Gut (damla Hastalığı) İncelemeler

Gut (damla Hastalığı) İncelemeler : Akut nöbet sırasında:

• Sedimantasyon düzeyi. Sedimantasyon, yani alyuvar çökelme hızı, olgulara göre değişir. Ama kural olarak, birden çok eklemi etkileyen gut türleri dışında fazla yükselmez.

• Akyuvar düzeyi. Vücutta gelişen iltihap tepkisinin şiddetiyle orantılı olarak kanda akyuvar sayısı artar (lökositoz).

• Protein düzeyi. Kanda C-reaktif protein, mukoproteinler ve alfa-2 globulin- ler artar. Akut nöbetler dışmda laboratuvar incelemeleri ürik asit durumunun anlaşılmasına yöneliktir. Bu da 24 saat boyunca yapılan idrarda ürik asit oranının, böbrekte ürik asit temizlenme hızının (klirens) ve kanda ürik asit düzeyinin saptanmasıyla gerçekleştirilir.

• Gutlu hastalann 100 ml'lik kanında ürik asit düzeyi genellikle 7 mg'nin üzerindedir. Ama bazen normal sınırlar içinde kalabilir.

• Olguların yüzde 20-25'ini oluşturan bölümünde 24 saatlik idrarda ürik asit düzeyiaşın üretiine bağlı olarak yükselmektedir.

• Böbrekte ürik asit temizlenme hızı böbrek yetmezliği belirtileri görülmese de genellikle azalmıştır. Bu laboratuvar verileri çoğu zaman gutlu hastanın metabolizma durumunu ortaya çıkarmakta yeterli olur ve uygun tedavi için büyük önem taşır. Kanda lipoprotein düzeylerinin incelenmesi de önemlidir. Çünkü hastaların yüzde 25-40'mda trigliserit artmaktadır. Kolesterol artışı ise daha az görülür.

• Azot (kan üresi azotu) ve kreatinin düzeyi genellikle normaldir. Ama böbrek yetmezliğinin ortaya çıktığı ilerlemiş gut olgularında artış görülür. Bu artış oldukça yavaş seyretmekle birlikte diyaliz tedavisini gerektirecek düzeylere kadar çıkabilir.

• İdrarda az miktarda da olsa protein bulunması ve böbreğin idrar yoğunluğunu artırıcı işlevinin azalması, ürata bağlı böbrek hastalığının ilk işaretleridir.

• Şeker hastalığıyla birlikte değilse kanda şeker düzeyi (glisemi) normaldir.


Ama ağızdan yapılan şeker yüklemesi durumunda metabolizmanın bozulduğu görülür. Gutlu hastaların radyolojik incelemesinde rastlanan bozukluklar özellikle ayak ve ellerde görülür. Bu da kronik gut hastalarında ürat birikimlerinin geliştiği bölgelerle sınırlıdır. Akut evreye özgü bir radyolojik belirti yoktur. Hastalığın çok ilerlediği durumlarda ise çekilen filmlerde geniş kemik yıkım ve aşınma alanlarına rastlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp