıkan bir üründür. 
 
Taze meyve ve sebzeler, ürik asidin vücuttaki etkilerini önlemeye yardımcı olur. Kiraz, ürik asidi nötralize etmeye ve eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan proantosiyanidin adlı bir madde açısından zengin olduğundan özellikle yararlıdır.

Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemeklerSakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç)Sucuk, pastırma, sosis, salamAlkollü içeceklerHavyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalyaLeblebi, kuruyemişTam yağlı peynirlerYağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemeklerKepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar Şeker ve şekerli besinler, tatlılar (Bal, reçel, marmelat, pekmez)Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek vb.Kaymak, krema, mayonez, Hayvansal yağlar( tereyağ, margarin, kuyruk yağ)Av etleri (Kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan).

Gut Hastalığının Tedavisi

Tedavi esas olarak ilaç tedavisi ve diyet alışkanlığındaki değişiklikler olarak sınıflandırılabilir. Hedef ağrının azaltılması, akut atakta iltihap süresinin kısaltılması, tekrarlayan ataklardan korunma ve eklem hasarından korunma olarak söylenebilir.

İlaç Tedavisi

Gutta kullanılan ilaç tedavisini, bireye göre ve aynı bireyde hastalığın seyrine göre ayarlanmaktadır. Gut hastalığı olmayan sadece kan ürik asit düzeyi yüksek (hiperürisemi) hastalarda ek başka bir problem bulunmadığı takdirde ilaç tedavisine gerek yoktur.

İlaç tedavisi şu durumlarda kullanılır:

Akut ataklarda ki ağrı ve şişmeden korunmak için ağrı kesici iltihap giderici ilaçlar, kortizon veya kolşisin kullanılır.
Tekrarlayan ataklardan korunmak için Türkiye'de bulunan tek ilaç olan ürikoliz (allopurinol) kullanılır.
Tofüs tedavisi veya tofüsten korunmak için ürikoliz (allopurinol) kullanılır.
Böbreklerde ürik asit taşı (ürat taşı) oluşumunu engellemek için ürikoliz (allopurinol)
Bu ilaçların tümü güçlü ilaçlar olup, bu ilaçları niçin aldığınızı, yan etkilerini ve bir problemle karşılaştığınızda ne yapacağınızı bilmeniz gerekir.

Bir günlük beslenme listesi

Sabah:
1-2 ince dilim beyaz ekmek, 2 kibrit kutusu kadar yağsız peynir, Domates, salatalık, biber, 1 bardak az yağlı süt, İstenirse 5 adet zeytin

Ara:
1 adet meyve

Öğle :
60 gramkadar tavuk eti, 6 yemek kaşığı sebze yemeği (fasulye, kabak, patlıcan gibi serbest sebzelerden tercih edin), 2 ince dilim ekmek veya 6 kaşık pilav, 1 su bardağı az yağlı yoğurt (200 ml)

Ara:
1 adet meyve, 2 adet grissini

Akşam :
6 yemek kaşığı sebze yemeği (serbest sebzeden olmalı), 1 ince dilim ekmek veya 1 kase çorba (Baklagil tercih edilmemeli), Salata, 1 kase cacık.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Gut Hastalığı
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Gut hastalığına karşı biberiye kürü uygulamasını öneriyor.
Hazırlanışı: 1 bardak klorsuz taze suyu kaynattıktan sonra içine bir tatlı kaşığı biberiye koyun. Dokuz Dakika kısık ateşte demlendirin . Dokuz dakika sonra ocaktan alarak ılınmaya bırakın.

Ilıdığı zaman süzerek her Gün sabah ve akşam yemeklerinden yarım Saat önce ya da iki saat önce yavaş yavaş yudum yudum için.
Biberiye kürünün her öğün için taze hazırlanması şarttır. Damak tadınıza uygun olması için içine herhangi bir katkı Maddesi ( şeker, tuz, limon, bal, tatlandırıcı vb.) kesinlikle ilave etmeyin.

Bu kürü en az on beş gün ara vermeden devam edin. Şikayetinizin seyrine göre tekrar edebilirsiniz.
Gut hastalığı kronik hale gelmiş ise, önleyici olarak da dönem dönem on günlük kürler şeklinde uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp