Güneşin Sağlığa Etkileri

Güneşin Sağlığa Etkileri :

Güneş altında çok kalmak su kaybına, dolayısıyla elektrolit dengesinin bozulmasına neden olur. Bol tuzlu ve şekerli içecekler dengeyi sağlar. Güneş ışınlan ile sağlık arasında genellikle olumlu bir bağ kurulur. "Güneş giren eve doktor girmez" atasözü bu anlayışı yansıtır. Fakat güneş ışınlarına denetimsiz maruz kalmak tehlikelidir. Güneş ışınlan kansere de neden olabilir. Güneş ışınlarının kanser yapıcı özelliği her ciltte aynı değildir. Uzun süre güneş altında kalan ciltlerde ve hassas ciltlerde cilt kanseri oranı yüksektir. Cilt kanserinirı vücutta en yoğun göründüğü bölgeler yüz, el ve bacaklardır.

Yüzde en çok burun çevresi, dudaklar ve kulaklarda. saçı dökük erkeklerde de güneşle direk temas eden kısımlarda görülür. Ancak sevirıdirici tek nokta, cilt kanseri diğer kanserlere göre daha iyi seyirlidir. Kanserli doku, çevredeki sağlam dokuyla birlikte çıkanldıktan sonra; şifa sağlanmış olur. Kanser tedavisi görmüş bir kimse, o bölgelerini güneşten daima korumalıdır. neri yaşlarda güneş ışınlan çillenmenirı yanı sıra, çillerden daha büyük koyu renkli lekelere yol açar ve bu lekeler deriden kabank bir hal alırlar. Ele gelen pütürtüler oluşur. Bunlar kişiyi korkutmamalıdır, zira kanserle il . olmayabilir. Ancak koparmaya çalışmamalıdır. Güneşlenmek İçin Tehlikeli Saatler Kanser yapıcı güneş ışınlarının en etkili olduğu saatler öğle saatleridir. Çünkü bu saatlerde ışınlar, dik olarak gelir.

Saat 11 ve 14 arası güneşlenmenirıirı en tehlikeli olduğu saatlerdir. Cildin güneşten etkilenme derecesi cildirı rengirıe göre değişir. Ciltlerin rengi hassasiyetini tayirı eder. Hassas ciltler güneşirı kanserojen ve alerjik etkilerine en açık olan ciltlerdir . Mutlaka Koruyucu Kullanılmalı Faktör numarası yüksek güneş sütü, kremi ve yağı; güneşlenirken ihmal edilmeden kullanılmalıdır. Bu sağlıklı güneşlenmenirı en önemli şartıdır. Koruyucuların en fazla 3-4 saat koruyucu etkisi vardır. Güneşte Fazla Kalınmamalı Güneşirı altında sürekli uyumamalı, aynı yönde yatmamalı, döne döne güneşlenmelidir. Güneş altında fazla kalındığı zaman vücut direnci düşer. Virüs enfeksiyonlan, herpes (uçuk) enfeksiyonlan ve zona hastalığı ortaya çıkabilir. Bu yüzden bol C vitamini alınmalıdır. Bu arada güneşlenirken A ve D vitamirıleri dikkatli ve doktora sorarak kullanılmalıdır. Güneşlenirken kolonya, parfüm, deodorant. after shave gibi losyanları sürmek, içlerinde katkı maddeleri nedeniyle ciltte lekelere yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp