güneşten korunmak için

Güneşten Korunma : Güneş ışınları gerçek anlamda ciddi yanıklara neden olabilir. Güzel ve sağlıklı bir bronzlaşma isteniyorsa, güneşlenirken dikkatli olmak, engelleyici ve koruyucu özelliği olan maddeleri sürekli kullanmak gerekir. Melanin pigmenti deriye doğal bir korunma sağlar. Ama her deri tipi bu pigmenti güneş ışınlannın zararlarını engelleyecek miktarda üretemeyebilir. Derisi açık renk ve duyarlı olan kişiler, sarışınlar ve kızıl saçlılar güneşe çıkarken özellikle dikkatli olmalıdır. Bazı basit önlemlerle sağlıklı bir güneşlenme sağlanıp tatsız sonuçlar engellenebilir.

Güneşlenme süresi aşamalı olarak her gün biraz artırılmalı, ama bu arada acı ve sıkıntı vermemesine dikkat edilmelidir.En tehlikeli ışınlar, öğle saatlerinde yeryüzüne dik olarak ulaşan ışınlardır.Bu yüzden saat 10-14 arasında güneşe çıkılmaması önerilir.Güneş ışınlan en yüksek yoğunluğa 21 Haziran'da ulaşır. Bu tarihe yakın günlerde şiddetli yanma olasılığı daha yüksektir. Ama bu tehlikenin yazın her günü için söz konusu olduğu unutulmamalı, korunma yaz boyunca sürdürülmelidir.Bulutlar morötesi ışınlan engellemez; duman ve hava kirliliği bir ölçüde engelleyebilir; saçlar ve şemsiyeler de yalnızca göreli bir korunma sağlar. Bu nedenle gökyüzünün kapalı olmasına aldanmamak gerekir; güneşin bulutlarla kapalı olduğu günlerde çok ağır yanıklar ortaya çıkar. Kar ve kum da güneş ışınlarını yansıtır. Yansıyan ışm, doğrudan deriye gelen ışına eklenerek etki gösterir.

Rüzgâr ışınların yoğunluğunu azaltmaz, ama bir ferahlık duygusu verdiğinden güneşte kalma süresinin uzamasına yol açabilir.Su güneş ışınlarını emmez; su içinde saatlerce kalmak da güneş yanığıyla sonuçlanabilir. Tetrasiklin, sulfamit ve fenotiyazin gibi bazı maddeler derinin duyarlılığını artırır.Özellikle yatkınlığı olan kişilerde güneşlenmeyle birlikte bazı ürünlerin de alınması deride şiddeti ve biçimleri değişebilen soyulmalara neden olur. Güneşlenme sırasmda doğum kontrol hapı alınması pigment oluşumuna yol açabilir. Bu dönemde alınacak her türlü ilaç için önceden hekime danışmakta yarar vardır.Güneş ışınlan sedef ve ergenlikte görülen akne gibi bazı hastalıklara iyi gelir; rozeollü akne ve varis gibi bazı hastalıklar ise yaz aylannda kötüleşir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp